Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNOS RABLJENOG

Umjesto skidanja u trendu 
je povećanje kilometraže

rabljeni auti
Foto: ilustracija
29.06.2014.
u 10:00

Carinska uprava zabilježila je više od 100 slučajeva prijevare, kazna je od 5000 do 100.000 kuna

Skidanje kilometraže jedna je od najčešćih prijevara kod kupoprodaje rabljenih automobila, jer automobil vrijedi više ako je njime prijeđeno manje kilometara. Dakako, veća kilometraža znači i manju vrijednost automobila. Ulaskom Hrvatske u EU procvao je uvoz rabljenih automobila iz država članica, zbog smanjivanja trošarina i zabrane dvostrukog oporezivanja PDV-om, a država se susreće s novim načinom prijevare – povećanjem kilometraže automobila koji se unosi (uvoz je sada zakonski samo iz država izvan EU).

Kako bi se umanjila vrijednost auta, a ona je osnovica za obračun trošarina, unosnici povećavaju kilometražu vozila kako bi platili manji iznos trošarine.

– Carinska uprava kontinuirano provjerava vjerodostojnost prijavljenih podataka o prijeđenim kilometrima rabljenih motornih vozila prilikom utvrđivanja posebnog poreza na motorna vozila. To je rezultiralo s više od 100 slučajeva pokušaja prijevara sa stvarnim stanjem kilometraže, a kako bi se platio manji iznos posebnog poreza – odgovorili su nam iz Carinske uprave.

Svi ti slučajevi se odnose na pojedinačne uvoze, jer obavljenim provjerama nisu utvrđeni slučajevi prijevara od strane trgovaca rabljenih vozila registriranih u Republici Hrvatskoj.

Carinska uprava provjere vrši u suradnji s Centrom za vozila Hrvatske. Naime, trošarina se pri unosu plaća jednokratno, a veća kilometraža na vozilu nije u interesu onome tko auto unosi jer u slučaju prodaje vrijedi manje, pa nakon unosa sa povećanom kilometražom, redovito slijedi vraćanje kilometraže na stvarnu ili manju od stvarne. Zbog toga se podaci o kilometraži u carinskim ispravama i Stanicama za tehnički pregled ne podudaraju.

– U svim slučajevima takve prijevare je poreznim obveznicima utvrđena naplata razlike posebnog poreza i izrečena prekršajna kazna u iznosu od 5000 do 100.000 kuna pravnoj ili fizičkoj osobi, odnosno u iznosu od 2000 do 40.000 kuna odgovornoj osobi u pravnoj osobi – kažu u Carinskoj upravi.

>> Prije kupnje provjerite odgovara li stanje vozila iskazanim kilometrima

>> Za isti auto Nijemac plati 900, a Hrvat 1500 eura

Komentara 1

Avatar Peterančan
Peterančan
13:14 29.06.2014.

Plaćamo trošarine na proizvode koji se ne proizvode u Hrvatskoj (auti, TV ...), ali se zato ne plača trošarina na kineski bofl, vrlo često i kancerogeni, koji je totalno uništil domaću proizvodnju. Umjesto da se tu stavi trošarina od 500 - 1000 %, pa nek onda gospoda uvoze, nek prodaju cipele po 70 kn, majice po 10! Ali ne, ti uvoznici imaju milijunske zarade, pa malo "stimuliraju" svaku vlast da im prilagodi zakone, a domaća industrija je, zbog takvih poteza "genijalaca" sasvim uništena. Jadno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije