Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbunjeni potezom

Twitter zaključao profil kineskog veleposlanstva zbog obrane politike nad Ujgurima

Twitter
MIKE BLAKE/REUTERS/PIXSELL
21.01.2021.
u 12:21

Profil kineskog veleposlanstva, @ChineseEmbinUS, objavio je tvit ovaj mjesec u kojemu je rečeno da su ujgurske žene emancipirane te da više nisu "mašine za pravljenje djece", citirajući istraživanje koje su podijelile kineske državne novine China Daily

Twitter je zaključao profil kineskog veleposlanstva u SAD-u zbog tvita koji je stao u obranu kineske politike prema muslimanskim Ujgurima u Xinjiangu, za što američka društvena mreža kaže da krši njihovo stajalište protiv "dehumanizacije" ljudi. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da je zbunjeno potezom te da je odgovornost veleposlanstva da prozove dezinformiranje i da pojasni istinu.

Profil kineskog veleposlanstva, @ChineseEmbinUS, objavio je tvit ovaj mjesec u kojemu je rečeno da su ujgurske žene emancipirane te da više nisu "mašine za pravljenje djece", citirajući istraživanje koje su podijelile kineske državne novine China Daily.

Twitter je uklonio tvit te ga je zamijenio porukom koja kaže da više nije dostupan. Twitter sakriva tvitove koji krše njihovu politiku, te zahtijeva od vlasnika profila da ručno izbrišu takve postove. Profil kineskog veleposlanstva nije od 9. siječnja objavljivao nikakve druge tvitove. Twitterova suspenzija profila veleposlanstva stigla je dan nakon što je Trumpova administracija, u svojim posljednjim satima, optužila Kinu za genocid u Xinjiangu, što je tvrdnja koju je podržala dolazeća Bidenova administracija.

Bidenova administracija nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom tog Twitterovog poteza. 

"Poduzeli smo korake po pitanju tvita na koji se pozivate zbog kršenja naše politike protiv dehumanizacije, gdje je rečeno: Zabranjujemo dehumanizaciju skupine ljudi prema njihovoj religiji, društvenoj klasi, godinama, invalidnosti, ozbiljnim bolestima, nacionalnom porijeklu, rasi ili etnicitetu", rekao je u četvrtak glasnogovornik Twittera.

Kinesko veleposlanstvo u Washingtonu nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom. Twitter je blokiran u Kini, no platforma je koju preferiraju kineski diplomati i državni mediji u inozemstvu. Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova, Hua Chunying, rekla je na regularnom brifingu u četvrtak da je zbunjena takvim potezom Twittera. "Postoje bezbrojna izvješća i informacije vezane uz Xinjiang koje su protiv Kine. Odgovornost našeg veleposlanstva u SAD-u je da razjasni istinu", rekla je.

"Nadamo se da neće primijeniti dvostruke standarde po ovom pitanju. Nadamo se da možemo razaznati što je točno i istinito od dezinformacija po ovom pitanju."

Kina je u nekoliko navrata odbacila optužbe o lošem postupanju u Xinjiangu, za što je UN-ov panel rekao da se barem milijun Ujgura i drugih muslimana nalazi pritvoreno u kampovima. Prošle godine, izvješće koje je proveo njemački istraživač Adrian Zenz, a koje je objavila fondacija Jamestown iz Washingtona, optužilo je Kinu da koristi prisilnu sterilizaciju, prisile pobačaje i prisilno planiranje obitelji na manjinskim muslimanima. Kina je rekla da su optužbe neutemeljene i lažne. 

Twitterov potez slijedi nakon što je već uklonjen profil bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji ima 88 milijuna sljedbenika, citirajući rizik od nasilja nakon što su njegove pristaše upali u Kapitol ovaj mjesec. 

Ključne riječi

Komentara 3

ZN
znam
19:47 21.01.2021.

Sto je to sto nazivaju Twitter? Isto smece kao FB? Da li se moze bez toga zivjeti?

Avatar SMECHAR
SMECHAR
19:12 21.01.2021.

Pa eto kao što je blokiran FB neka blikira Kina i Twiter i svima dobro. Barem u KIni to brzo ide gdje je jednopatijski sistem. Samo vođa naredi i za 5 minuta se odmah ide u realizaciju, nema natezanja. Jesam da se ne mogu objavljivati laži ali tko je taj tko određuje što je laža što istina, tamo neki klempavi mali sa cvikama i dioptrijom -5? Ako nema sustava i blokiranje je prema navadi nekog klinca a ima političke posljedice onda politički treba i djelovati protiv istog.

BE
berija
17:39 21.01.2021.

Sad bi Kina trebala blokirati njih u Kini i gdje god drugo svojim utjecajem može. Ako ovo nije cenzura, ne znam što jest.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije