Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sigurnost

Sa stražnjeg sjedala vozaču u glavu dolijeće 1800 kg!

POJAS (1)
Robert Anić/Pixsell
19.04.2011.
u 19:00

Sjedi li vam iza leđa nevezan putnik težak 60 kg, u trenutku nesreće smlavit će vas masa od 'samo' 1200 kg

Sigurnosni pojas na stražnjim sjedalima automobila nije tu tek tako, reda radi, niti su prometni policajci krenuli aktivnije kažnjavati nevezane putnike jer u državnoj blagajni kronično manjka novca. Dobro, novca manjka, ali zbog nevezanoga pojasa i treba kažnjavati. Kazna od 500 kuna ništa je u usporedbi s tragedijom vozača i putnika na prednjem sjedalu kojem u glavu doleti masa od 1800 kg. Tolika je, naime, masa putnika od 90 kg pri brzini sudara od 50 km/h, upozorava Krunoslav Ormuž, stalni sudski vještak za strojarstvo i promet.

Sjedi li vam iza leđa nevezani putnik težak 60 kg, u trenutku nesreće smlavit će vas masa od "samo" 1200 kilograma.

– Nemoguće je zadržati se rukama na sjedalu jer nije moguće "na vrijeme" podići ruke na sjedalo ispred sebe, a i tada bi oslonjene ruke pukle u laktovima jer one ne mogu izdržati tako veliku silu. Nadalje, nevezani putnik na stražnjem sjedalu bez problema može slomiti naslon sjedala ispred sebe i ubiti vozača ili putnika na prednjem sjedalu. I pri manjim brzinama sudara i pri naletu na drugo vozilo (a ne na nepomičnu prepreku) usporenja su (pre)velika i nemoguće je zadržati se rukama – navodi Krunoslav Ormuž.

Stoga, napominje, treba se vezati i na stražnjim sjedalima. Iako to Zakon o sigurnosti prometa jasno propisuje, nije riječ samo o neplaćanju kazne nego je u pitanju i sigurnost putnika na prednjim sjedalima. Kad odbijete vezati se sigurnosnim pojasom na stražnjem sjedalu, ne ugrožavate samo sebe nego riskirate i njihove živote. Vozači bi stoga trebali odbiti iza sebe voziti nevezanoga putnika, pa bilo to i na najkraćim rutama. Nesreće i pogibije nisu rezervirane samo za duža putovanja niti se događaju "nekome drugome".

 

49,0%

vozača i putnika, odnosno njih 25 - od ukupno 51, koliko ih je tijekom prva tri mjeseca ove godine poginulo u prometnim nesrećama - nije bilo vezano sigurnosnim pojasom.

 

205

osoba (133 vozača i 72 putnika) lani je poginulo u osobnim automobilima, a njih 72 (42 vozača i 30 putnika) ili 35,1% nije bilo vezano sigurnosnim pojasom

 

 

Putnici tijelom lome naslone sjedala i izlijeću kroz staklo

Vozač i putnici koji nisu vezani sigurnosnim pojasima pri jačem frontalnom udarcu u objekt ili pri izravnom sudaru s drugim automobilom nastavljaju „let“ kroz vozilo i iz njega, a ono se zbog sudara gotovo trenutačno zaustavlja – upozoravaju iz MUP-a. Bez obzira na to kako se čvrsto držite rukama ili ste oslonjeni nogama, nemoguće je svladati silinu udarca i sile koje pri tome djeluju. Vozaču ruke neizbježno popuštaju, tijelom nalijeće na upravljač, lomi grudni koš, koljena se lome od udarca u armaturu ispod upravljača, glavom udara u vjetrobransko staklo. Suvozač također izlijeće, glavom naprijed, kroz vjetrobransko staklo.  – Putnici na stražnjim sjedalima često prelijeću prednja sjedala, glavama udaraju u vozača i suvozača, tijelom lome naslone sjedala, a mogu i izletjeti iz kabine kroz vjetrobransko staklo. To se najčešće događa maloj djeci koja stoje između naslona prednjih sjedala. Također, prilikom slijetanja vozila s ceste i prevrtanja nevezane osobe međusobno se sudaraju, ispadaju iz vozila i pritom teško stradavaju – govore policajci. Dakle, nevezanima je kazna najmanja briga, a posebno je važno o koristima pojasa učiti djecu jer on spašava život

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije