Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pijani vozači

S promilom alkohola čak je 10 puta veći rizik od smrti

\'11.11.2010., Zagreb - Policijski sluzbenici Esmir Sabic i Josip Fister na terenu tijekom pojacanih aktivnosti nadgledanja prometa za Martinje i dane vikenda. Danijel Car na alkotestu. Photo: Davor V
Davor Višnjić/PIXSELL
09.11.2011.
u 12:35

Alkoholog dr. Darko Breitenfeld smatra da je smanjenje tolerancije alkohola kod vozača sa sadašnjih 0,5 na 0,2 promila alkohola u organizmu zapravo njihova sigurna budućnost

Sveti Martin, zaštitnik vinara i vinogradara, slavi se u petak. Na taj se dan prema pučkim običajima krsti mlado vino, a to je prilika da se na brojnim proslavama vino i isproba. Nažalost, mnogi nakon toga sjedaju za volan. Tradicionalno, i policija za Martinje pojačano nadzire vozače, s posebnim naglaskom na kontrolu alkoholiziranosti vozača.

Pijani u 3950 nesreća

Iako je za Martinje zasigurno više vozača pod utjecajem alkohola nego ostale dane u godini, vožnja pod utjecajem alkohola je kod nas, ali i u drugim državama, veliki problem tijekom cijele godine. Primjerice, u prvih devet mjeseci policajci su u Hrvatskoj uhvatili 29.619 vozača pod utjecajem alkohola. Možemo samo nagađati koliko ih je vozilo pijano, a da nisu uhvaćeni. U istom su razdoblju alkoholizirani vozači uzrokovali 3950 prometnih nesreća u kojima je poginulo 75 osoba, a još je 2512 osoba ozlijeđeno.

U Hrvatskoj je dozvoljeno voziti s 0,50 g/kg alkohola u organizmu.

– Svjetske statistike su ustanovile da je s 0,5 promila alkohola u krvi vjerojatnost da ćete kao vozač skriviti prometnu nesreću sa smrtnom posljedicom dvostruko veća. Isto tako, s jednim promilom alkohola u krvi vjerojatnost da ćete skriviti prometnu nezgodu sa smrtnom posljedicom je deseterostruka – kaže dr. Darko Breitenfeld, dugogodišnji alkoholog iz zagrebačke klinike za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice i jedan od najvećih autoriteta u tom području.

– Europska komisija je donijela odluku još 2010. da se od 2012. smanji tolerancija od 0,5 promila alkohola u krvi kod vozača na 0,2 promila.

U Rusiji 0,3 promila

Rusija je toleranciju smanjila na 0,3 promila. Mislim da je smanjenje te granice dozvoljene razine alkohola za vozače i u Hrvatskoj sigurna budućnost – kaže dr. Breitenfeld.

Kad pogledamo strukturu vozača koji su uzrokovali nesreću pod utjecajem alkohola prema razini alkohola u organizmu, vidimo da su 140 nesreća uzrokovali vozači s razinom do 0,5 promila, 1812 nesreća od 0,51 do 1,5 promila, a 1998 vozači s više od 1,51 promila alkohola u krvi.

Najteže prekršitelje, dakle one kojima je izmjereno više od 1,5 promila alkohola u organizmu, čeka privođenje. Sukladno Prekršajnom zakonu policija vozača s nedopuštenom koncentracijom alkohola može smjestiti u posebnu prostoriju do otrežnjenja, a najduže do 12 sati.

Hladan tuš i pravo triježnjenje takvima će biti i novčana kazna od 5000 do 15.000 kuna.

Ključne riječi

Komentara 3

KR
kreshabo
13:28 09.11.2011.

Opet gluposti pričate !!! Ako je neko kulturan vozač nesmeta mu ak je nekaj popil , ak je divljak uvjek je divljak !!

PO
posluzitelj
14:27 09.11.2011.

Zaista...zbog cega niste spomenuli koliko nesreca su uzrokovali trijezni vozaci?

DU
Deleted user
14:49 09.11.2011.

A kako ste došli do tog pametnog podatka? Ako je od 500 poginulih 75 bilo pijano, znači da je je 7 puta veća šansa da pogineš trijezan nego pijan.... I na temelju čega je s obzirom da je od 34000 nesreća bilo samo 140 sa vozačima do 0,5 potrebno smanjivati granicu? Zato da se još više harači po džepovima vozača ili zbog sigurnosti prometa?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije