Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tržište automobila

Tko prodaje najviše auta? Francusko-japanski savez grabi ka vrhu

Glavni izvršni direktor grupacije Renault-Nissan Carlos Ghosn i direktor Mitsubishija Osamu Masuko na salonu automobila u Indoneziji
Foto: BEAWIHARTA/REUTERS/PIXSELL
1/2
25.08.2017.
u 11:45

Prema službenim podacima samih proizvođača, Renault-Nissan je u prvih šest mjeseci ukupno proizveo najviše motornih vozila

Preuzimanja, kupovine odnosno prodaja pojedinih marki automobila uobičajne su u autoindustriji, baš kao i sklapanje saveza. A takvi poslovi dovode do promjena na listi najprodavanijih automobilskih grupacija na svijetu. Preuzimanje Mitsubishija od strane Renault-Nissan Alijanse gurnuo je taj japansko-francuski savez u borbu za sam vrh, što se i potvrdilo rezultatima prodaje samih proizvođača u prvoj polovici godine. Renault-Nissan je u prvih šest mjeseci globalno prodao najviše vozila, ukupno 5,268.079, a za petama im je prošlogodišnji pobjednik Volkswagen grupa s 5,155.600 prodanih vozila, dok je na trećem mjestu dugogodišnji najprodavaniji proizvođač Toyota s 5,129 milijuna prodanih primjeraka. To su podaci samih proizvođača koji uključuju i kamione i autobuse.

S Opelom u top 10

Kako nepristranih službenih podataka za prvih šest mjeseci još nema, ilustrativno ćemo koristiti podatke JATO Dinamicsa za prvih pet mjeseci 2017. godine prema kojima je na prvom mjestu VW ispred Toyote i Renault Nissana. Jasno je da će ovaj trojac voditi veliku bitku do kraja godine, a iz igre za prva tri mjesta definitivno će ispasti američki General Motors budući da od 1. kolovoza i službeno Opel/Vauxhall, koji je lani prodao 1,18 milijuna vozila, više nije u njegovu sastavu. S druge strane, Opelovi će se prodani automobili preliti u PSA Peugeot Citroen prodajne rezultate što će francusku grupaciju - koja je kupila Opel nakon što je 88 godina bio u američkom vlasništvu - zacementirati u top 10 proizvođača automobila na svijetu. Štoviše, PSA će prestići dosad deveti Suzuki, dok se bez Opela PSA borio s Daimlerom za deseto mjesto.

Pad Korejaca za 11,5 posto

Dakle, prva četiri mjesta su izgleda nedodirljiva, a ostale top 10 automobilske grupacije drže prilično nepromijenjena mjesta u odnosu na lanjske rezultate. Za peto se mjesto već godinama bore Ford i Hyundai-Kia grupa, s time da su Korejci lani bili znatno bolji, ali ove se godine opet vodi mrtva trka.

Korejci su prodali 2,584 milijuna automobila, a Amerikanci 2,548 milijuna. U blagoj prednosti je Ford, budući da Hyundai-Kia u prvih pet mjeseci bilježi pad prodaje od čak 10 posto, a Ford je pao za jedan posto.

Honda je na sedmom mjestu s 2,074 milijuna automobila i porastom prodaje od 8 posto, dok je na osmom mjestu talijansko-američka grupa Fiat-Chrysler s 1,985 milijuna vozila. Slijede spomenuti Suzuki i PSA grupa, a iza njih njemački premium proizvođači Daimler i BMW, pa kineske kompanije SAIC i Gelly, dok je na 15. mjestu Mazda.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije