Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedini u jugoistočnoj Europi

VIDEO Bili smo u prvom hrvatskom pametnom dućanu: Čim uđete 'skinu' vam 50 eura

Zagreb: Konzum smart prva je trgovina bez blagajni i djelatnika
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/15
20.09.2023.
u 15:49

Čim smo zakoračili u trgovinu bez blagajni i skeniranja proizvoda, umjesto djelatnika nadzor nad nama preuzelo je 150 kamera. Malo smo ih testirali: artikle smo uzimali s polica te ih neodlučno vraćali

Trgovina bez blagajne, bez košara i kolica, da i to je moguće. Prvi put u jugoistočnoj Europi, vrata je otvorila "smart" trgovina i to u srcu Zagreba, na Europskom trgu. Više od godinu dana trajale su pripreme, a posljednjih mjesec i pol stručnjaci su testirali umjetnu inteligenciju koja od sada ima nadzor nad vašim šopingom. Prvi smo ušli u smart Konzum u Kurelčevoj 1 i isprobali kako funkcionira ovo jedinstveno iskustvo kupovine.

Ponuda i cijene iste su kao i u drugim poslovnicama, a tu su i proizvodi na akciji i sniženju, kao i oni zamrznute cijene
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Prije prvog smart šopinga potrebno je instalirati Konzum aplikaciju te kreirati korisnički račun pomoću e-mail adrese i osobnih podataka i zatim dodati karticu s koje će se skidati iznos u trgovini. Nakon uspješne registracije odaberite svoju najdražu vrećicu i možete u šoping. Na ulazu je potrebno u aplikaciji odabrati opciju "Konzum smart" te zatim generirani QR kod očitati za ulaz. Iste će vam sekunde s računa biti skinuto 50 eura pologa. To se dogodilo i nama, no uvjeravaju nas, sve će biti vraćeno po izlasku iz trgovine.

Kada smo zakoračili u 130 kvadrata nove poslovnice u Kurelčevoj, umjesto djelatnica i djelatnika nadzor nad nama preuzelo je 150 kamera postavljenih posvuda. Mobitel smo spremili u džep, uzeli vrećicu i krenuli među police koje nude sve artikle dostupne i u drugim trgovinama. U našoj prvoj kupovini odlučili smo se za omiljeni "duet" koji se nosi kada idete u goste – kava i keksi. Artikle smo stavili u vrećicu, ali smo odlučili malo testirati kamere pa smo neke artikle stavljali i vraćali, po dobrom starom običaju prebirali smo po policama, no kamere imaju strpljenja i za izbirljive kupce, ali pitamo se hoće li sve upratiti. Jozo Džakula, šef informatike u Konzumu, tvrdi – hoće!

U novoj poslovnici kamere su posvuda. Umjetna inteligencija bez problema prepoznaje više od 1.700 različitih artikala, a nema problema ni s količinama
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

– Mjesec i pol smo učili umjetnu inteligenciju kako da prepoznaje navike kupaca i ona će svakom novom kupnjom učiti i prepoznavati sve bolje. U ovoj poslovnici tako bez problema prepoznaje više od 1.700 različitih artikala, a nema problema ni s količinama – pojašnjava. I zaista, nakon desetak minuta šetnje i istraživanja po Konzumu, slijedi dio koji prilično zbunjuje. Naime, kada ste gotovi s kupnjom dovoljno je samo išetati. I to je to. Za pet minuta na e-mail i u aplikaciju nam je stigao račun, ali ne i novac od pologa.

Povrat pologa i naplata ovisi o vašoj banci, no i to se vrlo brzo rješava – napominje Džakula i dodaje da nitko neće ostati zakinut. Iako bez blagajnica, u trgovini će raditi djelatnici koji će biti na usluzi i puniti police, pa stoga ovo radno mjesto podliježe Vladinoj zabrani rada nedjeljom. Stoga će od ponedjeljka do subote raditi od 8 do 21 sat, a 16 nedjelja u godini od 8 do 13 sati. Glede etičkih dilema, iz Konzuma uvjeravaju da se lice ni na koji način ne povezuje s osobnim podatcima kupca te da je ovaj način šopinga siguran.

Kamere smo pokušali zbuniti uzimanjem proizvoda, stavljanjem u vrećicu, pa vraćanjem na policu
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Na pitanje kada će i hoće li ovo rješenje biti i u drugim gradovima, doznajemo da zasad nije u planu širenje budući da je riječ o vrlo zahtjevnoj i skupoj tehnologiji.

– Ovime smo pokazali da smo trgovački lanac nove generacije i apsolutni lider na tržištu. Podsjetit ću da smo prvi uveli online kupnju i modernizirali poslovanje, a sada s ovom inovacijom olakšavamo iskustvo kupnje za cijelu obitelj te se sada sve obavlja doslovno u prolazu – napomenuo je predsjednik Uprave Konzuma Zoran Mitrevski. Sustav je implementiran u suradnji s američkom tvrtkom AiFi, vodećom na svijetu za tu vrsta. Osim za individualce u gužvi, ovaj sistem radi i za cijelu obitelj. Primjerice, pojašnjavaju nam u Konzumu, ako bračni par dođe u trgovinu, dovoljno je skenirati jedan QR kod i artikli koje svatko od njih odabere s police naplate se zajedno na jednom računu prilikom izlaska. Znači li skuplja tehnologija i veće cijene?

– Cijene su iste kao i u drugim poslovnicama, a tu su i proizvodi na akciji i sniženju, kao i oni zamrznute cijene – kazao je izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško na otvorenju u Kurelčevoj.

Kada ste gotovi s kupnjom, dovoljno je samo išetati iz trgovine. Nema zastajanja na blagajni
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Na kraju, naš šoping u nekoliko minuta novo je i zanimljivo iskustvo koje uvelike ubrzava proces odlaska u dućan i kao stvoreno je za one koji pritom ne vole puno komunicirati i znaju što žele te su vješti s mobitelom. Dok je to veliki plus, minus pronalazimo u tome što u trgovinu ne možete ući bez 50 eura na računu. Također, mjesta za napredak ima i u procesu naplate i povrata novca na račun. Do završetka ovog teksta polog nam nije vraćen, ali nam nisu niti naplaćeni kava i keksi koje smo kupili

Ključne riječi

Komentara 63

DU
Deleted user
16:52 20.09.2023.

Nebi kupovao u tom ducanu pa taman skapavao od gladi i zedi. Vece gluposti koja nicemu ne sluzi nisam vidio. Oni prikupljaju osobne podatke o kupcu koje inace nikad nebi dobili i poslije tko zna sto s njima rade i kome ih proslijeduju i na njima zaraduju, kome cete se zalit ako vam skinu vise s racuna ili nesto sto niste kupili, upravi vodovoda i kanalizacija? I koliko cete se natezat s njima da vam vrate novac - vise nego da ste otisli obicnu trgovinu i na licu mjesta rjesili problem u nekoliko minuta. Ovo im je probni balon da vide kako ce ljudi reagirati i ako se pokaze dobro pocet ce to prakticirati i tako otpustiti sve blagajnice i prodavace. Sve ce uciniti samo da ne moraju uopce placati zaposlenike i ta mizerija od place koju dobivaju im je "preskupa". Bolje da uprava i nadzorni odbor sebi daju otkaze i radi umjetna inteligencija umjesto njih e, tu bi bila prava usteda i poslovni procvat.

Avatar Barbie
Barbie
16:48 20.09.2023.

Kakao u Hrvatskoj brzo uvoze tehnološke gluparije koje još nisu raširene ni na Zapadu. Uzimaju od Zapada ono najgore. Ne hvala, više volim prodajne savjetnike sa osmjehom na licu koji će me ljubazno upućivati u kupnji. Potrebni su nam ljudi, a ne roboti.

BO
BoljiSvijet
16:32 20.09.2023.

Otuđivanje ljudskih duša na najžešće

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije