Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALPINE

Prvi od tri sportaša iz garaže snova stiže 2024.

Foto: Alpine
1/16
12.05.2023.
u 14:00

Alpine je predstavio koncept A290_β, predložak za budući 'hot hatch'. Kompaktni sportaš budućnosti ima, naravno, električni pogon. Ovaj pripadnik B-segmenta bit će prvi od tri modela u budućoj 'garaži snova', u novoj eri marke Alpine. Bit će to nova generacija električnog sportskog automobila s dva elektromotora na prednjoj osovini. Njegov dizajn, materijali i tehnologije podjednako se uklapaju u moto-sport, kao i u svakodnevnu vozačku rutinu. Alpineov izložbeni automobil podiže snagu i agilnost na novu razinu u svojoj kategoriji. Njegovi razvojni inženjeri i testni vozači uhvatili su se u koštac s brojnim tehnološkim izazovima. Kombinirali su brojne specifične razvoje (šasija, ovjes, upravljanje okretnim momentom…) s opsežnim finim podešavanjem kako bi postigli razigrano i učinkovito ponašanje u vožnji. 

Koncept je dugačak 405 centimetara, širok je 185 i visok 148 cm te predstavlja predložak za agilan serijski automobil s kratkim međuosovinskim razmakom i širim tragom kotača za sportsku vožnju i veću stabilnost pri velikim brzinama. Službeno predstavljanje proizvodne verzije ovog automobila očekuje se u 2024. godini.  Odluka da se automobil nazove A290_β temelji se na globalnoj strategiji imenovanja marke Alpine. Imena počinju slovom A, nakon čega slijede tri broja. Broj 2 označava B-segment, a 90 označava budući lifestyle asortiman brenda. Grčko slovo beta označava međufazu do službenog lansiranja proizvodnog vozila iduće godine.

Alpine A290_β izvana izgleda kako će izgledati i serijski primjerak, no iznutra je potpuno nov koncept s tri sjedala, jednim sprijeda i dva straga. Vozačevo je sjedalo u sredini, kao u trkaćem automobilu. A290_β naslijedio je DNK koji je Alpine izbrusio u moto-sport natjecanjima, uključujući niz funkcionalnosti trkaćih automobila ugrađenih u upravljač s telemetrijom, dinamične oblike i otvore za zrak, centralno smješteno vozačko sjedalo, školjkasta sjedala koja pružaju optimalnu potporu i hidrauličku ručnu kočnicu. Kokpit je inspiriran onim iz trkaćih automobila. Minimalistički je osmišljen, sve je usmjereno na performanse i učinkovitost.

- A290_β kombinira trkaću dušu s urbanim utjecajima. Dizajniran je za novu generaciju entuzijasta hot-hatch automobila – kaže Antony Villain, direktor dizajna marke Alpine.

Konzola ugrađena u krov omogućuje brzi pristup važnim značajkama (prekidač za isključivanje, indikatori, postavke svjetla). Specifičnost ovog izložbenog automobila je to što nema zaslona unutra. Tako se vozač može potpuno usredotočiti na vožnju. Ipak, ima tanki head-up zaslon, iznad upravljača, koji prikazuje najvažnije informacije, poput brzine i napunjenosti baterije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije