Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIGAO U HRVATSKU

Prvi dojmovi mobitela Honor 90: Flagship odlike uz povoljniju cijenu

Honor 90
Foto: Danijel Lijović
1/66
07.07.2023.
u 09:09

Honor 90 za početnu cijenu od 549 eura nudi dosta toga dobroga: Lijep i kvalitetan zaslon, uzbudljive kamere i obećavajuću bateriju velikog kapaciteta

Tko želi u ovo doba inflacije i skupoće na svim stranama iz kućnog budžeta izdvajati još i tisuću i više eura za novi mobitel? Vjerujem da se mnogi mogu poistovjetiti s ovom situacijom i da puno građana prilikom kupnje mobitela traži povoljnije opcije, a pritom s pravom žele i čim više od svog novog digitalnog komunikacijskog asistenta. Stoga, nije čudno da posljednjih godina vidimo žestoku tržišnu utakmicu na polju srednjeg ranga mobitela. Ponuditi najbolji omjer cijene i kvalitete stvar je prestiža, ali i važan dio prodaje svakog velikog proizvođača mobitela.

U toj utakmici je i kineski brend Honor koji se posljednjih godina osamostalio i ponovno počeo i u Europu slati sve bolje pametne telefone. Uz svu Google podršku. Ranije ove godine lansirali su odličan flagship Honor Magic5 Pro koji vas brzo može osvojiti svojim kamerama, ali uz tu moćnu raskoš iskakala je i visoka cijena od 1199 eura kojom se bio lansirao i na hrvatsko tržište prije nekoliko mjeseci. Ali, iz Honora nisu ostali dužni pa su u Parizu u četvrtak i na europskom tržištu predstavili svoju novu Honor 90 seriju ciljanu baš na srednji i viši srednji segment pametnih telefona. Tako su nam stigli modeli Honor 90 po cijeni od 549 i 599 eura (za model s većim kapacitetom za pohranu podataka i radnu memoriju) te Honor 90 Lite za 299 eura. Ovi uređaji su od petka 7. srpnja dostupni i u Hrvatskoj. 

Foto: Danijel Lijović

U ovom tekstu fokusirat ću se na model Honor 90 koji sam imao priliku i isprobati nekoliko sati na pariškim ulicama. Honor 90 izvana se možda ne razlikuje mnogo od svojeg prethodnika koji je prije dvije godine stigao u Europu Honora 70, ali riječ je o ipak dosta kvalitetnijem pa i estetski dorađenijem uređaju. Na pozadini je sada za ovu Honorovu seriju već prepoznatljiv dizajn stražnjih kamera raspoređenih u dva kruga, a cijela pozadina je dovoljno ispolirana da odaje dojam kvalitetnijeg uređaja.

Honor 90 je lagan (183 grama) i tanak (7,8 mm) pa se lakoćom koristi i ne zamara vas ako se previše zadubite u ekran. 
Novi OLED zaslog dijagonale 6,7 inča (rezolucije 2664x1220 piksela) odaje atraktivan dojam, a to prate i specifikacije s brzom adaptivnom stopom osvježavanja do 120 Hz što pomaže i duljem trajanju baterije. Obzirom da svi znamo i predugo svaki dan gledati u zaslone mobitela, korisno je da su ovdje ugrađene i tehnologije za smanjivanje napora za oči korisnika filtriranjem plavog svjetla. 

GALERIJA Mobitel Honor 90 stiže u Hrvatsku, pogledajte kako izgleda

Honor 90
1/35

Korisnici će prvo pitati za kvalitetu kamera pa sam i ja se prvo fokusirao upravo na kamere. U sat vremena ne možete puno toga obaviti, ali moji prvi dojmovi i glavne stražnje kamere i selfie kamere vrlo su dobri. Fotografije su dosta oštre, imaju dosta svjetline i boje izgledaju vrlo vjerno bez tragova distorzija i pretjerane ispeglanosti od strane umjetne inteligencije. Prvo, sklop stražnje trostruke kamere očito ima novu perjanicu glavni senzor od čak 200 megapiksela što mi zvuči pretenciozno jer znamo da nije sve samo u gomilanju megapiksela.

GALERIJA Fotografije snimljene mobitelom Honor 90

Honor 90
1/43

No, glavna kamera doista djeluje vrlo kvalitetno, barem u fotografiranju po danjem svjetlu što sam imao prilike isprobati na kratkom foto sessionu uz slavni pariški muzej Louvre te uz kratku šetnju uz rijeku Senu. Kamera se brzo prilagođava na uvjete bez obzira kad sam slikao iz sjene u hladu ili po suncu. Ultra širokokutna kamera (pokriva polje od 112 stupnjeva) mi se isto čini dosta dobrom, nema zamućenih dijelova na rubovima kadra, barem kada se fotografira po danu, nisam još imao prilike isprobati ovaj mobitel u noćnim uvjetima.

Kada sam snimao hranu u restoranu nije mi se činilo da dobivam najbolje kadrove, nedostajalo je oštrine, odnosno tu mi se jest činilo da umjetna inteligencija u obradi fotografije pokušava spasiti situaciju, a da nije sasvim uspjela. Bolje ću dojmove moći opisati kada dobijem priliku testirati ovaj uređaj.

Foto: Danijel Lijović

No, ono odmah mogu reći je da stražnjim kamerama nedostaje telefoto objektiv. Zumiranje će vas poslužiti samo na kraćim udaljenostima, a potom će brzo krenuti zamućivanje kadra.

Nisam uspio puno videa snimiti u kratkom korištenju uređaja, ali ono kratko što jesam snimio nije razina videa nekog flagship mobitela, no čini se solidno za ovu razinu i cijenu uređaja. Honor i nudi podršku umjetne inteligencije u značajki AI vlog pomoćnik koji bi korisnicima trebao pomoći u odabiru kvalitetnijih videozapisa za bržu produkciju usmjerenu društvenim mrežama. 

Selfie kamera se doima kao još jedna svijetla točka Honora 90. Boje izgledaju vrlo vjerne, a oštrine ne nedostaje ni kada na računalu bliže pogledate kadrove. I to opet bez ikakvih namještanja ni brige oko postavki, samo uključite kameru i fotkate, baš ono što želimo od mobitela danas. 

Foto: Danijel Lijović

Ne mogu još suditi u dugotrajnosti baterije u jednom punjenju. Iako veliki kapacitet baterije od 5000 miliampera (mAh) sugerira da bi vam trebala poslužiti za cjelodnevno korištenje bez potrebe da tražite utičnicu. Iz Honora pak tvrde da se za 15 minuta može napuniti baterija do 45 posto (podržava žičano punjenje od 66W). 

VEZANI ČLANCI:

Honor 90 ne koristi čipset iz vrha Android ponude jer ovo ipak nije flagship, nego je unutra Qualcommov Snapdragon 7 Gen 1 koji je malo modificiran kako bi ponudio brže performanse. U Honorovim mobitelima omogućeni su Googleovi mobilni servisi pa je tu softverski izjednačen s drugim Android korisnicima. A uz operativni sustav Android, Honor 90 koristi Honorovo korisničko sučelje MagicOS. 

No, veći problem od procesa je u tome što ovaj mobitel nije vodootporan, nema ni onog slabije rangiranog certifikata zaštite IP53 na prskanje vode i zaštitu od prašine. A to je ipak veliki minus jer danas svakako očekujemo da mobitel bez problema istrpi malo kiše. 

Foto: Danijel Lijović

U Parizu je predstavljen još jedan Honorov mobitel - Honor 90 Lite koji stoji samo 299 eura i također je sada dostupan i u Hrvatskoj. 
Honor 90 Lite ima glavnu stražnju kameru od 100 MP, s otvorom blende f/1.9, širokokutnom i dubinskom kamerom od 5 MP te makro kamerom od 2 MP. Prednja kamera ima 16 megapiksela. HONOR 90 Lite ima 6,7-inčni zaslon bez rubova s prilagodljivom brzinom osvježavanja do 90 Hz. Zaslon također ima certifikat za smanjenje plavog svjetla te podržava niz rješenja za zaštitu očiju.
HONOR 90 Lite pokreće MediaTek Dimensity 6020 5G sustav i ima bateriju od 4500 mAh. 

Pretprodaja modela Honor 90 u Hrvatskoj kreće 7. i traje do 24. srpnja, a bit će dostupan u ponoćno crnoj i smaragdno zelenoj boji, po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 549 eura. Prodaja modela Honor 90 Lite u Hrvatskoj počinje 7. srpnja (u titanijski srebrnoj te ponoćno crnoj boji) po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 299 eura.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije