Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPROBALI SMO Novi flagship mobitel iz Honora

Honor Magic5 Pro: Blještavi majstor s puno aduta

storyeditor/2023-06-01/20230523_174642.jpg
15.06.2023.
u 12:00

Nema nikakve dileme da se ovdje radi o lijepom i izbrušenom uređaju namijenjenom najzahtjevnijim korisnicima

Ove godine ljubitelji noviteta na tržištu Android pametnih telefona stvarno imaju puno kvalitetnih modela za probirati. A među top modelima koje bi svakako trebao razmotriti svatko tko traži Android flagship svakako zaslužuje biti i Honor Magic5 Pro. Već me je lanjski Honorov model Magic4 Pro bio vrlo zaintrigirao pa sam s velikim zanimanjem iščekivao ovogodišnju seriju. I nisam se razočarao - Magic5 Pro je odličan mobitel vrhunskih performansi, fantastičnih kamera i vrlo zahvalne baterije, a sve to zapakirano je u blještavi dizajn na čelu s vrlo atraktivnim zaslonom. Ima tu i mana poput povremenih softverskih smrzavanja, čudnog balansa kućišta, a i cijena iskače s visokim iznosom od 1199 eura.

Nema nikakve dileme da se ovdje radi o lijepom i izbrušenom uređaju namijenjenom najzahtjevnijim korisnicima. Dizajn je malo čudan, ali i dalje vrlo atraktivan. Navikli smo već posljednjih godina da flagship mobiteli imaju veća izbočenja na pozadini sa sklopovima trostrukih kamera, ali ovdje je to nekako još jače izraženo.

Doima se kao vulkanska uzvisina samo jasno nema tu kratera, nego ima odličnih objektiva (sva tri stražnja objektiva imaju po 50 megapiksela). Uglavnom, ovo sve posebno ističem jer takvo rješenje pomalo opterećuje ravnotežu ovog uređaja. Magic5 Pro ima masu od 219 grama što je dosta za mobitel iako nije toliko čudno za top modele (primjerice Samsung S23 Ultra teži 233 grama), ali ovdje gornji dio stražnjeg kućišta dominira masom pa mi se često činilo da bi mi se mobitel mogao izokrenuti i ispasti mi iz ruke od svoje vlastite težine ako nisam oprezan.

Veliki dinamični i živopisni OLED zaslon dijagonale 6,81 inča je vrlo lijep i užitak za korištenje, a ima promjenjivu stopu osvježavanja od 1 do 120 Hz. Ovdje je zaslon četverostruko zakrivljen što izgleda atraktivno, ali meni i nije najbolje sjelo. Koristeći neke aplikacije koje imaju prostor za unos podataka baš na dnu zaslona lako može rezultirati pomicanjem aplikacije, a u Messengeru i WhatsAppu sam čak imao slučaj da neko vrijeme nikako nisam uspijevao ukucati poruku. Kao da mi se sve bilo 'smrznulo'. To je bilo jedno od tih neugodnih softverskih gnjavaža koje su me živcirale, ali srećom mi se kasnije to nije ponavljalo. Zaslon inače pruža kvalitetni kontrast i razinu svjetla do bogatih 1800 nita pa nema problema pri korištenju po suncu. Honor se jako hvali i kvalitetnim certifikatom za ublažavanja plavog svjetla, iako nisam u praksi osjetio sad neku veliku razliku da mi po noći pred spavanje manje problema radi gledanje u ovaj ekran. Doduše jesam primijetio nakon prestanka korištenja da mi se drugi mobiteli čine nekako izraženiji s napadnim svjetlom. Tu je i certifikat IP68 za zaštitu od prašine i vode.

GALERIJA Fotografije snimljene mobitelom Honor Magic5 Pro

storyeditor/2023-06-01/20230523_174642.jpg
1/16



Dakako, i ovaj mobitel posebno se diči kamerama. Stražnji sklop kamera sastoji se od 50MP širokokutne (f/1.6), 50MP ultra-širokokutne (f/2.0) i 50MP telefoto kamere (f/3.0) sa 3.5x optičkim zumom. Honor je uspio izvesti da ovih objektivi rade zajedno, a na dobar hardver leća koje propuštaju puno svjetla kvalitetu donose i dodatni senzori i algoritmi koji pomažu da su fotografije oštrije.

Okidač je strašno brz, čak i uvjetima slabijeg osvijetljenja. Umjetna inteligencija pomaže da vam se prikaže najkvalitenija fotografija od cijelog niza koje zapravo kamera ugrabi. Portretni režim snimanja je odličan, pozadina se ne zamuti pretjerano, ali opet sasvim dovoljno da atraktivno istakne osobu koju fotografirate.

GALERIJA Pogledajte fotografije pokreta snimljene mobitelom Honor Magic5 Pro

storyeditor/2023-06-01/20230523_174642.jpg
1/36

Iz Honora se jako hvale da njihov novi senzor pokreta omogućava snimanje oštrih fotografija čak i kada snimate pokret. Zamućenost doista jest manja i rjeđa kada snimate po danjem svjetlu. Ali, nismo još došli u fazu da mobiteli mogu u tom dijelu nadmašiti SLR fotoaparate. Uvjerio sam se u to i snimajući u najtežim uvjetima - koncert u slabo osvijetljenom prostoru. Nastup domaćeg psihodeličnog benda Luul i portugalskog indie banda Ditch Days snimao sam u klubu Močvara u stvarno zamračenom prostoru. Uhvatio sam dobrih i dobrih kadrova, kamera je dosta toga rasvijetlila u kadru, ali na više fotografija je bilo zamjetno da softver izobliči neke dijelove pokušavajući kompenzirati nedostatak svjetla.

Po danjem svjetlu nema nikakvih problema. Fotografirao sam krizmu nećakinje Ive i svi su brzo zamijetili da mobitel hvata odlične fotografije, a pokret u takvim uvjetima većinom ne bi bio uhvaćen bez mutnih dijelova. I u zatvorenom prostoru snimajući konvenciju SFeraKon na zagrebačkom FER-u uhvatio sam puno dobrih i jasnih kadrova. Ono, gdje sam očekivao malo bolje rezultate je s telefoto kamerom koja je dobra, ali ipak nije baš za neka veća digitalna zumiranja. Ali, zato je selfie kamera odlična i pruža vrlo čiste fotke po danu, a i po noći se može dobro iskoristiti u većini situacija.

Foto: Danijel Lijović


Kao u većini top Android mobitela ove godine i ovdje se koristi Qualcommov čipset 8 Gen 2 i kad se još doda da imate čak 512 GB prostora za podatke ovo je jako primamljiv mobitel. Šteta, što se vjerojatno zbog softvera čini da su nekad te performanse neujednačene. Honor bi se trebao više odmaknuti od svog Huaweijevog naslijeđa u softverskom dijelu, a neće vam biti potrebno ni brdo predinstaliranih Honorovih aplikacija koje ćete poželjeti prvo skloniti s 'home' zaslona. Dakako, ovdje su Googleovi servisi prisutni i tu nema nikakvih problema.

S autonomijom baterije sam jako zadovoljan. Bez problema bi mi poslužila cijeli dan s puno rezerve. Imao sam primjera da bih kasne večernje sate (21.38h) dočekao sa 40 posto baterije uz gotovo 5 sati uključenosti zaslona. Malo je neobično da u odnosu na lanjski model sada Magic5 Pro umjesto punjača od 100W dolazi s punjačem od 66W. Velika baterija (5100 mAh) se napuni u potpunosti za cca 50 minuta (za 15 minuta dobio sam 38 posto, za 30 minuta 63 posto te za 45 minuta 91 posto).

Iako Honor Magic5 Pro ima poneku manu i dalje mi se dosta sviđa ovaj mobitel jer mislim da ipak nudi više aduta. Kamere će svakome biti jako dobre, zaslon je impresivan, a baterija vrlo dugotrajna.


PLUSEVI
Atraktivan zaslon
Odlične stražnje kamere
Vrlo dobra selfie kamera
Odlično trajanje baterije


MINUSI
Moguće softverske mušice
Cijena
Neravnomjerno raspoređena masa uređaja
Slabiji punjač nego lani

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije