Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sisak

Prva izložba električnih i hibridnih automobila

elektricni auto
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/9
05.06.2015.
u 13:57

I škole su krenule, nakon solarnih, u proizvodnju električnih vozila

Trenutačno je na hrvatskim prometnicama više od tisuću automobila na električni i hibridni pogon. Iako je to, u odnosu na europski prosjek, relativno malo, u odnosu na prije godinu, dvije to je veliki napredak.

Sigurno su tome pridonijeli i  poticaji Ministarstva zaštite okoliša, kojima se može pokriti do 40 posto cijene kupljenog takvog vozila, maksimalno 70.000 kuna po automobilu. "U samo dva mjeseca trajanja ovogodišnjeg javnog poziva utrošeno je svih planiranih 15 milijuna kuna za sufinanciranje kupnje električnih i hibridnih vozila za građane i tvrtke te su osigurana i dodatna sredstva. Ukupno je odobreno sufinanciranje 506 vozila sa 18,4 milijuna kuna. Posebno je važno istaknuti da je ove godine, u odnosu na lani, za 3,5 puta više odobrenih zahtjeva za električna vozila – njih ukupno 179." , rekao je u petak ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović na otvorenju 1. izložbe električnih i hibridnih vozila u Sisku. Predstavljena su bila i vozila na solarni pogon, koje su izradili učenici hrvatskih strukovnih škola. Na izložbi su bila prikazana gotovo sva električna i hibridna vozila, dostupna danas na hrvatskom tržištu, među kojima i dva primjerka Tesle, DOK-ING-ov XD, e-Golf, e-Up, Peugeot hibrid, Toyotini hibridi, Nissan Leaf, Mitsubishi MiEV...

Izložbu je organizirala Tehnička škola Sisak čiji učenici već nekoliko godina rade na izradi vozila na električni i solarni pogon.

"Ova tehnologija se vrlo brzo razvija. Prije tri godine nismo imali nijedan električni automobil na tržištu RH, a danas ih ima puna ulica modela. Nevjerojatno je brzi razvoj tehnologije koju će naši učenici moći pratiti i biti itekako konkurentni na tržištu rada."- kazuje Davor Malović, ravnatelj Tehničke škole Sisak, koja je u zadnje tri godine iz EU fondova povukla više od milijun eura za svoje projekte. Tako su kupili i električno vozilo za potrebe svoje škole.

No, učenici većine drugih sličnih škola nemaju takvu mogućnost, jer sve ovisi o pojedincima.

"Sve i počinje od inicijative pojedinca i njihove kreativnosti. Tko je prije nekoliko godina mogao i pomisliti da će u Sisku biti priređena najveća ovakva izložba do sada u hrvatskoj. Doduše, ta inicijativa bi trebala i biti podržana negdje odozdo, ali danas se vidi da takav rad, poput Tehničke škole Sisak, itekako ima rezultate", rekao je poduzetnik Saša Cvetojević, koji je u svoj rodni grad dovezao svoju Teslu.

Mišljenja je on da Hrvatska ima i dobru poziciju u proizvodnji električnih automobila i komponenata.

"Hrvatska u ovom segmentu ima istu startnu poziciju kao Njemačka, Francuska i drugi. Imamo proizvođače električnih automobila poput Rimca i DOK-ING-a koji razvijaju jako puno nove tehnologije koja će se moći koristiti u drugim industrijama. Uz to i nekoliko tvrtki proizvodi razne komponentne i imaju poziciju na svjetskom tržištu" – rekao je Cvetojević.

I škole su krenule, nakon solarnih, u proizvodnju električnih vozila.

Strukovna škola iz Velike Gorice predstavila je svoj prototip električnog vozila za osobe s invaliditetom kojeg su napravili učenici u sklopu praktične anstave

"S njima smo osvojili mnoge nagrade i proputovali dosta. Dobili smo i Zlatnu medalju na INOVI", rekao je učenik 1. razreda Luka Tadić.

Jedina prepreka još većem rastu prodaje električnih automobila u Hrvatskoj je infrastruktura, tj. nedostatak javnih punionica.

"Prvo smo htjeli stvoriti potrebu za punionicama, a paralelno s poticajima za nabavu električnih i hibridnih vozila prepremili smo i novac za gradove i općine s kojima ih želimo potaknuti da izgrade mrežu javnih električnih punionica", rekao je Mihael Zmajlović na današnji (petak) Svjetski dan zaštite okoliša.

U subotu će se, od 10 sati,  u Sisku održati 3. utrka solarnih vozila. Za utrku je prijavljeno 10 ekipa srednjih škola iz Siska, Osijeka, Slavonskog Broda, Novske, Kutine, Velike Gorice, Slunja, Rijeke, Gospića i Zadra.  Za iduću godinu, sa svojim vozilima, najavljeno je još škola iz Hrvatske i jedna iz Slovenije.

>> Izložba i utrka solarnih i hibridnih automobila

Komentara 3

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
14:49 05.06.2015.

Ovaj Cvetojeić se predstavlja kao da je u najmanju ruku Bill Gates... U sve se kuži.... o svemu stav... A novine ga pune k'o Severine

Avatar Jaguar_Paw
Jaguar_Paw
10:40 06.06.2015.

Nema trenutno električnog automobila do Tesle, jedino je problem naš što ne znamo pozvati tu firmu da dođu proizvoditi u rodnom mjestu znanstvenika na čijem konceptu oni stvaraju budućnost. Sve će se voziti na struju, već postoje ratni brodovi, avioni, pa čak i tenkovi. Jedina mana tom autu je naravno cijena.

AA
aabbcc
19:15 06.06.2015.

na električni i hibridni pogon___ To moze a samo el-auto ne moze jer struja je skupa a baterija bi se ispraznila dok bi zagrijali kabinu auta kada je hladno da ga mozete voziti.. EL -auto moze ako se elektrificira cesta,(( kao tramvaj) i opet puno skupe struje trosi za zagrijavanje kabine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije