Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
budućnost

Povratak Concordea? NASA odobrila plan za nove supersonične tihe avione

supersonična letjelica
Foto: NASA
03.03.2016.
u 09:57

“Razvoj, izgradnja i testiranje tihih supersoničnih X-aviona je sljedeći logičan korak na našem putu industrijske odluke o ostvarenju supersoničnog transporta za građane”, rekao je Jaiwon Shin, pridruženi administrator za NASA-inu aeronautičku istraživačku misiju.

Svi koji još nisu zaboravili Concorde, prvu supersoničnu letjelicu koja je prvi komercijalni let imala prije 40 godina, bit će zadovoljni jer je NASA ovaj tjedan odobrila 20 milijuna dolara vrijedan ugovor za testiranje letjelice koja može letjeti supersoničnom brzinom, inače pet puta bržom od brzine zvuka. NASA tvrdi da će ovakve letjelice put učiniti sigurnijim, tišim i obzirnijim prema okolišu, osim već notornog kraćeg leta.

– Razvoj, izgradnja i testiranje tihih supersoničnih X-aviona je sljedeći logičan korak na našem putu industrijske odlluke o ostvarenju supersoničnog transporta za građane – rekao je Jaiwon Shin, pridruženi administrator za NASA-inu aeronautičku istraživačku misiju.

Još se ne zna kada će takvi letovi biti komercijalno mogući.

Foto: NASA

Novu letjelicu dizajnirat će Lockhead Martin smješten u Kaliforniji, a ona je prva u seriji revolucionarnih X aviona – demonstracijskih letjelica na kojima će testirati napredne avijacijske tehnologije, a proizvodit će ih NASA, u sklopu 10-godišnjeg razvojnog plana, piše Telegraph.

Cilj X-letjelica je isprobavati nove tehnologije, uključujući i napredne lagane materijale, preklopnice krila koje mogu mijenjati oblik čime bi se štedjelo na potrošnji goriva, emisiji plinova i buku iz motora.

>> [VIDEO] Biste li se vozili u avionu koji nema prozore?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije