Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAVIO HAPIH

Popularni čips se povlači s tržišta: Pronađene povišene količine opasnog kemijskog spoja

pixabay
Autori: vecernji.hr, Hina
28.01.2024.
u 11:00

S tržišta se povlači proizvod Čips, cikla, pastrnjak, mrkva i batat od 40 grama, s rokom trajanja do 4. svibnja 2024. godine

Državni inspektorat izvijestio je nedjelju o opozivu proizvoda Čips cikla, pastrnjak, mrkva i batat od 40 grama, zbog povećane količine akrilamida, priopćila je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

S tržišta se povlači proizvod Čips, cikla, pastrnjak, mrkva i batat od 40 grama, s rokom trajanja do 4. svibnja 2024. godine. Navedeni proizvod nije u skladu s EU Uredbom o uspostavi mjera za ublažavanje učinaka i razina referentnih vrijednosti radi smanjenja prisutnosti akrilamida u hrani.

Dobavljač proizvoda je Biovega d.o.o., Zagreb, Majstorska ulica 1E, a mjesta maloprodaje su Konzum plus d.o.o. Zagreb, Mrkvica d.o.o. Zagreb i BIOVEGA d.o.o., Zagreb.

Akrilamid je inače, navodi HAPIH, kemijski spoj koji se formira pri povišenim temperaturama, i to kod hrane koja sadrži puno škroba, poput kruha, prženog krumpira, čipsa i žitarica za doručak. Kako se navodi, ovaj spoj javlja se u hrani koja se termički obrađivala duže vrijeme, a to se može vidjeti i na tamnijoj površini hrane.

POVEZANI ČLANCI:

''Procjenjuje se da prisutnost akrilamida u hrani može povećati rizik od razvoja raka u svim dobnim skupinama, iako do sada nije prikupljeno dovoljno podataka kako bi se nedvosmisleno dokazala kancerogenost akrilamida kod ljudi uslijed konzumacije količina akrilamida sadržanih u uobičajenoj prehrani. Stoga se u slučaju akrilamida primjenjuje princip predostrožnosti'', navodi se.

>> VIDEO KBC Sestre milosrdnice kreće s novim radovima: Uklanjat će se bolnički dimnjak

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije