Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europska unija

Pojeftinjuju međunarodni pozivi u fiksnoj i mobilnoj mreži

Biljana Borzan
Miranda Cikotic/PIXSELL
07.06.2018.
u 11:02

Vijeće, Komisija i Parlament Europske unije konačno dovršili pregovore o Zakonu o elektroničkim komunikacijama.

Međunarodni pozivi iz fiksne mreže kao i međunarodni pozivi iz mobilne mreže od svibnja sljedeće godine koštat će najviše 19 centi po minuti, dok će SMS koštati najviše 6 centi. Cijene se odnose na promet među zemljama članicama Europske unije. A sve to dogovoreno je u sklopu pregovora o osvježenom Europskom elektroničkom komunikacijskom zakonu koji među ostalim regulira i cijene međunarodnih poziva, izvijestila je Biljana Borzan, hrvatska zastupnica u Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača u Europskom parlamentu, koja je sudjelovala u izradi prijedloga.

Odlična vijest za korisnike

– Pregovori su trajali gotovo 12 sati i doista su bili intenzivni, no vjerujem, da je pojeftinjenje međunarodnih poziva odlična vijest za potrošače. Nakon sniženja cijena roaminga, odnosno uspostave pravila da se u inozemstvu mobitelira kao i kod kuće, te su od toga dobrobiti imali najviše oni koji putuju, sada će jeftinije telefonirati svi, dakle i oni koji ostaju kod kuće i zovu korisnike koji žive u drugim zemljama EU – pojašnjava Biljana Borzan te tvrdi da se ona zalagala da međunarodni pozivi putem mobitela budu izjednačeni s cijenama roaminga odnosno s cijenama u domaćem prometu. No, i ovakav rasplet je kaže, odlična vijest za hrvatske potrošače. Neke države članice, istina već su imale niske cijene i u kategoriji međunarodnih poziva poput Litve, Estonije... te njihovi operatori neće imati puno posla.

– EU je sada odredila maksimalne cijene za minutu razgovora do 1,39 kuna za sve, što je dobro je jer su kod nas ovisno o operatoru i tarifi znale prelaziti pet kuna po minuti – ističe Biljana Borzan.

Zbog visokih cijena poziva u inozemstvo koje su u prosjeku oko 50 centi, europski potrošači su sve češće koristili različite aplikacije za zvanje, koje ipak kvalitetom ne mogu parirati klasičnom pozivu. Čak 67 posto potrošača kaže da najčešće ne koriste aplikacije jer osoba koju zovu nema istu aplikaciju, a 36 posto potrošača jer je kvaliteta poziva preslaba.

GSMA udruga nezadovoljna

U HAKOM-u, hrvatskom regulatoru telekom tržišta kažu da u ovom trenutku još nije poznat konačni tekst odredbe, koji se treba pripremiti na tehničkoj razini. Nakon toga, postignuti politički sporazum treba biti i formalno potvrđen. S obzirom na to HAKOM smatra da je preuranjeno davati konačne ocjene dok još nije poznat cijeli tekst odredbe, način njezine provedbe, mogući izuzeci, kao ni rok njezinog prenošenja u nacionalna zakonodavstva država članica odnosno rok važenja regulacije maloprodajnih cijena. HAKOM pozdravlja dovršetak pregovora o Zakonu o elektroničkim komunikacijama, koji bi trebao bitno pridonijeti razvoju ovog tržišta u budućnosti. Donesene su odredbe oko investicija, ulaganja u 5G mrežu i nizu ostalih bitnih stavki na tržištu elektroničkih komunikacija. Prva reakcija europskih udruge operatora GSMA nije pretjerano optimistična, tvrde da je propuštena prilika da se pojača konkurentnost i da zamah inovacijama i razvoju, prije svega 5G mreža. Politički kompromisi koji su ostvareni neće pogurati tržište, tvrdi u priopćenju Udruga operatora GSMA.

Biljana Borzan
1/5
Ključne riječi

Komentara 1

Avatar mali322
mali322
12:44 07.06.2018.

Odavno su oni jeftini, mislim besplatni...Viber, WhatsApp, Telegram.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije