Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CIJENE U REGIJI

Planirate kupovinu polovnog auta? Doznajte koliko vam prosječnih plaća za to treba u Hrvatskoj i BiH

Zbog kašnjenja s isporukama novih, velika je potražnja za polovnim vozilima koja se nabavljaju širom Europe
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
22.01.2024.
u 14:37

Kupovina polovnog automobila ne bi trebala biti neki poseban luksuz, no za takav izdatak u Hrvatskoj za prosječnu plaću treba raditi barem 9 mjeseci, u Srbiji oko 14 mjeseci, a u BiH još daleko dulje.

Jeste li ikada razmišljali o tome je li kupovina polovnih automobila luksuz u Hrvatskoj i zemljama regije. Kako bi provjerili koliko je u praksi teško priuštiti automobil od prosječnih plaća koje zarađuju građani novinari nove.rs malo su računali kako stoje stvari na tržištu i to uzevši u izračun cijelu plaću zainteresiranog kupca regije. Znači ni centa mu ne bi ostalo za ništa drugo, cijela zarada otišla bi za uštedu za polovni automobil. U praksi, napominju, to i nije baš lako zamisliti, jer je život dvije osobe od jedne plaće puko preživljavanje. 

Koliko onda trebaju raditi građani Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Rumunjske i Slovenije, kako bi kupili automobil iste vrijednosti.

Prosječna plaća u Srbiji je u listopadu 2023. godine bila oko 86.000 dinara, što je oko 730 eura, i to je najsvježiji podatak o prosječnoj zaradi. Prema podacima stranice Polovni automobili, iz rujna prošle godine, prosječna cijena automobila starog oko 20 godina iznosila je oko 10.000 eura. Tako ispada da u Srbiji za takav automobil treba raditi 14 mjeseci. I to po uvjetom da jedna cijela plaća odlazi na štednju za taj izdatak. U Crnoj Gori je prosječna plaća nešto veća nego u Srbiji, oko 800 eura. To znači da će Crnogorac, koji sve što zaradi odvaja za automobil, vozilo od 10.000 eura moći priuštiti za 13 mjeseci mjeseci. 

VEZANI ČLANCI 

Kada je riječ o Hrvatskoj, prosječna plaća iznosi skoro 1.200 eura što znači da će Hrvat s ovom zaradom automobil od 10.000 eura moći kupiti za devet mjeseci, a to je pet mjeseci brže u odnosu na Srbiju. Ako netko iz BiH želi kupiti automobil od 10.000 eura, za to bi mu treba štedjeti jednu cijelu plaću oko 16 mjeseci, jer je prosječna plaća u Bosni i Hercegovini 655 eura. 

U Mađarskoj, gdje je prosječna plaća oko 1.010 eura takav se automobil može kupiti za oko 10 mjeseci štednje. Rumunji će prosječnu plaću trebati štedjeti 11 mjeseci, jer je tamo prosječna plaća oko 944 eura. U Bugarskoj je prosječna plaća oko 822 eura pa će za trebati štedjeti oko 13 mjeseci. Za kraj najjednostavnije je za polovni automobil od 10.000 eura uštedjeti u Sloveniji gdje je prosječna plaća oko 1.435 eura. Znači u toj zemlji za to prosječnu plaću treba izdvajati oko sedam mjeseci. 

VIDEO Vozač umalo izazvao nesreću

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije