Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reciklaža da, ali...

Jeste li primijetili nešto neobično s vrećicama za biootpad? Pitali smo Zagrebački holding što se događa

Foto: Filip Kos/POSEBNA PONUDA
1/4
31.01.2024.
u 08:00

Osim što paketi koje Čistoća dijeli građanima podrazumijevaju dvije vrećice za biootpad tjedno, one se raspadaju, poderu se već pri otvaranju. Prema uputama s Holdingova weba, dodatne vrećice tražili smo i na šalteru u Vukovarskoj, ali bez uspjeha

Vrećice za biootpad zadnjih su mjeseci uočljivo lošije nego ranije – požalili su nam se čitatelji, a uvidjeli smo to i sami, pa se s tim problemom već i obraćali Čistoći. Naime, potrebno ih je jako nježno raširiti da bi se u njih nešto stavilo. U suprotnome se odmah razderu. A usto količina vrećica koju Zagrepčani dobiju podrazumijeva dvije tjedno. No, već drugi dan vrećica propusti tekućinu koju generira sam biootpad pa je nemoguće u jednu vrećicu kuhinjske ostatke prikupljati više dana. "Jasno je da su to razgradive vrećice, ali ne bi se trebale razgraditi već u kuhinji, čak i prije nego što ih napunimo", nezadovoljan je čitatelj (podaci poznati redakciji). Odlučili smo potom i među poznanicima provesti malu anketu. "Jutros su mi se tri poderale…" i "Napola prazna vrećica počela mi se razgrađivati na balkonu", bili su samo neki od odgovora.

Dosta ih je, dakle, imalo slična iskustva s vrećicama za biootpad: malo ih je, razderu se te vrlo brzo počnu propuštati tekućinu. Oni koji nisu naišli na probleme ili imaju jako male količine biootpada ili su se snašli tako da ga ne prikupljaju u stanovima pa smeđe vrećice nose u zajedničku kantu zgrade, već dobivene vrećice koriste zajednički na način da svi suvlasnici zgrade pune istu vrećicu, postavljenu u kanti u zajedničkom prostoru, dok se ne napuni. Tako i ne uočavaju što se nakupi ispod vrećice, u dnu kante.

VEZANI ČLANCI:

A kako posljednju pošiljku vrećica autorica ovih redaka nije dobila, pri čemu je, s obzirom na to da ih djelatnici Čistoće ostavljaju pred vratima, moguće i da se netko od susjeda njima poslužio, e-mailom smo se najprije kao korisnik njihovih usluga obratili Čistoći. Stigao je samo odgovor Sektora za odnose s korisnicima, marketing i prodaju Zagrebačkog holdinga da su reklamaciju zaprimili i proslijedili na postupanje u nadležnu službu. To je bilo prije 20 dana, a iako ne znamo postupaju li još uvijek, u međuvremenu nismo dobili ni nestale vrećice ni neki konkretniji odgovor.

Uputili smo se stoga na šalter Zagrebačkog holdinga, budući da na njihovim internetskim stranicama piše da građani koji više nemaju biorazgradivih vrećica Čistoće dodatne mogu preuzeti u Holding centru u Ulici grada Vukovara 41. Na ekranu se ondje vrti natpis: "Zagrebački holding, sve usluge su nam na jednom mjestu", što se čini veoma praktičnim, a i na red smo brzo došli. No potom nas je djelatnica na šalteru informirala da oni u Holdingu nemaju nikakve veze sa smeđim vrećicama. Odnosno, da su one Čistoćine, ali da nam se ni onamo ne isplati ići jer ne primaju klijente. Što? Zar Čistoća nije dio Zagrebačkog holdinga?! A kažu da su im sve usluge na jednom mjestu…

Problem je prerastao pitanje jednog korisnika i njegovih vrećica pa je na koncu put Čistoće, Holdinga i Grada Zagreba otišao i službeni novinarski upit. No, na njega ni deset dana kasnije nije stigao odgovor. Kad i ako stigne, objavit ćemo ga. Čistoću, Holding i Grad pritom smo pitali jesu li u zadnje vrijeme mijenjali dobavljača, odnosno proizvođača vrećica za biootpad. Zanimalo nas je i tko proizvodi vrećice za biootpad koje se dijele Zagrepčanima i koja je cijena po komadu, za Holding, kao i koliko ih proizvođač godišnje isporuči toj megatvrtki. Pitali smo i kako oni koji nisu dobili vrećice za biootpad ili pak plastiku, odnosno kojima trebaju dodatne, mogu doći do njih. Nadali smo se i savjetu o tome kako bi se u nedostatku vrećica trebao odlagati biootpad, može li se, primjerice, samo odložiti u kantu stambene zgrade ili je bolje da se baci u kakvoj papirnatoj vrećici. A u nedostatku odgovora iz mjerodavnih službi, na Čistoćinim internetskim stranicama pronašli smo informaciju da se u smeđe spremnike biootpad treba odlagati u biorazgradivim vrećicama, pri čemu se mogu koristiti i neke druge, ne samo Čistoćine, ili pak u papirnatim vrećicama ili omotan u papir. Na stranicama Holdinga stoji i da biootpad možete sakupljati u posebne spremnike ili posude u svojem kućanstvu te ga zatim odložiti izravno u spremnik ispred svoje zgrade. No, ondje stoji i da u Vukovarskoj možete dobiti dodatne biorazgradive vrećice…

Komentara 12

Avatar ljutapica
ljutapica
09:36 31.01.2024.

Vrećice za biootpad kao i Možeju, propuštaju i razgrađuju se i prije izbora.

EJ
ejStef
11:30 31.01.2024.

Eh, neki dan se Tomašević hvali da je Holding u plusu... Veliki problem tako dovesti u plus - poskupiti uslugu, a smanjiti frekvenciju odvoza smeća. Uz to skupo prodavati vrlo nekvalitetnu robu... Građani nemaju izbora, ne mogu otići kod drugog koncesionara jer je grad monopolist. Jedino što preostaje je odseliti u drugi grad (ili državu), što vidimo da se pod Tomaševićem i događa.

MA
malaliba
09:36 31.01.2024.

Nama su noćas odpeljali jedan kontejner za mješoviti otpad, u Čistoći pojma nemaju, jer oni to nisu radili, ali obavijestit će me.....lud zbunjenog Ispada da je netko ukrao kontejner🤣

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije