Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRŽIŠTE

Novih automobila manje nego lani, Volkswagen i dalje vodeći

Foto: Škoda
1/5
06.05.2022.
u 13:37

Zbog nedostatka vozila tržište je u blagom padu. U prva četiri mjeseca ove godine u Hrvatskoj je prodano 14.684 novih automobila

U ovogodišnjem travnju u Hrvatskoj je novoregistrirano 4470 osobnih automobila. Kazuju to podaci Promocije Plus, a iz istog izvora vidimo i da je Volkswagen s 506 travanjskih, odnosno 1424 automobila prodana od početka godine i dalje uvjerljivi kralj tržišta. Pripada mu deset posto tržišta. Ovogodišnje tržište novih automobila tako je od lanjskog jače gledamo li samo travanj (lani: 4165), no ne i po ukupnom rezultatu. Lani je, naime, u prva četiri mjeseca prodano 14.684 novih automobila, a ove smo ih godine dosad utržili 14.233. Rezultati bi sigurno bili bolji da ih ne koči zastoj u proizvodnji. Drugoplasirana marka na našem tržištu je Kia, s ove godine ukupno novoregistriranim 1351 automobilom. Na trećem je mjestu Škoda s 1302 automobila. U top 10 još su Opel, Toyota, Dacia, Hyundai, Renault, Ford i Audi. Audi je s 592 novoregistrirana automobila luksuzna marka s najboljim rezultatom u Hrvatskoj.
Škodin kompaktni model - kojem u prilog, kao i ostalim modelima češke marke, ide i činjenica da su Škodini modeli uvijek za broj veći od klase kojoj pripadaju - i dalje je u samom vrhu ljestvice najprodavanijih modela. U prva četiri mjeseca 2022. prodana je 481 Octavia, 35 ih je stiglo u travnju.

Rumunjski SUV Duster već se dokazao odličnim omjerom uloženog i dobivenog, a u travnju je zabilježio čak 181 novopristigli primjerak, što je dovelo do 471 Dustera ove godine novoregistriranog u Hrvatskoj. Time Duster drži 3,31 posto našeg tržišta. Na petom mjestu tržišne ljestvice još je jedan Dacijin model, Sandero, s ove godine ukupno prodanih 369 primjeraka.
Mokka, Opelov kompaktni SUV futurističkog dizajna, treći je najprodavaniji ovogodišnji automobil u Hrvatskoj. U travnju je prodano 175 primjeraka, a od početka ove godine novoregistrirano je ukupno 413 Opel Mokki, čime na taj model otpada 2,90 posto hrvatskog tržišta novih automobila. Opel Corsa, pak, smjestila se na 13. mjesto tržišne ljestvice s 258 primjeraka prodanih od početka ove godine.

Još jedan kompaktni SUV, Kia Stonic, također je pripadnik vrlo traženog segmenta gradskih automobila robusnog dizajna i veće odignutosti od tla. Stonic je tijekom travnja novoregistriran u 158 primjeraka. U prva četiri mjeseca ove godine na hrvatske su ceste pristigla 382 Stonica, čime na taj model otpada 2,68% našeg tržišta novih automobila. U top 15 Kia, uz Stonic, ima i modele XCeed (351 primjerak) i Ceed (284).
Peto mjesto ljestvice najprodavanijih automobila drži Dacia Sandero. U travnju je taj gradski automobil prodan u 125 primjeraka, a od početka godine na našim se cestama udomaćilo 369 novih Sandera, čime taj automobil drži 2,59 posto hrvatskog tržišta novih automobila. Dacijin bestseler ujedno je među rijetkim automobilima koji se još mogu kupiti za manje od 100.000 kuna. Trenutačno stoji od 96.800 kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije