Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJEDLOG ETSC-a

Novi sustavi u prometu od 2022: Nema više brze vožnje, auto vam to neće dopustiti

Autocesta
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/4
23.05.2021.
u 17:36

Ove mjere mogle bi spasiti oko 25.000 života, upozorava Komisija, a spriječilo bi i najmanje 140.000 ozbiljnih ozljeda do 2038. godine

Intelligent Speed Assist (ISA) od 2022. godine trebao bi biti obvezan u svim novim automobilima u Europi. Konkretnije, svi kupci novih automobila imat će u svojim vozilima ugrađen sustav koji smanjuje snagu motora ako vozač prekrši ograničenje brzine. 

Prijedlog za uvođenje ovog sustava dalo je Europsko vijeće za sigurnost prometa (ETSC), prenosi Fenix Magazin, a kontrola brzine provodit će se putem kamere za prepoznavanje znakova s ograničenjima brzine.

Iako vozač može automobil ubrzati iznad dopuštene brzine, nakon nekoliko bi se sekundi trebala javiti vizualna i zvučna upozorenja koja ne prestaju dok se brzina automobila ne smanji. 

Osim kočenja, u automobile će biti ugrađena  i upozorenja za napuštanje trake, ali i ako je vozač umoran. Sustav će se proširiti i na asistenciju pri kočenju u nuždi, sigurnosne pojaseve provjerene u sudaru te na uklanjanje ''mrtvog kuta'' i upozoravanju ostalih sudionika u prometu prilikom skretanja ( za autobuse i kamione).

Ove mjere mogle bi spasiti oko 25.000 života, upozorava Komisija, a spriječilo bi i najmanje 140.000 ozbiljnih ozljeda do 2038. godine.

 

Čudesni Francuz gotovo je nevidljiv i 'razgovara' s pilotom

Ključne riječi

Komentara 69

CA
cavecanem
17:48 23.05.2021.

Treba snimati razgovore u autima ako je neko protiv vlasti ili, nedaj Bože, EU odmah auto treba dojaviti nadležnim organima.

AS
aspiranto1950
18:14 23.05.2021.

U Hrvatskoj gdje je prosječni auto hrđavog blatobrana, boje izblijedjele na suncu i laka koji više nije sjajan kao nekad ova tehnologija će se uvesti tek 2238. godine.

AT
atlantisind
17:42 23.05.2021.

Sranje,a sta kada krenete preticati i morate pritisnuti gas a drugo auto vam dolazi u susret,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije