Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTITA OKOLIŠA

Nizozemci su smanjili brzinu na autocestama na 100 km/h: Evo kakvi su rezultati nakon godinu dana

Foto: Pixabay
1/2
16.03.2021.
u 23:02

Činjenica je da jedan od razloga zašto je moglo doći do pada prosječne brzine je i zbog toga što je bilo manje prometnih gužvi.

Nizozemska je prije godinu dana ograničila brzinu na autocestama s 130 km/h na 100 km/h. Oni su sada objavili istraživanje koje je pokazalo rezultate te odluke.

Podsjećamo, primarni razlog donošenja ograničenja bilo je smanjenje ispušnih plinova u prirodu, a brojni Nizozemci najavili su prije godinu dana kako će radije plaćati kazne nego usporiti. 

U istraživanju je bila ključna nizozemska aplikacija Flitsmeister koja upozorava svoje korisnike na kamere za brzinu i druge prepreke u prometu. Podaci su pokazali kako je prosječna brzina na određenim područjima nakon ograničenja čak i pala od spomenutih 100 km/h. 

Foto: Ilustracija/Pixabay

Primjerice, na A2 Vianen-Den Bosch prosječna brzina u samo dva mjeseca pala je s 106 km/h na 104 km/h. Sličan trend viđen je i na ostalim autocestama. Brzina je na A4 Leimuiden-Schiphol pala s 99 km/h na 93 km/h. 

- Naviknete se na to da je vaš maksimum 100 km/h - izjavio je direktor Flitsmeistera Jorn de Vries, piše Autoweek.nl.

Nije se čak ni obistinio strah da će ljudi vrlo brzo nakon ograničenja ponovo početi voziti brže. 

- Nizozemci poštuju pravila na autocesti. Sad je i puno više prometa na cestama, iako ne toliko koliko je bilo prije pojave koronavirusa, što možda čak i objašnjava smanjenje prosječne brzine za nekoliko kilometara - napominje de Vries. 

Činjenica je da jedan od razloga zašto je moglo doći do pada prosječne brzine je i zbog toga što je bilo manje prometnih gužvi. 

- Vrijeme koje vam treba za vožnju je vrlo predvidljivo. Ako postoje gužve, tad ćete voziti brže kako bi nadoknadili vrijeme koje ste izgubili. Kako god, to je dobro za okoliš - izjavio je Markus van Tol, glasnogovornik Nizozemskog kraljevskog autokluba. 

 


 

Komentara 43

AG
Agramer1966
00:23 17.03.2021.

Zeleni teroristi bi najradije sve natrag na magarce... a oni ko Gretica privatnim jahtama i mlaznjacima.

SO
Sir Oliver
23:40 16.03.2021.

Pišam vam se na okoliš! Znači trebam platiti skupu auto cestu da bih se vozio 10 km/h brže nego besplatnom županijskom cestom? Nema šanse, radije na županijsku.

ST
stefj
23:27 16.03.2021.

Ah, očito to i nas čeka. Potpuno besmislen razlog koji nije donio nikakve rezultate, naročito ne za zaštitu okoliša... Čisto birokratska stvar za izživljavanje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije