Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv govora mržnje

Nijemci prijete tehnodivovima

Foto: Reuters
1/2
03.01.2018.
u 18:35

Hrvatska u tom kontekstu nema poseban zakon koji bi regulirao društvene medije, a za sada u Vladinu planu nije ni ove godine

Kako spriječiti širenje govora mržnje, lažnih vijesti i ostalih ilegalnih sadržaja na društvenim mrežama i ostalim online platformama?

Za sada pravog recepta nema, Facebook, Twitter i ostali tek su nedavno priznali da problem postoji, da je njihov te da ga pokušavaju riješiti dijelom algoritmima, dijelom “pješice”. Uspjeh je djelomičan. No nisu istrijebili širenje govora mržnje ni lažne vijesti, a kamoli da su uklonili sve ilegalne pojavnosti na svojim platformama. Njemačka je pak tu odlučila krenuti oštro tako što je usvojila rigidan zakon – NetzDG koji propisuje kaznu od 50 milijuna eura za one društvene medije koji u roku od 24 sata od prijave ne obrišu sporan sadržaj ili pak u “težim slučajevima” ako to ne učine u roku od sedam dana.

Zaposlili posebne inspektore

Facebook, Twitter i YouTube trenutačno su ciljane platforme koje inspektori njemačkog ministarstva pravosuđa već mjesec dana analiziraju. Naime, zakon je stupio na snagu u listopadu lani, ali je dodan rok za prilagodbu te je u punoj primjeni od početka 2018. Njemačka je već poznata članica EU koja pod posebnim povećalom prati što američki tehnodivovi rade i kako se ponašaju, stoga prijave i kazne Googleu, Facebooku i ostalima nisu neuobičajene. Na udaru novog zakona nisu samo veliki, već i svi oni koji imaju dva milijuna korisnika. I veliki i mali imaju obvezu ustoličiti posebnog agenta koji na prijave mora odgovoriti u roku od 48 sati. Za primjenu i implementaciju ovog zakona njemačka vlada zadužit će 50 ljudi. Europska unija pak nema poseban zakon koji regulira govor mržnje i lažne vijesti u online svijetu, izdala je tek smjernice za zemlje članice pozivajući društvene medije da brže uklanjanju neprimjerene objave. Hrvatska u tom kontekstu nema poseban ili specijaliziran zakon koji bi regulirao društvene medije, a kada je riječ o zakonima koji su na ovogodišnjem Vladinu zakonodavnom dnevnom redu, nema ništa sličnog. Točnije Hrvatska za sada nema u planu baviti se oštrijim sankcioniranjem društvenih mreža ili medijskih portala. Govor mržnje podliježe sankcijama u online svijetu kao i onaj u fizičkom, odnosno u sferi je kaznenog zakona.

Zapošljavaju administratore

Njemačka će zapravo poslužiti kao svojevrsni test. Mnogi protivnici zakona tvrdili su da će posljedice biti cenzura i sprečavanje slobode govora. Facebook je, primjerice, kao odgovor na njemački pritisak zapošljavao još administratora. I vjerojatno im je isplativije brisati svaki post koji je prijavljen kao neprimjeren negoli se izložiti sudskim procesima i kaznama. A samim time vjerojatno je da će izbrisati i ono što ne odgovara definiciji, odnosno potaknuti cenzuru.

Pogledajte galeriju: Noviteti automobila 2018.

1/12

Hrvatska nema zakon koji bi eksplicitno regulirao društvene mreže, ali i kod nas je govor mržnje kažnjiv. Da me se ne bi pogrešno shvatilo, apsolutno sam protiv govora mržnje i mislim da ga treba spriječiti i sankcionirati, ali ovakav zakon kakav je stupio na snagu u Njemačkoj može dovesti do ozbiljnih poremećaja i dramatične cenzure – smatra Đuro Lubura, stručnjak za telekomunikacije i izvršni direktor Digitalne Hrvatske, te dodaje:

– Naime, nije mi jasno po kojim će se kriterijima izvan sudova ili drugih nadležnih institucija prosuđivati je li nešto govor mržnje ili ne i tko su ljudi koji će to raditi. Ispada da je Facebooku i medijskim portalima puno jednostavnije izbrisati svaku vijest ili komentar na koji prime prigovor da je da riječ o govoru mržnje nego riskirati kaznu do 50 milijuna eura, što otvara prostor raznim manipulacijama. Zato osobno smatram da je pravac u kojem je Njemačka krenula, iako vjerojatno u dobroj namjeri, dugoročno pogrešan – zaključuje Đuro Lubura.

Komentara 15

DA
DarthVader
19:44 03.01.2018.

Najveca cenzura unutar EU-a je bas u Njemackoj. Hoce mi zabraniti reci - napisati da ja nefolim takozvane migrante. Nek idu u Dubai, Katar, Kuwait 🇰🇼 Saudi-Arabien i ostale bogate islamske zemlje - drzave.

NI
Nikomah95
22:44 03.01.2018.

U isto vrijeme dok na facebooku postoje zatvorene ( nisu niti tajne, nego zatvorene!) grupe u kojima možete gledati videa silovanja trogodišnjeg djeteta do smrti, od strane 5 krkana koji se time još i hvale! Na YT-u možete pronaći detaljne upute kako pristupiti Dark (Deep) web-u, a da to učinite 99% anonimno. Ne moram Vam objašnjavati što se tamo događa. No, upotrijebiti rijec Nigga??? oooo,no,no,no,nooooo

NI
Nikomah95
22:38 03.01.2018.

@Ronin Uređenim državama??? Njemačka je uređena??? Birokracija u Hrvatskoj je mila majka naspram onoj u Njemačkoj! No, većini Hrvata se čini "uređena" zato što činovnici nemaju pojma o bilo čemu što ih upitate, a ne tiče se direktno onog štoo oni rade, iako je potrebna informacija vezana za njihov posao. U Hrvatskoj će Vam barem činovnik reći "odite u susjednu sobu"; u Njemačkoj će Vas otpraviti uz riječi: "odite doma i očekujte pismo kojim ćemo Vas obavijestiti o novom terminu (sic!). Pismo možete očekivati u roku od 8 tjedana"! Kad to isto pismo dobijete, većina Vaših osobnih podataka je pogrešno napisana, a termin su Vam zakazali, pogađate???, da, za 8 fkn tjedana!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije