Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NESPRETNO SE KRETAO

Nesigurni prvi koraci Teslinog robota: 'Nismo htjeli sve pokazati da ne padne na glavu'

Teslin robot stupio na scenu
Foto: Screenshot CNN
1/2
03.10.2022.
u 10:35

- Robot zapravo može učiniti puno više, nego što smo vam upravo pokazali. Ali, nismo htjeli da padne na glavu, otkrio je Elon Musk iskreno tijekom događaja predstavljanja

Transformeri su ušetali na pozornicu. Doslovno, a ne više samo u filmu. Američka kompanija Tesla svijetu je predstavila svoju verziju humanoidnog robota na konferenciji posvećenoj umjetnoj inteligenciji. Teslin robot dobio je ime Optimus, a javnosti se predstavio tako da je samostalno pažljivo prošetao pozornicom pa mahnuo publici. Optimus je potom mahao i gestikulirao robotskim rukama i pomalo se nespretno kretao u uskom radijusu oko jedne minute. 

Šef Tesle Elon Musk objavio je kako se njihov robot prvi put kretao samostalno bez povezanosti s vanjskim operativnim sustavom koji inače pomaže robotu da se ne sruši ili ne ošteti. 

Krhke Optimusove kretnje čine se manje sigurnima i manje uvjerljivima od nekih robota koje smo dosad imali prilike vidjeti, poput onih iz tvornice kompanije Boston Dynamicsa. Ti su roboti mogli i zaplesati ili skočiti, napraviti salto... No, iz Tesle tvrde da njihov robot ima prednosti nad konkurencijom jer će moći navigirati i hodati samostalno. Namjeravaju iskoristiti znanje i tehnologiju iz svojih vozila koji razvijaju automatsku vožnju. 

Foto: Tesla

"Robot zapravo može učiniti puno više, nego što smo vam upravo pokazali. Ali, nismo htjeli da padne na glavu", otkrio je Elon Musk iskreno tijekom događaja predstavljanja. 

Dodatno su iz Tesle pokazali i video u kojem robot obavlja zadatke poput nošenja kutije ili zalijevanja biljki. Musk je istaknuo da bi cijena robota mogla biti oko 20.000 američkih dolara kada bi krenuo u masovnu proizvodnju. 

"Robot može promijeniti civilizaciju. Iako ovaj robot ima svojih limita u odnosu na konkurenciju, puno je napredniji nego što smo imali prije godinu dana. Prošle godine imali smo samo čovjeka koji je skakao okolo u robotskom odijelu. Prošli smo dug put i u odnosu na to doći ćemo do vrlo impresivnih rezultata", najavio je Musk. 

Ključne riječi

Komentara 1

LA
lajh1985
11:21 03.10.2022.

rimac ce boljega napravit cim 2134 napravi robo taxi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije