Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SmartPlate

Ne znate koliko biste trebali pojesti? Ovaj 'pametni tanjur' će vam reći

SmartPlate
Foto: Sceenshot/Kickstarter
1/2
07.05.2015.
u 13:15

Ideja je da osoba ne mora ručno u postojeće aplikacije na svojim pametnim telefonima unositi podatke o namirnicama koje konzumira. Ako želi pratiti što jede i koliko kalorija unosi na dan, ovaj tanjur će to napraviti automatski.

Jeste li pretjerali s pireom ili nečim drugim?

Ta bi pitanja uskoro mogla postati prošlost.

Tvrtka Fitly iz Philadelphije prijavila je svoj projekt na Kisckstarteru gdje skuplja novac za prvi pametni tanjur – SmartPlate.

Osmišljen je tako da tanjur ima tri digitalne kamere i tehnologiju prepoznavanja fotografija pomoću koje identificira što se nalazi na tanjuru i to zatim analizira. Podatke o tome što se nalazi na tanjuru i u kojim količinama šalje na odgovarajuću iOS ili Android aplikaciju.

Ideja je da osoba ne mora ručno u postojeće aplikacije na svojim pametnim telefonima unositi podatke o namirnicama koje konzumira. Ako želi pratiti što jede i koliko kalorija unosi na dan, ovaj tanjur to će napraviti automatski.

U videosnimci postavljenoj uz opis proizvoda na Kickstarteru može se vidjeti kako je tanjur u samo nekoliko sekundi napravio analizu komada jabuke koji je stavljen na njega. Koliko teži, koliko ima šećera, kalorija, ugljikohidrata...

Tanjur s lakoćom otkriva je li riječ o bijelom ili kruhu s cjelovitim žitaricama, kao i tome je li na tanjuru bijela ili smeđa riža.

Iz Fitlya se nadaju da će za pokretanje proizvodnje ovog pametnog tanjura prikupiti 100 tisuća dolara, koliko su i postavili za cilj na Kickstarteru, a svojim prvim donatorima omogućit će kupnju SmartPlatea po cijeni od 149 dolara, dok će tržišna biti 229 dolara.

Foto: Sceenshot/Kickstarter

Foto:Screenshot/Kickstarter

>>Potpredsjednik uprave Indiegogoa ponudio pomoć hrvatskim projektima

Komentara 1

AU
aunekustvar
16:08 07.05.2015.

Daj izmislite nešto što će reći idiotima da se pobacaju kroz prozor..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije