Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europska akcija

Na cestama sve više drogiranih vozača: U mjesec dana 6002 vozača pod utjecajem narkotika

Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/4
27.01.2024.
u 08:00

Opasan trend uočilo je Europsko udruženje prometne policije, iz kojeg upozoravaju da mnogi mladi vozači ne prepoznaju da ih čak i minimalne količine narkotika mogu učiniti nesposobnima za upravljanje vozilom

Broj prekršaja vožnje pod utjecajem droga bilježi stalan rast, pokazuju rezultati najnovije akcije ROADPOL-a, Europskog udruženja prometne policije, provedene s ciljem suzbijanja alkohola i droga. U paneuropskim provedbenim mjerama ove akcije u prosincu je sudjelovalo 20 zemalja. Prema njihovim izvješćima, provjereno je više od 1.233.481 vozača, što je više nego dvostruko više kontroliranih tijekom iste akcije godinu dana ranije (753.000 vozača). Od toga je 17.779 (12.180 u akciji provedenoj 2022.) vozača bilo pod utjecajem alkohola, a 6002 (3184 u 2022.) pod utjecajem droga. Podaci pokazuju da je stopa korištenja droga i alkohola te vožnje pod njihovim utjecajem skočila u odnosu na situaciju prije 12 mjeseci. Isti obrazac primijećen je i prošle godine u isto vrijeme, što ga čini dosljednim trendom. Nije moguće, navode iz  ROADPOL-a, naznačiti u kojoj je zemlji postotak kršenja bio najveći, jer se način otkrivanja tvari previše razlikuje. Zakonske granice razine tvari u krvi, odnosno dahu također se razlikuju od zemlje do zemlje. Iako se zakonodavstvo u europskim zemljama neznatno razlikuje, vožnja pod utjecajem alkohola kažnjiva je u svim zemljama. Neke zemlje imaju ograničenje od 0 (nulta tolerancija), dok je u drugim zemljama još uvijek dopušten nizak sadržaj alkohola u dahu. Akcija provedena proteklog mjeseca na europskim je prometnicama rezultirala desecima tisuća kazni u ukupnom iznosu više milijuna eura, a u 8451 slučaju prekršitelju je oduzeta vozačka dozvola.

VEZANI ČLANCI:

- Znanstveni dokazi nedvosmisleno pokazuju da upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola ili droga značajno povećava rizik od sudjelovanja u prometnoj nezgodi. Nažalost, naše svakodnevno policijsko iskustvo dosljedno potkrepljuje tu činjenicu. U brojnim sudarima očito je da je vozač vozio pod utjecajem alkohola. Zbog toga su naše kontrolne akcije ključne posebno u trenucima kada je stopa kršenja vidljivo u porastu – komentirala je šefica radne skupine za operaciju ROADPOL Jana Pelešková iz Uprave za prometnu policiju u Predsjedništvu policije Češke Republike:

Prema statistikama, upotreba alkohola i/ili droga prije ili tijekom vožnje svake godine dovodi do velikog broja sudara s drugim sudionicima u prometu ili s fiksnim objektima. Velik je i broj sudionika u prometu koji su ozlijeđeni ili poginuli u tim sudarima.

- Pojedincima unutar dobne skupine od 18 do 25 godina, koji su obično kategorizirani kao "mladi vozači", često nedostaje svijest o rizicima povezanim s vožnjom pod utjecajem droga. Mnogi u ovoj demografskoj skupini ne prepoznaju da ih čak i minimalne količine narkotika mogu učiniti nesposobnima za upravljanje vozilom. Osim toga, postoji trend podcjenjivanja trajnog utjecaja na vozačke sposobnosti, pri čemu neki ne shvaćaju da oštećenje može potrajati čak i ako su lijekovi konzumirani nekoliko dana prije – pojasnila je Pelešková. Suzbijanje vožnje pod utjecajem alkohola i droga može smanjiti broj prometnih nesreća, kao i broj ozbiljnih ozljeda i smrtnih slučajeva u prometu.

Komentara 4

G1
Gustav 13
11:55 27.01.2024.

Koliko ima nakokanih i naroljanih, cudo da nema vise prometnih

DD
Damir_d
13:21 27.01.2024.

Poanta ovog članka je da naš MUP nemapojma o ovim podatcima niti statistikama! Kad je EU upozorio na to sad će se Plenky angažirati da se smanje brojke!

LA
lakočemo
11:37 27.01.2024.

Demokracija,sloboda govora i sve to a ovamo doće vrijeme gdje nećeš smjet prdnut a da te ne roknu sa nekom kaznom!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije