Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE

Microsoft razvio softver koji detektira raspoloženje korisnika

mobiteli,tableti
Željko Mršić/PIXSELL
02.07.2013.
u 11:04

Prototip softvera ima stopu preciznosti od 66 posto, odnosno 93 posto nakon prilagođavanja

Današnji pametni telefoni opremljeni su sofisticiranim senzorima, od žiroskopa do termometara, a azijski odjel Microsofta za istraživanja objavio je znanstveni rad u kojemu se razmatra mogućnost ugrađivanja senzora za raspoloženje, prenosi TechWorld.

Znanstvenici Robert LiKamWa, Nicholas D. Lane, Yunxin Liu i Lin Zhong razvili su prototip softvera za pametne telefone koji može utvrditi raspoloženje korisnika sa stopom preciznosti od 66 posto. Nakon što je sustav na temelju povratnih informacija prilagođen korisniku, preciznost je porasla na 93 posto.

Kako bi izradili softver, nazvan MoodScope, angažirali su 32 ljudi koji su se tijekom dva mjeseca istraživanja izjašnjavali o svom raspoloženju. Znanstvenici su pokušali utvrditi vezu između raspoloženja i načina na koji korisnici koriste svoje mobilne uređaje, kao na primjer kakve aplikacije koriste.

Znanstvenici sami ističu da istraživanje ima nedostatke kao što su ograničen broj sudionika, a i sam softver nedovoljno štiti privatnost korisnika da bi u ovom obliku bio pušten u prodaju. MoodScope usto ne može detektirati svaki čimbenik koji utječe na raspoloženje. Unatoč nedostacima, uvjereni su da sustav ima budućnost.

Softver bi se, između ostalog, mogao koristiti za poboljšanje sustava preporuka u servisima poput Netflixa, koji bi servisi na mogli preporučivati usluge korisnicima na temelju njihova raspoloženja.

>> Cijelo istraživanje na engleskom jeziku možete pročitati ovdje

>> Pazite li što pišete? Twitter "otkriva" kakvog ste raspoloženja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije