Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korisni savjeti

Evo kako izbjeći mučninu u vožnji

mučnina
Foto: Thinkstock
15.07.2017.
u 22:51

Prosječan putnik koji gleda u ekran mučninu će osjetiti nakon deset minuta vožnje, a loše strane kretanja još su izraženije na stražnjoj klupi

Mama, tata, loše mi je... Ovu rečenicu ni u kontroliranim uvjetima vlastitog doma ne želimo čuti, a još je gore kad dijete to procijedi sa stražnjeg sjedala automobila. Ušli smo, naime, u sezonu učestalijih putovanja, a nju karakterizira i bolest kretanja odnosno mučnina koju mnogi osjećaju u vožnji.

Gledati cestu ispred auta

Problem je tim veći ako mučnine tijekom vožnje automobilom osjećaju djeca, jer ona moraju sjediti na stražnjem sjedalu, dakle tamo gdje se najviše osjećaju posljedice stani-kreni ritma vožnje i zavojitih prometnica. Također, mučninu u vožnji potiče i pogoršava kad je glava spuštena jer putnik igra videoigre ili gleda film, a upravo to djeca i mladi često rade kako bi im vrijeme tijekom putovanja brže prošlo. Procjenjuje se da od bolesti kretanja pati oko 50 posto populacije - neki uvijek kad se voze, neki povremeno.

Ford je nedavno radio istraživanje na ovu temu, a ono je pokazalo da putnik koji gleda u ekran tijekom kraćeg putovanja mučninu počinje osjećati već nakon deset minuta. Ovo je istraživanje rađeno na uzorku odraslih osoba, koje su ipak u boljoj situaciji od djece - jer mogu sjediti sprijeda, jer mogu sami sebe smiriti i osvijestiti potrebu da dišu polako i duboko te da gledaju ravno ispred sebe, po mogućnosti u daljinu. Djeca se dodatno uznemire kad osjete mučninu, postanu plačljiva, pokušavaju se spustiti u ležeći položaj, što još brže dovede do povraćanja. Bolest kretanja stoga dugoočekivano putovanje može pretvoriti u noćnu moru. Umjesto da je usmjeren na cestu, vozač preko ramena pogledava na bolesno dijete. Na konfiguraciju ceste i količinu prometa ne možemo utjecati. Na ponašanje automobila u zavojima, odnosno intenzitet njegova naginjanja i ljuljanja, možemo utjecati mirnijom vožnjom, no ostaje činjenica da će putnici koji pate od bolesti kretanja mučninu prije osjetiti u automobilu s mekšim ovjesom.

Bebama nije zlo od vožnje

Zijevanje i problemi sa sluhom prvi su signali koji upućuju na neusklađenost signala koje mozak prima od očiju i od sustava za ravnotežu, smještenom u unutarnjem uhu. Bebe ne pate od bolesti kretanja; ona nas pogađa tek nakon što prohodamo. Od bolesti kretanja pate i životinje, pa čak i zlatne ribice.

- Bolest kretanja kompleksan je problem. To je prirodna reakcija na neprirodnu stimulaciju i kao takvu ju ne možemo liječiti. Možemo samo ublažiti simptome. Mnogi vozači smatraju da njihova djeca imaju problem s vožnjom u automobilu, no djeca možda imaju problem samo s njihovim stilom vožnje. Usvoje li vozači uglađeniji stil vožnje, bez naglih kočenja i kretanja, bez grubih pokreta upravljačem, reducirat će se osjećaj mučnine kod djece, a smanjit će se i potrošnja goriva - rekao je prof. dr. Jelte Bos, koji u Nizozemskoj proučava perceptualne i kognitivne sisteme. Također, ako je neophodno da se tijekom putovanja gleda u ekran, treba ga pozicionirati na povišeni položaj, tako da se bar s jedne strane ekrana može vidjeti cesta ispred auta. Najbolja pozicija za ekran je stražnja strana suvozačeva naslona za glavu.

Tako je manja vjerojatnost da će putnik koji gleda u ekran osjetiti mučninu. U svakom slučaju, putnika koji nema pogled na cestu ispred vozila prije će pogoditi bolest kretanja. Stoga je bolje - ako već nije moguće voziti se sprijeda - sjediti na sredini stražnje klupe jer tako putnik gleda ravno cestu ispred sebe.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije