Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Provjera znanja

KVIZ Koliko dobro poznajete električne automobile? Pripremili smo vam 10 pitanja

Ilustracija
Sven Hoppe/DPA
10.12.2023.
u 15:32

Provjerite znate li kad je proizveden prvi serijski električni automobil, koliko stoji najpovoljniji automobil na struju u Hrvatskoj i koji automobil ima najveći doseg s jednim punjenjem baterija te koliko je jurio najbrži auto na struju na svijetu - hrvatski ponos Rimac Nevera

Električni automobili su zbog sve strožih ekoloških normi čini se naša budućnost, a zbog prelaska s pogonskih agregata s unutarnjim izgaranjem na električni pogon autoindustrija trenutno doživljava najveću promjenu u svojoj povijesti. Nafta i njezini derivati su dominirali kao pogonsko gorivo više od 120 godina, no znate li da je prvi električni automobil napravljen još u 19. stoljeću? No, fosilna goriva su pobijedila i električni automobili u cestovnom prometu se nisu koristila više od 100 godina do pojave Tesla Motorsa 2003. godine. Udio električnih automobila u ukupnoj globalnoj prodaji novih osobnih automobila se utrostručio u samo dvije godine, s 4 posto udjela u 2020. do 14 posto udjela u 2022. godini.

Koliko dobro poznajete električne automobile? Pripremili smo kviz od 10 pitanja u kojem možete provjeriti svoje znanje. Sretno!

 

Komentara 9

KL
Klipan
18:14 10.12.2023.

Kad budem htio elektricni toster na kotacima, reci cu djeci neka me posalju u ustanovu za lijecenje trknutih u glavu!

MI
mikimouse12
16:16 10.12.2023.

Zasto nema pitanje tko je prvi patentirao elektricni samovozeci nevidljivi taksi i pobrao lovu od drzave?

Avatar razmaknica
razmaknica
18:05 10.12.2023.

E.vozilo ima jedino smisla kao mali spartanski laki gradski automobil, forma izgleda i težine vozila na koje smo navikli, barem u RH je bedastoća jer to vozilo troši hrpu energije da bi uopće sebe pokrenulo...Pravi masovni smisao će imati tek kada i ako se standardizira baterija koja će biti univerzalna i u kratkom vremenu promjenjiva na nekoj "elekt.pumpi".Puniti okolo ili nedaj bože doma jednog ili više vozila na mreži koja ima problema kada ljudi ljeti popale klime zanimljiva je budućnost....ovako sretnici koji ih posjeduju pune bateriju dok je ok...kada rikne kupit ce si drugo, kao mobitel.....fora EU automobilskog lobija...automobil na 24 rate u tarifi flat samo ...eura (dodatna gratis oprema: gps navigacija sa kartom svijeta za Vašu autonomiju vožnje do prve pekare)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije