Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIPAZITE!

Kutiju prve pomoći svi moraju imati u vozilu, no znate li koliko je često trebate mijenjati?

Kutija prve pomoći
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/6
08.06.2021.
u 14:33

Ako je istekao datum valjanosti ili kutija prve pomoći nedostaje, to se bilježi kao nedostatak, ali vozilo zadovoljava na tehničkom pregledu. No, zbog vatrogasnog aparata možete pasti na pregledu

Prije nego što se svojim vozilom uputite u stanicu za tehnički pregled kako biste obavili sve što je potrebno za produljenje važenja prometne dozvole potrebno je napraviti neke predradnje. Naravno, prvo i najbitnije je utvrditi da zaista imate tehnički ispravno vozilo. I dok je za neke stvari potrebno posjetiti mehaničara kako bi provjerio sve bitno, neke stvari svakako možete i sami. Prije svega, vozilo treba biti čisto, a ne da se od nečistoće jedva vidi kroz stakla, a nakon toga možete sami provjeriti osnovne stvari poput ispravnosti svih potrebnih žarulja. Obratite pozornost i na one koje osvjetljavaju stražnju registarsku oznaku. Znate li gdje vam je reflektirajući prsluk, sigurnosni trokut i rezervne žarulje? No, možda niste znali i da biste trebali provjeriti kutiju prve pomoći.

Naime, u sklopu tehničkog pregleda djelatnici stanice za tehnički pregled provjeravaju i imate li kutiju. Osim same provjere imate li kutiju prve pomoći, bitno je utvrditi i vrijedi li ona još uvijek, odnosno nije li joj istekao vijek trajanja, što je u pravilu pet godina od proizvodnje. U slučaju da je kutija otvorena, ne brinite, djelatnici neće provjeravati sadržaj kutije. Ako je istekao datum valjanosti ili kutija prve pomoći nedostaje, to se bilježi kao manji nedostatak, ali vozilo zadovoljava na tehničkom pregledu.

Isto tako treba znati da kutije prve pomoći trebaju biti u skladu s hrvatskom normom HRN 1112. Kutiju prve pomoći treba imati prilikom registracije i motocikl, a razlika je u njenom sadržaju, pa kutija za motocikl mora zadovoljiti normu HRN 1113. Te su oznake navedene na kutijama prve pomoći, što možete provjeriti prilikom kupnje.

Vozite li automobil registriran na pravnu osobu, a vi se brinete oko njegove registracije, ne zaboravite na vatrogasni aparat. I njegovo prisustvo u vozilu provjerava se prilikom tehničkog pregleda. Tu ipak treba biti malo oprezniji. Za vozila je sukladno Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama propisana težina aparata koji je potrebno imati u pojedinom vozilu. U slučaju da vatrogasni aparat nedostaje, nije ovjeren (provjerava se datum kada je ‘baždaren’) ili je oštećen, vozilo ne može zadovoljiti na tehničkom pregledu.

Kutije prve pomoći možete kupiti u trgovinama autodijelova, pa i u trgovinama koje se načelno bave prodajom drugih proizvoda. Cijene se kreću od 70-ak kuna pa na više. Iako se većina sadržaja kutije prve pomoći ne može ‘pokvariti’, propis je jednostavno takav - kutija vrijedi pet godina. Želite li izbjeći neugodne situacije, vjerujemo da taj trošak od 70-ak kuna nije razlog da zanemarite kutiju prve pomoći u svom vozilu. Naravno, u nadi da ipak nikada nećete trebati koristiti njen sadržaj.

Komentara 5

ML
Mladjan
14:53 29.07.2022.

Vozim 45 godina,prešao sam cca 2 000 000 kilometara.Prvu pomoć nikada nisam koristio /hvala bogu/, niti sam ikada vidio ikoga ,da koristi prvu pomoć iz automobila, za razliku od vatrogasnog aparata, što sam vidio da se koristi dosta puta. Nećuu reći da su mi neki zakoni glupi, ali najblaže rečeno su nejasni.Primjer vw kedi zatvoreni mora imati aparat, isti takav cedy putnički ne podliježe zakonu,dok isti takav putnički u vlasništvu pravne osobe podliježe zakonu. Takođe combi sa 8 sjedišta ne treba vatrogasni aparat,ako je na fizičkoj osobi,ako je napravnoj treba imati,dok isti takav kombi furgon sa 1+1 sjedišta obavezan je aparat bez obzira da li je na pravnoj ili fizičkoj osobi.Možda ja ne shvaćam bit zakona, može li mi neko pojasniti.hvala

PV
prcko.vitamincic
21:10 14.06.2021.

Zar stvarno mislite da su stare kutije prve pomoći naš najveći problem u prometu? Ne to što nam je vozni park gori i stariji nego u Kubi, ne to što su nam ceste pune rupa. Ne to što nam prodaju najlošiji i najskuplji benzin u regiji, ne, nama je najveći problem prva pomoć i njen rok trajanja.

Avatar salaso
salaso
18:23 08.06.2021.

Tja moraš imati europsko izvješće u vozilu..ako ga nemaš..kazna...ne smiješ držati prometnu knjižicu u vozilu..ako policajac vidi da ju držiš..kazna.....zračni jastuci u svim vozilima imaju vijek trajanja i takodjer bi se trebali mjenjati...svakih 5-6 g......ima tih bisera još...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije