Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Online shopping

Kupujete online? Ovo su pravila koja je dobro znati

ZABA
Foto: Shutterstock
1/3
11.07.2023.
u 14:25

Kupovati online postao je pravi gušt za mnoge od nas. U sve većoj i boljoj ponudi web-shopova i online platformi, u udobnosti svoga doma, u nekoliko klikova obavljamo shopping izbjegavajući gužve i čekanje po blagajnama trgovačkih centara.

Vrijeme je dragocjeno i sve manje ima onih koji ga žele utrošiti u tražnje željenog proizvoda po trgovinama. Trebaju vam tenisice? Sitnice za ljetovanje? Samo odete na online platforme koje objedinjavaju najpoznatije brendova, a odmah vam se nude i najbolje kupnje s popustima koje ne želite propustiti. U roku tjedan dana vaš je proizvod već na vratima. Ako vam se ne sviđa, možete ga vratiti uz povrat novca i odmah uzeti drugi. Statistike potvrđuju da između 70 i 80 posto korisnika internet obavlja kupnju online, bilo da ciljano odlaze na platforme za prodaju ili nasumce kliknu oglas koji ih odvede do proizvoda koji žele kupiti.

No prevare kod online kupnje prijetnja su kojoj je svaki korisnik neminovno izložen, bilo da kupuje ili prodaje. U sferama internet, negdje, skriveni, vrebaju predatori na vaše bankovne račune. Ako krenete istraživati po raznim forumima, naići ćete na iskustva stvarnih žrtava online prevara, koje panično pitaju za savjet i dijele svoja iskustva s drugim korisnicima kako bi ih upozorili na zamke koje vrebaju iza privlačnih ponuda koje iskaču po internetu.

Prevara dolazi na razne, i to suptilne načine

Foto: Shutterstock

Jedan je tako prevareni korisnik na društvenoj mreži Reddit opisao kako je primijetio nepoznatu transakciju na računu i da mu je bilo skinuto 300 eura, a u transakciji su bile spomenute strane firme za koje nikad nije čuo niti znao da postoje. Nazvao je službu za korisnike banke, koja mu je trenutno blokirala karticu, a iz banke su mu objasnili da je vjerojatno riječ o phishing prevari koja sve češći oblik hakerskih napada na privatne račune korisnika.

No postoje prevare vrlo suptilnoga karaktera, gdje nesmotreno poklikate ono što vam “iskoči” i prije nego što shvatite što se događa, već ste dali pristanak za skidanje određene svote s vašega računa. Jedan je korisnik tako opisao da je preko interneta odlučio prodati neku svoju rabljenu stvar, a nepoznata osoba mu se javila u rekordnom vremenu. “Osoba mi je poslala link koji me odveo na nešto što izgleda kao stranica naše pošte. Prvo me tražilo da ispunim broj svoje bankovne kartice i sigurnosni kod. Kako sam se već nakupovao stvari online, bez razmišljanja i ovaj put sam dao podatke. Alarm mi se upalio kad me ‘aplikacija’ tražila da napišem stanje računa”, piše ovaj korisnik foruma.

No prije negoli je shvatio što “klika”, na aplikaciji banke pokazalo se da je plaćanje provedeno. U ovome slučaju korisnik nije mogao dobiti povrat sredstava jer je dobrovoljno dao sve sigurnosne podatke.

U sličnoj je situaciji bila i jedna od forumašica koja redovito kupuje i prodaje stvari na raznim oglasnicima.

“Bila sam u čudu kada me je čovjek tražio da mu upišem stanje računa, da se potvrdi vlasnik kartice. Kako sam upisala neki izmišljeni broj i kliknula ‘završi’, iskočila mi je poruka ‘vaša banka nije podržana’, a čovjek s druge strane napisao je da trebam karticu druge banke” Ova je žrtva tada rekla “kupcu” kako nema drugih kartica, nakon čega je lažni kupac prestao komunicirati.

Foto: Shutterstock

10 zlatnih pravila za sigurnu kupnju na internetu

Svjesne ovakvih prevara, banke na sve načine danas pokušavaju zaštititi svoje korisnike pa kroz korisne savjete na svojim stranicama, ali naprednim sustavima zaštite trude se ponuditi sigurne online kupnje i prodaje.

Između ostaloga, preporučuje se 10 zlatnih pravila kako sigurno kupovati online.

1. Kupujte od pouzdanih izvora.

2. Provjeravajte kako su ocijenjeni prodavatelji.

3. Provjerite je li prijenos podataka primjereno zaštićen. Prilikom pregledavanja interneta koristite HTTPS i SSL protokole. Budite oprezni jer simbol lokota ne znači da je internetska stranica zakonita/legitimna.

4. Obavezno provjerite web-adresu. Nikada ne koristite veze dobivene elektroničkom poštom ili preko društvenih mreža. Podatke unosite isključivo izravno na sigurnim internetskim stranicama.

5. Provjeravajte ponavljajuća i trajna plaćanja. Prije nego što pošaljete podatke o svojoj kartici za plaćanje trajnih usluga preko interneta, saznajte kako možete prekinuti tu uslugu.

6. Ne šaljite novac nepoznatima.

7. Ne šaljite podatke o kartici putem elektroničke pošte ili drugim komunikacijskim servisima. Nikada ne šaljite presliku kartice, broj kartice, PIN ili druge podatke o kartici putem elektroničke pošte niti jednokratne zaporke SMS-om, Messenger-om, WhatsApp-om, Viber-om ili drugim servisima.

8. Provjerite sigurnost plaćanja na internetskoj stranici. Online kupnju obavljajte samo na internetskim stranicama koje koriste pune sustave za provjeru autentičnosti.

9. Sačuvajte svu dokumentaciju vezanu uz svoje internet kupnje. Zatrebat će vam ako želite provjeriti uvjete prodaje ili dokazati da ste platili robu.

10. Prije plaćanja razmislite dvaput. Provjerite jeste li razumjeli rizike kupnje putem interneta.

Doista, online kupnja ili prodaja mogu vam biti pozitivno iskustvo samo ako se zaštitite na dobar način. Upamtite, važno je biti svjestan da se prevara ne događa nekome drugome, tamo negdje na nekom forumu, nego da i vi možete postati žrtvom. Poslušajte savjete o sigurnosti i koristite aplikacije svoje banke koje će vas sigurno voditi na online putovanju. Zagrebačka banka svoje korisnike redovito educira na ovu temu, pa sve novosti možete pronaći i u njenom mobilnom bankarstvu m-zabi, ili na webu.

Sadržaj donosimo u suradnji s Zagrebačkom bankom

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije