Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi modeli

FOTO Trend se mijenja – električnim modelima sada uvode benzinske inačice. Evo što nas čeka u autoindustriji 2024.

02.01.2024.
u 08:00

Odnos snaga se promijenio! Uz novitete na struju, u 2024. nam dolazi više benzinaca i dizelaša, izvorno električnim modelima sada uvode benzinske inačice. Ove godine u Hrvatskoj očekujemo više od 100 noviteta

Alfa Romeo Kid, odnosno potpuno novi kompaktni crossover u gami talijanskog proizvođača, u Hrvatsku bi trebao stići u rujnu iduće godine. Uskoro se očekuje i njegovo premijerno pokazivanje. Vizualno, uzor mu je Tonale i trebao bio biti Alfin prvi potpuno električan model. No, iz Alfa Romea kažu da Kid (radni naziv, engl. dijete) neće biti isključivo električan. Iz iste grupacije, ali pod markom Jeep, u siječnju nam dolazi Avenger s benzinskim motorom i automatskim mjenjačem. Avenger je prvi električni Jeep, a nakon baterijske električne izvedbe Jeep je na tržište pustio i Avenger s benzinskim motorom. Novi model marke Alfa Romeo trebao bi dijeliti CMP/eCMP platformu upravo s Avengerom, ali i Peugeotom 2008, Opel Mokkom i ostalim sličnim modelima grupacije Stellantis. Iz bratske marke Fiat, novi Scudo stiže u ožujku, u lipnju će nas razveseliti Topolino, a mjesec ranije očekuje se Fiat 600 (u biti, novi Punto) koji će se nuditi s benzinskim motorom te u potpuno električnoj izvedbi. Već iz ovoga vidljivo je da je inzistiranje Njemačke da se od 2035. u Europskoj uniji – uz potpuno električne automobile – dopusti prodavanje i benzinaca i dizelaša koji rade na sintetička, odnosno e-goriva donekle ublažilo stav prema ICE motorima. Noviteti koji su najavljeni više nisu samo na struju ili hibridi, dolaze i potpuno novi benzinci i dizelaši. Naravno, ima proizvođača koji bez obzira na retoriku ublaženu na EU razini ne odustaju od zacrtanih planova. 

Neki Jaguar Land Rover postojeći modeli tako će uskoro dobiti svoje potpuno električne varijante. Preciznijih informacija zasad nema. BMW i dalje slijedi strategiju uvođenja vizualno vrlo sličnih modela na baterije, uz one s konvencionalnim motorima. Očekuje se predstavljanje novih modela, kao što su X2 i X3, kao i električne inačice i5, ali i novoga M5. Očekuje se i predstavljanje konačne proizvodne verzije modela Neue Klasse, čiste električne limuzine koja će na tržište izaći 2025. godine. Mitsubishi za 4. kvartal 2024. planira europsku premijeru nove generacije Outlandera PHEV (plug-in hibrid), tehnički izmijenjenoga u odnosu na inačice za američko i japansko tržište. Mazda 2 hybrid u Hrvatskoj se očekuje u veljači ili ožujku. Novi paket Nagisa uz Mazdu3 i Mazdu CX-30 kupcima će biti ponuđen već u prvom kvartalu godine. Jesen će, pak, u Mazdinim salonima obilježiti dolazak modela CX-80. Opelu u siječnju u Hrvatsku stiže obnovljena Corsa, a u veljači se očekuje Astra ST. Drugi kvartal obilježit će obnovljena LCV gama – Combo, Vivaro, Movano, uz Movano Electric. U četvrtom kvartalu stižu nam nasljednici Crosslanda i Grandlanda, imena im još nisu poznata, a u to bi vrijeme na naše tržište trebala stići i nova Mokka.

VEZANI ČLANCI:

 

 

 

 

Audi već u prvom kvartalu očekuje dolazak redizajniranog modela A3. Novi Q6 e-tron premijeru bi trebao imati krajem 1. kvartala, a njegovo uvođenje na tržište očekuje se tijekom ljeta 2024., kad će u Hrvatskoj u prodaju i novi A6 e-tron. Novi A5 (A4) u prodaju će tijekom druge polovice 2024., kao i novi Q5. Škoda također za godinu pred nama planira mnogo toga. Već u veljači dolaze redizajnirani modeli Scala i Kamiq. U svibnju ili lipnju očekuju se dotjerana Octavia i Octavia Combi. Od novih modela, odnosno generacija, u svibnju nam stižu novi Kodiaq, Superb i Superb Combi. Promjena će biti i u motornoj gami: Kodiaq dobiva 1,5 TSI DSG PHEV (150 kW) inačicu, a Superb Combi bit će dostupan i kao PHEV (1,5 TSI DSG PHEV/150 kW).
Volkswagen ID.7 stiže nam već u siječnju, mjesec kasnije očekuje se novi T-Cross, dok bi u ožujku u Hrvatsku trebala stići dva modela: novi Tiguan i Passat. Novi Golf i Golf Variant očekuju se u svibnju, a  ID.7 Tourer i ID. Buzz LWB u lipnju. Seat će u siječnju tržištu ponuditi posebno izdanje modela Ibiza, u čast 40 godina postojanja (40th Anniversary). U travnju se očekuju redizajnirani Leon i Leon SPT. Cupri, pak, u lipnju stižu redizajnirani Born i Born VZ, a mjesec kasnije osvježeni Formentor, Leon i Leon SPT. Za rujan u planu je dolazak novog baterijskog električnog modela Tavascan na naše tržište.
Porsche je krajem 2023. predstavio novu Panameru, a predviđeni početak isporuka za taj model je ožujak. Mjesec nakon Panamere, u travnju, prvi bi kupci trebali dobiti redizajnirani Taycan, čije se predstavljanje očekuje u veljači. Za novi Macan predviđeno je predstavljanje u siječnju, dok bi isporuka trebala krenuti u srpnju. Redizajnirani Porsche 911 trebao bi biti predstavljen u svibnju, a početak isporuka planira se za rujan.

Mercedes u prvom kvartalu godine dočekuje upečatljivi CLE Cabrio, ali u tom im razdoblju stiže I Maybach EQS SUV, zatim AMG GT Coupe, ali i EQA i EQB redizajn. Nova G-klasa ICE i EQG očekuju se u trećem kvartalu 2024. godine. Od vanova, na početku godine očekuju se nova V-klasa, eSprinter, EQT i eCitan. Nissanov električni SUV Ariya u novom izdanju stiže krajem siječnja ili početkom veljače. Suzuki u veljači na hrvatskom tržištu očekuje novi Swift, a sredinom godine trebala bi nam stići obnovljena Vitara. Nova generacija kultnog gradskog hatchbacka još je sofisticiranija te i dalje zabavna u vožnji. Novi Swift nudit će se uz 1,2 trocilindarski benzinac sa 12V blagim hibridnim sustavom koji razvija 82 KS i 112 Nm uz 5-brzinski ručni mjenjač ii CVT automatik. I dalje će se nuditi s Allgrip sustavom pogona na sva četiri kotača. Toyota je na samom kraju 2023. dočekala novi C-HR, a njegova PHEV inačica stiže u ožujku. Tijekom ljeta očekuju dolazak novog Land Cruisera. Krajem 2024. godine trebali bi stići novi Proace Max i električni B-SUV. Lexus tijekom travnja u Hrvatskoj očekuje potpuno novi kompaktni crossover LBX.
Renault godinu već u siječnju otvara dolaskom redizajniranog modela Megane Conquest. U travnju možemo očekivati novi hibridni model Rafale, za svibanj je u planu nova faza Captura. Novi Master u Hrvatsku bi trebao stići u srpnju, a novi model C-SUV segmenta u rujnu, kad i novi Renault 5. Listopad je u salonima ove francuske marke rezerviran za Rafale PHEV. Njihova bratska Dacia također ima više noviteta. Zvijezda svibnja bit će novi Duster. Očekuje se hibridni pogon od 140 KS (kakav je i u Capturu), potom 1.3 Tce 130 s ručnim mjenjačem i ista izvedba, ali s 4x4 pogonom. Novi Spring dolazi u srpnju. Motorizacija ostaje ista (45 KS + 65 KS), nudit će se u tri razine opreme: Essential, Expression i Extreme. Inačica sa 65 KS bit će dostupna i na Springu Expression (sada je samo na Extreme). U ponudi ostaje Spring N1 (kao LCV opcija). Novi Sandero i Jogger, možda i Logan, također dolaze u srpnju. 

Hyundai sredinom 2024. očekuje dolazak više modela na naše tržište. Potpuno novi Santa Fe u hibridnom i plug-in hibridnom izdanju trebao bi nam stići u srpnju ili kolovozu. Tijekom ljeta (u lipnju ili srpnju) dolazi i redizajnirani Bayon, kao i osvježeni i30 FL i također redizajnirani Tucson. Ford u Hrvatskoj tijekom prvog i drugog kvartala ove godine očekuje novi Bronco (limitirano izdanje), zatim redizajnirane modele Puma i Kuga, PHEV Tourneo Connect i novi Explorer (BEV). U trećem i četvrtom kvartalu trebali bi nam stići E-Tourneo Courier i E-Puma te gospodarski E-Transit Courier. Od gospodarskih vozila, Ford u prva dva kvartala u Hrvatskoj očekuje E-Transit Custom, E-Tourneo Custom, novi Transit i novi Transit Connect. Kia u godinu kreće upečatljivo – već u siječnju u Hrvatsku stiže potpuno novi električni SUV model EV9. U svibnju ili lipnju očekuje se redizajnirani Sorento, a u kolovozu ili rujnu opsežnije obnovljeni Picanto. SsangYong je najavio blaga unaprjeđenja modelnog godišta kod određenih modela.
Peugeotu – koji se ranije izjasnio da će od 2030. godine prodavati samo električne automobile – u prvom dijelu godine trebao bi stići novi e-3008, a kasnije i novi 5008. Naravno, ne treba zaboraviti ni redizajnirani 208 i njegovu električnu izvedbu. Citroën će se ove godine usmjeriti na obnavljanje početnih modela u gami, odnosno gradske ponude: debitirat će novi C3 i C3 Aircross, od kojih će ovaj prvi najprije stići u električnoj verziji e-C3. Očekuje se u prvoj polovini godine. Honda u siječnju na našem tržištu očekuje potpuno novi CR-V Full Hybrid, dok u svibnju stiže novi CR-V Plug in Hybrid. Lipanj je rezerviran za uvođenje u gamu novog električnog SUV modela e:NY1. Volvo početkom godine u Hrvatskoj očekuje svoj najmanji SUV, potpuno električan model EX30. U drugoj polovini godine trebao bi stići i Volvo EX90.

Komentara 10

MI
mikimouse12
08:34 02.01.2024.

Foto kolekcija od 3 auta:)

Avatar Asterix
Asterix
10:32 02.01.2024.

Nepromišljeni političari uništavaju europsku auto industriju... i bijelu Europu.

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
11:58 02.01.2024.

Predviđam krah prodaje električnih miksera i vešmašina auti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije