Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKO PREPOZNATI

Kupili ste meso, a niste sigurni je li domaće? Dobro pogledajte ove oznake i bit će vam sve jasno

Osijek: Restoran Crna svinja
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/3
30.03.2024.
u 16:51

Uvjetima za neobvezno označavanje mesnih proizvoda znakom Meso hrvatskih farmi u crvenoj boji označavaju se mesni proizvodi proizvedeni od mesa životinja koje su rođene, uzgojene i zaklane u Republici Hrvatskoj i čije je meso prerađeno u RH

Kad je domaće, a kad nije – u dilemi kako to prepoznati pomaže i Nacionalni sustav dobrovoljnog označavanja poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda kojim se jamči podrijetlo domaćih proizvoda kroz praćenje sljedivosti. Riječ je, naime, o posebnim, zaštićenim oznakama za mlijeko, meso i jaja hrvatskih farmi, med hrvatskih pčelinjaka te brašno i kruh hrvatskih polja koje u svrhu informiranja potrošača o podrijetlu proizvoda te zaštite i jačanja domaće poljoprivredne proizvodnje dodjeljuje Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Tako, primjerice, oznaka Mlijeko hrvatskih farmi garantira kupcima da je mlijeko koje kupuju doista proizvedeno u Hrvatskoj ili da su mliječni proizvodi koji je nose napravljeni od mlijeka s domaćih farmi.

Uvjetima za neobvezno označavanje mesnih proizvoda znakom Meso hrvatskih farmi u crvenoj boji označavaju se mesni proizvodi proizvedeni od mesa životinja koje su rođene, uzgojene i zaklane u Republici Hrvatskoj i čije je meso prerađeno u RH. Znakom u plavoj boji označavaju se mesni proizvodi proizvedeni od mesa životinja koje su uzgojene u RH i čije je meso prerađeno u RH. Mesni proizvodi proizvedeni miješanjem mesa životinja koje su rođene, uzgojene i zaklane s mesom svinja koje su uzgojene u Republici Hrvatskoj označavaju se znakom u plavoj boji.

VEZANI ČLANCI:

Pravo na korištenje znaka Jaja hrvatskih farmi ostvaruje se za konzumna jaja iznesena od kokoši nesilica u RH. Jaja koja se stavljaju na tržište moraju se proizvoditi, pakirati, čuvati i transportirati na način kojim se osigurava očuvanje njihove kakvoće.

Med hrvatskih pčelinjaka je znak u neobveznom sustavu označavanja s ciljem jasnog i nedvosmislenog informiranja potrošača o podrijetlu i utvrđenoj kvaliteti meda proizvedenog na pčelinjacima u RH. Sustav je pokrenut u suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom 2004. godine kako bi se na vidljiv način istaknuo domaći med na tržištu i potrošačima olakšao izbor pri kupnji. Kontrola i analiza uzoraka provodi se u HAPIH-ovom akreditiranom laboratoriju za kontrolu kvalitete meda - u Centru za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda u Križevcima.

Oznake Brašno hrvatskih polja i Kruh hrvatskih polja također su dio neobveznog sustava označavanja brašna i pekarskih proizvoda kako bi se potrošačima dokazanom sljedivošću domaće proizvodnje žitarica osigurali kvalitetni mlinski i pekarski proizvodi s utvrđenim podrijetlom. Istodobno se proizvođačima osigurava zaštita i jačanje domaće poljoprivredne proizvodnje. Pravo na korištenje znakova Brašno hrvatskih polja i Kruh hrvatskih polja ostvaruje se za brašno i pekarske proizvode dobivene od žitarica zasijanih u RH. Korisnici znaka mogu biti mlinovi te registrirani i odobreni objekti u poslovanju s hranom.

GALERIJA Ruglo u Zagrebu: Zgrada vrijedna 12 milijuna eura zapuštena

Osijek: Restoran Crna svinja
1/17

Komentara 7

GU
guslač
17:46 30.03.2024.

Nažalost, ništa mi ne znači je li hrvatsko ili nije. Više bi me zanimalo je li krava hranjena travom i sijenom,ane primjerice sojom ili žitaricama, te koliko joj antibiotika daju za tovljenje.

Avatar Marko
Marko
17:23 30.03.2024.

Kad sam pitao jel li mu meso hrvatsko,mesar mi je rekao da njegov je.

Avatar babinjak1984
babinjak1984
17:50 30.03.2024.

Odavno je meni sve jasno.Lopine varaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije