Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rješenje

Kako doskočiti rastu cijena: U ove se zemlje isplati ići po gorivo

Ilustracija
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
30.05.2018.
u 08:12

Po gorivo preko granice bi se moglo isplatiti onima koji to povežu s odlaskom po špeceraj koji je kod nekih susjeda također jeftiniji

Cijene goriva rastu iz tjedna u tjedan pa je tako u posljednjih mjesec i pol dana Eurosuper95 poskupio za 55 lipa, odnosno za prosječan spremnik benzina od 40 litara danas treba platiti 22 kune više nego prije šest tjedana. Poskupljenje benzina u stopu prate i veće cijene dizela. Dapače, dizel je u posljednjih pet tjedana poskupio još i više – 63 lipe po litri. A neizvjesno je hoće li se poskupljenja nastaviti.

I dok je u Hrvatskoj prošli tjedan trebalo za litru benzina platiti 10,37 kuna, u Austriji smo točili po 1,29 eura po litri (9,56 kn/l). Austrija ima mnogo bolji standard od Hrvatske, a prema službenim podacima Međunarodne unije cestovnog prijevoza (IRU), srednja cijena litre benzina u Austriji prema zadnjim je prošlotjednim podacima 1,21 eura (8,94 kune). Znamo da je gorivo unatoč ovogodišnjem povećanju trošarina u Bosni i Hercegovini jeftinije nego u Hrvatskoj (8,1 kunu stoji litra Eurosupera 95), pa mnogi Hrvati iz pograničnih područja odlaze točiti gorivo u BiH gdje na spremniku od 40 litara mogu uštedjeti 90 kuna.

Država uzima 60 posto

Provjerili smo stoga kako je u drugim državama u okruženju, pa i šire u svijetu. I u Mađarskoj je - u odnosu na Hrvatsku - cijena goriva osjetno manja. Litra benzina stoji 8,88 kuna, pa bi i Hrvati koji žive blizu granice s Mađarskom mogli pronaći računicu za odlazak na benzinsku pumpu u Mađarsku, pogotovo ako to vežu s tjednom kupovinom budući da su mnoge stvari u mađarskim supermarketima povoljnije nego u Hrvatskoj. I u istočnom je susjedstvu gorivo nešto jeftinije nego u Hrvatskoj. U Srbiji je, prema podacima Međunarodne unije cestovnog prijevoza, cijena litre benzina 9,25 kuna, u Crnoj Gori 10,09 kuna, Kosovu 9,1 kn, a u Makedoniji 8,36 kn. U Bugarskoj litra Eurosupera 95 stoji 8,46 kn, a u Rumunjskoj 8,47 kuna. I srednjoeuropske države poput Češke, Slovačke i Poljske imaju znatno jeftinije gorivo nego što ga plaćamo u Hrvatskoj.

U Njemačkoj je cijena benzina po litri 10,57 kuna, dakle nešto viša nego u Hrvatskoj. U državama zapadne Europe, pogotovo u Skandinaviji, gorivo je skuplje. Osim Norveške, koja ima velike zalihe nafte ali i visoke cijene i standard, pa je cijena po litri benzina 12,86 kuna, skupo je i u Švedskoj (11,34 kn) i Finskoj (11,64 kn), kao i u Danskoj (11,26 kn).

Vrlo su visoke cijene goriva, čak trenutačno najviše u Europi, u Nizozemskoj – litra benzina prošli je tjedan prema IRU stajala je 13,12 kuna, dok je u Belgiji koštala 11,25 kn.

Gorivo je vrlo skupo i u južnim ljetnim turističkim destinacijama poput Francuske (11,20 kn), Grčke (11.71 kn), kao i još skupljih Portugala (12,02 kn) i Italije (12,16 kn). Izuzetak je tek Španjolska u kojoj je litra benzina ipak mnogo povoljnija – 9,68 kuna.

Te države se, baš kako je to prošlog tjedna najavio i hrvatski ministar financija Zdravko Marić, nadaju ubiranju znatnog novca od trošarine na goriva od brojnih turista koji posjećuju te zemlje. Podsjetimo, u Hrvatskoj nabavna cijena i marža prodavatelja čine tek oko 40% ukupne cijene litre benzina, dok ostalo uzima država za trošarine, naknade za ceste i Hrvatske željeznice te PDV koji se obračunava i na trošarine i druge naknade. A gdje je u svijetu najjeftinije gorivo?

Hrvatska u svjetskom vrhu

Osim svjetskih velesila poput Rusije gdje litra benzina stoji 4,38 kuna i SAD-a gdje je cijena 4,75 kuna (ali nije svugdje cijena ista, najjeftinije je gorivo u Teksasu, a najskuplje u Kaliforniji), gorivo je još jeftinije u Kazahstanu gdje za litru benzina treba izdvojiti 3,37 kuna. Dakako, u državama koje imaju velike zalihe nafte i slabiji standard cijena goriva je još niža. Primjerice u Iranu, Kuvajtu, kao i Bahrainu, Saudijskoj Arabiji, Kataru i Omanu te Venezueli, čiji veliki pad proizvodnje je i jedan od razloga sve skupljeg goriva na svjetskom tržištu. Sve u svemu, Hrvatska se cijenom goriva nalazi blizu samog vrha popisa najskupljih država, a svakako je najskuplja u regiji.

Ovo su groblja dizelaša, 300.000 čeka svoju sudbinu:

Ilustracija
1/32
Ključne riječi

Komentara 12

TA
tarzan
08:34 30.05.2018.

Sramota od države. Šteta što narod nema ni 2% zajedništva da izađe na ulice i blokira sva glavna raskrižja pa da se vidi tko je jači

DI
Direkt
08:49 30.05.2018.

Treba još podići. Moramo nahraniti domovinske uhljebe i udruge.

Avatar comandante
comandante
08:55 30.05.2018.

trebamo svi izvesti aute na glavne ceste i ostaviti ih... barek je bio 80 pa su poskupili, sada je 76 usd pa su opet poskupili jer oni kao prate cijene na mediteranskom tržištu, bagra lopovska, čim poskupi barel minimalno oni dižu momentalno a kada pojeftini treba im 2 tjedna da reagiraju, neopjevane lopine!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije