Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSLAVILI 75. ROĐENDAN

Iz sna Ferdinanda Porschea rođen je novi sportaš s 500 konja. Radit će na e-goriva

Zagreb: Porsche proslavio 75. rođendan izložbom automobila ispred HNK
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/11
13.06.2023.
u 10:08

Pogonjen snovima i prepun snage, Porsche je proslavio 75. rođendan, a u čast kultnom modelu 356 No. 1 Roadster stvoren je upečatljivi Vision 357. U Hrvatskoj Porsche godišnje proda oko 300 automobila

Preplavljen emocijama i pun snage, Porsche je proslavio 75. rođendan. Poznata marka sportskih automobila svoj je dan obilježila i u Zagrebu, u Hrvatskom narodnom kazalištu i oko njega, gdje je postavljena izložba rijetkih vozila. Mogli su se tamo vidjeti 911 Speedster - jedan od najuspješnijih sportskih automobila – zatim 8. i 6. generacija modela 911. Veliku su pažnju privukle kultna crvena Carrera iz 1990. i metalik zelena Carrera iz 1995. godine, a izložene su bile i bijela Carrera 911 GT3 iz 2007. godine, 911 Turbo iz 2001. te najnovija, osma generacija modela 911 GT3 RS. Poslastica u vidu električnog Taycana oslikana je u suradnji s Graffiti na Gradele koji su do sada ugostili najbolje svjetske umjetnike i muraliste.

Datum 8. lipnja za proslavu svoje obljetnice Porsche nije odabrao slučajno. Taj je datum za Porsche poseban jer je tada prvi automobil te tvrtke dobio dozvolu za promet. Dakle, 8. lipnja 1948. rođen je Porsche.

VEZANI ČLANCI

- Nisam mogao naći automobil koji sanjam pa sam ga odlučio kreirati sam – kazao je tada Ferdinand Porsche, Porscheov 'otac'.

Njegov san na cestu je toga dana izašao u vidu kultnog Porschea 356 No. 1 Roadster, temelja svega što se u narednim desetljećima događalo s njemačkom markom i njezinim modelima.

Zagreb: Porsche proslavio 75. rođendan izložbom automobila ispred HNK
1/11

- Ponosni smo na naše nasljeđe. Ono je temelj za uspješnu budućnost. Povezujemo naše nasljeđe s inovacijama i napretkom – objasnio je u Berlinu prilikom otvaranja izložbe povodom 75. godina Porschea Oliver Blume, predsjednik izvršnog odbora tvrtke Porsche AG.

Porsche Vision 357 – hommage modelu 356, premijerno pokazan početkom godine – najbolji je primjer toga. Kroz taj je model Porscheov dizajnerski tim monolitni dizajn prenio u sadašnjost, pokazavši ujedno moguće implementacije buduće filozofije dizajna: upečatljiv primjer je dosljedno poboljšanje svjetlosnog potpisa, koji je i progresivan i vizionarski. Temeljni koncept odražava sklad između tradicije i inovacije, odgovarajući na pitanje kako bi danas mogao izgledati san Ferryja Porschea o sportskom automobilu.

Ova dizajnerska studija, rođendanski poklon marke Porsche, oslobođena je propisa i ograničenja kojima mora udovoljiti svaki serijski automobil. Porsche Vision 357 koristi izvorni model 356 kao osnovu za naglašavanje značaja Porscheova dizajnerskog DNK. Stvarajući taj automobil, njegovi su tvorci nastojali kombinirati prošlost, sadašnjost i budućnost s koherentnošću, s proporcijama koje podsjećaju na njegov povijesni arhetip i detaljima koji vizualiziraju dizajn za buduće Porscheove automobile.

VEZANI ČLANCI

Izgrađen na tehnološkoj platformi modela 718 Cayman GT4 RS – s kojega je pokupio i neke sportske detalje – studijski Porsche Vision 357 demonstracija je sportskog automobila izvanrednih performansi. Iz 6-cilindarskog boxer motora zapremnine četiri litre izvlači 500 konjskih snaga. Motor je centralno smješten, a osmišljen je za rad s e-gorivima.

Podsjetimo se, prvi Porsche, model 356 No. 1 Roadster bio je dvosjed s višecjevastim okvirom i središnje ugrađenim motorom. Porsche 356 krenuo je u serijsku proizvodnju kao coupé s drugačijim okvirom i stražnjim motorom od 40 KS umjesto izvornog koncepta motora ugrađenog u sredini automobila. Taj je tip konstruiranja vozila bio temelj uspjeha marke Porsche.

Pogonjen snovima, Porsche i danas u srce dira gotovo svakog ljubitelja automobila. U Hrvatskoj godišnje prodaju oko 300 automobila. U prvih pet mjeseci ove godine na naše su ceste stigla 162 novoregistrirana Porsche automobila. Tko jednom uđe u Porsche obitelj, većinom u njoj i ostane.

VIDEO Kraj za jedan od najpoznatijih brodova u floti Jadrolinije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije