Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPREZ KOD PUNJENJA

Ispraznio vam se akumulator? Nestručno rukovanje može dovesti do velikih problema

Ilustracija
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/2
24.01.2024.
u 08:45

Kako prepoznati simptome praznog akumulatora, kako ispravno spojiti kabele te zašto je najbolje pozvati stručnjake u pomoć pojasnio je HAK-ov tehnički suradnik.

Što napraviti kada automobil ostane bez struje, odnosno kada vam se isprazni akumulator? Ako niste sigurni u to što radite najbolje bi bilo pozvati pomoć kako ne bi oštetili elektroničke i električne dijelove vašeg vozila kao i vozila koje vam pomažu sa svojim akumulatorom.

Kako prepoznati simptome praznog akumulatora, kako ispravno spojiti kabele te zašto je najbolje pozvati stručnjake u pomoć pojasnio je HAK-ov tehnički suradnik. U članku objavljenom na HAKReviji navodi se kako do ispražnjenog akumulatora može doći ako ste zaboravili ugasiti električne potrošače u vozilo kao što su svjetla, pokazivači smjera, nedovoljno zatvorena vrata automobila zbog čega je ostalo raditi svjetlo u automobilu kao i niz drugih potrošača u vozilu. Može se raditi i o starom akumulatoru, a navode kako problemi mogu početi već nakon dvije godine starosti akumulatora.

- Ako mislimo da je vrijeme za spajanje kabela za startanje na vozilo svakako moramo biti svjesni da s nestručnim rukovanjem s kabelima možemo oštetiti električne i elektroničke dijelove našeg vozila, kao i vozila koje nam pomaže sa svojim akumulatorom, a oštećenja mogu biti do razine neisplativosti popravka vozila. Također, rijetke su ali i moguće veće tjelesne ozljede zbog nekorištenja zaštitnih sredstava prilikom izvođenja ovog tipa radnje. Svakako je preporuka da ovu uslugu izvršava stručno i educirano osoblje s profesionalnom opremom na ovom području rada i pružanja usluga - navodi se u članku.

VEZANI ČLANCI

Kada se i pokrene automobil ostaje nekoliko pitanja: je li punjenje akumulatora ispravno, je li akumulator ispravan za daljnju vožnju, postoji li mogućnost oštećenja  alternatora daljnjom vožnjom zbog neispravnog akumulatora i još niz sličnih problema. Ako isključivo koristimo kabele za startanje bez ispitne opreme i dijagnostičkih uređaja, nismo u mogućnosti analizirati uzrok nastalog problema nakon pokretanja motora i tu većinom priča završava, a djelatnici pomoći na cesti rade dijagnozu nastalog problema i nakon pokretanja motora procjenjuju što je bilo neispravno je li moguće nastaviti daljnju vožnju s vozilom.

Više pročitajte OVDJE

VIDEO Hladno vrijeme zadaje probleme vlasnicima Tesle u Chicagu

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
09:10 24.01.2024.

Ovo su savjeti za vozila prije 50 godina a ne za današnja.Niti jedno svjetlo ili potrošač ne ostaje uključen jer ima određeno vrijeme automatskog isključivanja ako ga se zaboravi isključiti,prema tome ovo prodavanje magle i savjeti o automobilima možda dobro posluže malih djeci !

Avatar Moodleen
Moodleen
16:30 24.01.2024.

Nekad su akumulatori trajali petnaestak godina. Ja sam 22.12.2022. kupio akumulator, i više ne radi. Ulažem prigovor, al garancija mu je 12 mjeseci. To su današnja vremena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije