Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
inovativan proizvod

Hrvati izmislili IoT posudu koja se brine o posađenim biljkama

Privatna fotografija
16.01.2023.
u 18:37

Radi se o inovativnom proizvodu koji dolazi na tržište u kombinaciji s pripadajućom aplikacijom, koja nakon skeniranja uvjeta u prostoru putem vlastitih senzora, vlasniku preporuča optimalne vrste biljaka za taj prostor, a nakon sadnje potpuno automatizirano vodi brigu o biljci temeljem prikupljenih podataka iz njenog okruženja

Ljubitelj sobnog bilja za života u prosjeku "ubije" sedam biljaka koje zaboravi zalijati ili ih previše zalijeva. Tome misli doskočiti ekipa koja je osmislila pametnu posudu za biljke nazvanu Choncha. Prvi je to proizvod studenata Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu koji se temelji na primjeni IoT (eng. Internet of Things) tehnologije.

Radi se, kažu, o inovativnom proizvodu koji dolazi na tržište u kombinaciji s pripadajućom aplikacijom, koja nakon skeniranja uvjeta u prostoru putem vlastitih senzora, vlasniku preporuča optimalne vrste biljaka za taj prostor, a nakon sadnje potpuno automatizirano vodi brigu o biljci temeljem prikupljenih podataka iz njenog okruženja. "Svaki Choncha treba vezu punu ljubavi... uz našu aplikaciju!", poručuju studenti.

Proizvodnja će se temeljiti na 3D print tehnologiji, a prvi prototip bit će izložen upravo na FOI-ju. Na projektu nekoliko mjeseci rade studenti s nekoliko sveučilišta - Frano Primorac, Hedera Perhaj, Edo Risek, Petar Šiljeg, Katarina Džajo, Bruno Šiljeg, Luka Kulier i Ante Bilić, koji su iskoristili interdisciplinarnost i povezali svoja do sad stečena znanja na fakultetima i zajedničkim snagama odlučili registrirati obrt istoimenog naziva Choncha ze ući u program podrške Startup@FOI, preko kojeg FOI pruža financijsku i operativnu podršku studentima i mladim inovatorima u razvoju poduzetničke ideje i plasiranju proizvoda na tržište.

FOI je startup smjestio u prostore Tehnološkog parka u Varaždinu, u kojem će studenti opremiti svoj ured, što će im, vele, uvelike olakšati timski rad na razvoju Chonche i drugih inovativnih programskih proizvoda.

- Naši studenti nositelji razvoja tehnoloških promjena i da svojim inovacijama zaista mogu uvelike utjecati na ubrzani razvoj digitalnog društva u kojem živimo. Uza znanje i vještine koje stječu tijekom svojeg formalnog obrazovanja na FOI-ju, kroz program Startup@FOI smo od 2015. godine u inkubaciji podržali pet vrlo uspješnih startup poduzeća, od kojih skoro svi sada rade na inozemnom tržištu i čije proizvode i usluge koriste velike multinacionalne kompanije - kaže dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije