Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na vrhu ljestvice

Hrvati čitaju vijesti na netu i vise na Faceu više od građana EU

kompjuter
Siniša Kanižaj/PIXSELL
18.12.2012.
u 16:30

Prema istraživanju Eurostata 56 posto Hrvata stavlja statuse na društvenim mrežama, a čak 85 posto ih čita vijesti na internetu.

S pravom se može reći da je cijela Europa "na internetu" jer više od tri četvrtine kućanstava u 2012. godini je bilo spojeno na "mrežu", dok ih je manje od pola bilo 2006. godine.

Preko 90 posto kućanstava internet je imalo u Nizozemskoj, Luksemburgu, Danskoj i Švedskoj dok je samo malo više od pola kućanstava spojeno na mrežu u 2012. godini bilo u Bugarskoj (51 posto), Grčkoj i Rumunjskoj (54 posto). Hrvatska je prema podacima Eurostata bliže dnu nego vrhu sa 66 posto kućanstava sa pristupom internetu, dok je prosjek EU 76 posto. 2007. godine je u Hrvatskoj pristup internetu imao 41 posto kućanstava što znači da smo u pet godina "porasli" za 26 posto.

61 posto korisnika u EU na internetu čita vijesti

Slanje i primanje e-mailova te traženje informacija o proizvodima i uslugama još uvijek je među Europljanima najčešća internetska aktivnost. To je u posljednja tri mjeseca radilo 89 odnosno 83 posto korisnika diljem Europe. 61 posto njih preko interneta redovito čita vijesti, 54 koristi internetsko bankarstvo, 52 posto stavlja statuse na socijalnim mrežama, a pola korisnika koristi usluge povezane sa putovanjima.

Vijesti na internetu se najviše čitaju u Litvi (čak 92 posto korisnika) i Estoniji (91 posto), dok takvu praksu ima samo 38 posto Francuza koji su se smjestili na dno te ljestvice, a prosjek EU je 61 posto. Prema objavljenim podacima čak 85 posto korisnika interneta u Hrvatskoj čita vijesti i novine preko "mreže", čime smo se smjestili pri vrhu ljestvice.

Portugalci najviše na socijalnim mrežama

Finci su vodeći prema korištenju internetskog bankarstva (91 posto korisnika) te rezerviranja putovanja preko interneta (69 posto). Portugalci najviše "vise" na socijalnim mrežama (75 korisnika interneta) dok su Česi (35 posto), Francuzi (40 posto) i Nijemci (42 posto korisnika) "najnedruštveniji" narodi Europe. U Hrvatskoj 56 posto korisnika stavlja statuse na socijalnim mrežama, što nas drži u nekoj europskoj sredini, dok je prosjek EU 52 posto.

Najviše Mađara (16 posto) i Nizozemaca (17 posto) ima svoje internetske stranice ili blogove, dok ih u Hrvatskoj ima oko 10 posto, a prosjek je 9 posto. Prema podacima Eurostata internet bankarstvo koristi 33 posto Hrvat (prosjek EU 54 posto), a 23 posto ih rezervira putovanja (prosjek EU 50 posto).

Ključne riječi

Komentara 2

SE
student energetike
17:06 18.12.2012.

Hrvati čitaju vijesti na internetu, pa tako i na "večernjem portalu". Ali neće dugo uz "ekskluzivne" "večernji list" """premium""" "sadržaje" po infinitezimalno maloj, bagatelnoj cijeni od samo 50 lipa po članku. HAHAHAHAHA

OB
-obrisani-
17:06 18.12.2012.

Tko bi vas citao da nismo na Netu... Ne pada mi ni u snu na pamet i jedne novine abonirati .. necu tri € placat za lazi... Uostalom ,nitko ne visi ,ljudi sjede pred ili za rcunalom... Zato drugi izi iz EU zemalja salju vise SMS-ova... Kad cujem da su duzni operaterima po stotine € za mobilne telefone tjesim se mojim mjesecnim izdavanjima za tel.& internet od 19,95€..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije