Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Internet

HAKOM razvija internet na područjima posebne državne skrbi

'internet01_nnn_bih_171211'
''
19.12.2011.
u 10:23

Nova inicijativa stoga stavlja naglasak na cijeli lanac vrijednosti te posebnu pažnju posvećuje razvoju odgovarajućih sadržaja za ta područja

Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) pokrenula je posebni program razvoja interneta i širokopojasnog pristupa internetu na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima te uputila javni poziv za dostavu prijedloga i ideja za softverske aplikacije i usluge koje povećavaju kvalitetu života i podupiru rast gospodarstva tih krajeva.

Cilj programa i javnog poziva jest dati priliku svim pravnim, ali i fizičkim osobama da iznesu svoje korisne ideje i prijedloge. HAKOM će zatim u suradnji s ciljanim korisnicima napraviti izbor te financirati realizaciju najvrjednijih ideja za ta područja. Program će se izvoditi uz potporu operatora na tržištu elektroničkih komunikacija te pružatelja usluga od javnog interesa, izvijestili su iz HAKOM-a.

Iako su prethodni programi horizontalnih potpora razvoju širokopojasnosti u ruralnim područjima uspješno završeni sa stanovišta projektnih ciljeva, njihovi su učinci manji od očekivanih, napominju iz HAKOM-a. Temeljni razlog slabijih učinaka tih inicijativa bio je u njihovom fokusu na tehnologiju i mjerenje povećanja broja širokopojasnog pristupa umjesto zahvaćanja sveukupnog širokopojasnog ekosustava i njegovog utjecaja na gospodarstvo i kvalitetu života u tim područjima.

Nova inicijativa stoga stavlja naglasak na cijeli lanac vrijednosti (pristup, usluge, aplikacije i opremu) te posebnu pažnju posvećuje razvoju odgovarajućih sadržaja za ta područja. Ključni element su softverske i internetske aplikacije koje će korisnicima omogućiti pristup do relevantnih i životno važnih sadržaja i usluga u sklopu područja – poput e-zdravstva, rada na daljinu, e-vlade, poljoprivrede, e-obrazovanja, uzbunjivanja, osoba s invaliditetom, održavanja, e-kupovine, turizma i konzultantskih usluga.

Poziv za prijavu u program je otvorenog tipa te u njemu mogu sudjelovati sve zainteresirane fizičke ili pravne osobe – tijela državne uprave, lokalne zajednice, obrazovne i istraživačke institucije, privatna i javna poduzeća, neprofitne organizacije, ali i pojedinačni građani. Iz HAKOM-a napominju i to da se podnositelji projektne ideje (kojih može biti i više) mogu prijaviti samostalno ili s partnerskim institucijama. Krajnji rok za predaju prijedloga je 31. siječnja 2012. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije