Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sezona kestena

Gdje i kako brati kestene: Zbog svinjske kuge neka područja su zabranjena

Pečeni kesteni
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/6
13.10.2023.
u 07:40

Kestene imate gdje brati i u okolici Zagreba. Iskusni berači savjetuju područje oko Vidovca kod Markuševačke Trnave, kažu da se od okretišta autobusa valja uputiti desnim krakom staze za Gorščicu

Sezona je kestena. Iako nisu tako razvikani kao maroni, i kesteni su ukusni, slatki. Po mnogima, bolji su i od marona. Možete ih peći, kuhati, raditi kesten-pire, razne kolače… Također, jeftiniji su od marona, a možete ih i sami ubrati, budući da su ih trenutačno mnoge hrvatske šume pune. Samo valja znati gdje tražiti. I gdje ih ove godine smijete brati. Naime, zbog suzbijanja afričke svinjske kuge Ministarstvo poljoprivrede odredilo je gdje se kesteni ne smiju brati. U Rješenju o određivanju zona ograničenja i zaraženog područja navedene su točne lokacije, odnosno naselja i općine po županijama. Primjerice, na tom je popisu za branje šumskih plodova zabranjenih zona velik dio Sisačko-moslavačke županije, što je teško palo onima koji godinama pohode kestenijadu u Hrvatskoj Kostajnici, oko koje je također na snazi zabrana odlaska u šume, sve do Dvora na Uni. Kestenijada je tamo ipak održana, no kestene su pribavili iz drugih županija, koje nisu ugrožene svinjskom kugom. A takvih je i dalje dosta. Iskusni berači, konkretno iz Svetog Ivana Zeline, tako savjetuju šume oko Kladešćice, Gornjeg Orešja i Gornje Drenove. Oko Petrinje također ima šuma - poput Hrastovačke gore na kojoj se u subotu i nedjelju, 14. i 15. listopada, održava Festival kestena - koje nisu obuhvaćene zabranom pa svakako provjerite gdje smijete brati prije nego se uputite u bilo kojem smjeru. Detaljan popis mjesta gdje su zabranjeni šumarski i drugi radovi, pa tako i branje šumskih plodova, pogledajte ovdje.

Kestene imate gdje brati i u okolici Zagreba. Iskusni berači savjetuju područje oko Vidovca kod Markuševačke Trnave, kažu da se od okretišta autobusa valja uputiti desnim krakom staze za Gorščicu. Kad naiđete na planski sađenu jelovu šumu lijevo od staze, tad skrenite lijevo pa se onda od te jelove šume držite zapadno i tamo ima kestena. Sve zajedno od autobusa valja hodati 20-tak minuta – savjetuju po internetskim forumima. Ima kestena, navode, i u Dotrščini, šumi između Maksimira i Markuševca, kad se u nju uđe cestom s juga. Da se dođe do sađene kestenove šume, valja tom cestom hodati još 15 minuta. No, ima kestena i iznad Markuševca, Mikulića, Kustošije, Markuševačke Trnave – dok ih ljubitelji tih plodova ne poberu.

Iako ih prvi mraz (još) nije namamio da sami izvire iz ljuske, tu su, čekaju na marljive skupljače. No, pazite da vam pritom ne ozlijede ruke pa se opremite rukavicama pomoću kojih iz ljuske možete bezbolno izvaditi kesten. Da ne berete i ne nosite kući uzalud, obratite pažnju na izgled kestena, odnosno njegove kore. Kesten koji po sebi ima rupice ili već osušeni kesten nisu dobri.

Ostavite ih. Naći ćete sigurno dovoljno dobrih, što će vam solidan iznos novca ostaviti u džepu. Kesteni su ove godine dosta skuplji od lanjskih. Kilogram zna dosegnuti i sedam eura, a lani je bio od dva i pol do četiri eura. Na cijenu je utjecala veća potražnja od ponude. Osim ograničenja na branje zbog svinjske kuge, urod je oslabila i suša, a ne pomažu ni natprosječno visoke temperature koje su odgodile sezonu kestena.

VEZANI ČLANCI:

Planirate li ići u berbu kestena, ne zaboravite prethodno pribaviti dozvolu. Dozvolu za branje online izdaju Hrvatske šume i to besplatno, dok kazne za branje bez dozvole iznose od 133 do 933 eura. Uputi li se po kestenje više punoljetnih članova iste obitelji, dozvolu valja tražiti zasebno za svakoga od njih - ako količina koju zajedno prikupe prelazi dopuštenih 10 kilograma. Dakle, s dozvolom možete prikupiti do 10 kg kestena na dan. Dozvola se izdaje samo za osobne potrebe pa ubrane kestene ne smijete prodavati.

VIDEO Testirali smo koliko treba popiti da se napuše 0,5 promila

Ključne riječi

Komentara 2

PP
pavisic.pajo
07:26 14.10.2023.

Pa jel i vlasnici šuma moraju pribaviti dozvolu za branje svoga kestena u svojim šumama?

CH
chemica
10:15 13.10.2023.

Dozvola Hrvatskih šuma vam ne vrijedi u privatnoj šumi koju također obožavaju pobrstiti takozvani ljubitelji kestena. Taj teleći pogled kad im objašnjavaš da su na tuđem i da im je neophodan pristanak vlasnika. Neponovljivo. Pa kako sad to...Opće je poznata činjenica u narodu kako je šuma još od vremena druga tite svačija i ničija. E pa nema više druga tite. Nije pametno naletjeti na gazdu koji se odlučio zasladiti vlastitim kestenjem, a tebi pune vrečice. Idi braco bolje na koncert narodnjaka. Zdravije je.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije