Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki test

FOTO Koliko je u proteinskim pudinzima šećera, a koliko proteina? Provjerili smo ih i kušali: 'Kao iz osnovne'

Zagreb: Testiranje proteinskih pudinga
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/19
07.10.2023.
u 10:49

Hit na tržištu - proteinske pudinge skenirali smo "uzduž i poprijeko". Provjerili smo im sastav, ali podvrgnuli kušanju

Proteini u prahu, proteinski napitci, proteinske čokolade, a sad i pudinzi. Već nekoliko godina sve s proteinima dobro kotira na tržištu, ali i jelovnicima onih koji se nadaju povećanju mišićne mase. No koliko je u njima zaista proteina i jesu li natrpani šećerom?

U trgovačkim centrima našli smo četiri proteinska pudinga od čokolade, a svi na 100 grama imaju 10 grama proteina. Usporedbe radi, na 100 grama jednog običnog pudinga samo je 2,7 grama proteina. No kad su u pitanju kalorije, proteinski pudinzi tu baš ne zaostaju puno. Dr. Oetker ima 83 kalorije, Lidlova Milbona 76, Zott 80, a Z bregov 81. Onaj naš "obični" ih ima 97. Z bregov ima 4,6 grama šećera, Zott 4,2. Najviše ih ima Dr. Oetker, 4,7, Dok Milbona samo 4. Usporedni puding od čokolade na 100 grama ima čak 18 grama ugljikohidrata, a od toga su šećeri 13,5.   

VIDEO: Testiranje proteinskih pudinga

Proteinske pudinge smo i kušali. Evo dojmova: 

1. Dr. Oetker: 2,45 eura/400 g; proteina na 100 g: 10 g

Najveće pakiranje, ali neka vas ne ponese natpis: 40 grama proteina. Dr. Oetkerov puding na 100 grama ima jednako proteina kao i svi ostali, 10 grama. Točan broj istaknut je na svim pakiranjima. Zato ovaj ima najviše kalorija (83) i šećera (4,7 na 100 grama). Kod kušača nema pretjeranog oduševljenja.

"Malo mi je gorko. Izgleda kao oni pudinzi iz osnovne škole, ali bez šećera", ocjena je jednog člana našeg tima, druga se slaže da je gorkasto. Druga članica žirija je još izravnija: "Malo je po cimetu okus, gorak i suh, no tekstura i boja su OK." Nekima je pak presladak, drugima se svidjelo pa tako ocjenjuju: "Ukusan, kremast, sviđa mi se što nije presladak".

02.10.2023., Zagreb, Testiranje proteinskih pudinga Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

2. Milbona: 0,99 eura/200 g; proteina na 100 g: 10

Lidlovoj Milboni svakako je plus što od kušanih ima najmanje kalorija (76) i šećera (4 grama). No unatoč tome, nekako je članovima žirija uspio biti presladak. "Puno je slađi od pudinga pod brojem 1. Dugo ostaje slatko u ustima", jedan je od komentara. "Sladak, rjeđi, više vuče na čokoladu", drugi je komentar. Na boju i teksturu nema primjedbi. 

Na ambalaži piše, kao i na svakoj, kako nema dodanog šećera.

3. Zott: 0,99 eura/200 g; proteina na 100 g: 10 g

"Ovaj je najbolji, podsjeća na one mamine", jedan je od pozitivnih komentara na Zottov puding. A bilo ih je još. "Malo je blijed i vodenast, ali ukusan. Mogla bih ga jesti redovito. Okus kao Vindijin od čokolade"; "Najukusniji, niti sladak, niti gorak, najbliže okusu pudinga"; Okus taman blag"; "Ne miriši najbolje", glasi jedna primjedba. 

Inače, ovaj puding ima 80 kalorija i 4,2 grama šećera.

02.10.2023., Zagreb, Testiranje proteinskih pudinga Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

VEZANI ČLANCI:

4. Z bregov: 1,25 eura/180 g; proteina na 100 g: 10 g

Još jedan koji je osvojio nepce žirija. "Dosad najbolji odnos šećera, čokolade", pozitivan je komentar. "Top, ovaj je možda najbolji, nije presladak", glasi drugi. Treći hvale boju, ali kude ono što dolazi poslije. "Drugi po redu po okusu. Ima čudan aftertaste. Mogao bi se jesti u nekoj šećernoj krizi". Nekima se uopće nije svidio: "Najneugodniji okus, presladak i podosta gust." Jenu članicu žirija podsjeća na šećernu tablu. 

Ima 81 kaloriju u 100 grama te 4,6 grama šećera.

VIDEO Povlače se lakovi za nokte, šljokice, sjajila...


Ključne riječi

Komentara 4

MI
mikimouse12
11:26 07.10.2023.

Daj ti mesine za proteine, a ne diabetes sa proteinima

CH
chemica
11:27 07.10.2023.

Nema šečera, a sladak je! Hehehehehe. Zato ima ko u priči potencijalno kancerogenih umjetnih zaslađivača koje znanost još uvijek istražuje da bi ustanovila jesu li kancerogeni samo za štakore u laboratoriju ili možda i za ljude koji papaju proteinske pudinge u koje su masovno ubačeni, kao i u nekadašnje šećerne sirupe pa sad pristalice zdravog načina života umjesto "štetnog" šećera masovno unose u organizam aspartam, sukralozu, kalijev acesulfam ( moćno i sasvim neškodljivo i prirodno zvuči, hehehehe).

Avatar Stradun
Stradun
13:58 07.10.2023.

Zgodno vam je ovo ......Nastavite i s drugim proizvodima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije