Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavonski čips

FOTO Čvarci su najbolji kad su domaći, ali našli smo dostojne zamjene: 'Jako ukusni, meni najbolji'

Zagreb: Test ?varaka
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/26
09.12.2023.
u 08:00

Slavonski čips, tako tepaju čvarcima koji zadnjih nekoliko godine žive svojih "pet minuta". Evoluirali su od sirotinjske hrane do vrlo skupog zadovoljstva koje si rijetki mogu priuštiti. Ako važete na koje biste potrošili novac, možda naš mali test pomogne. Kupili smo ih i kušali sedam

Gotovo su vjesnici zime, dok se uz prve temperaturne minuse u mnogim hrvatskim dvorištima poljoprivrednici bacaju na posao. Čvarci. Nekad sirotinjska hrana, a danas cijenjena delikatesa koja zadnjih nekoliko godina doživljava svoj tržišni boom dok joj cijene lete u nebo. Možda u tome ima i neke povijesne pravde, nakon što su, kao i svinjska mast, dugo bili osporovani i optuživani za loš kolesterol. Čvarci jesu kalorčini, u 100 grama je preko 500 kalorija, ali s vremena na vrijeme, preporuka je nutricionista, bolje je gricnuti njih nego neku industrijsku, procesuiranu namirnicu. 

Mi smo malo istražili naše tržište i iznenadili se izborom. Čvaraka ima standardiziranih, pakiranja kao pravih domaćih - raznih veličina i oblika, onih koji su kao čips, a jedni koje smo testirali izazvali su sumnjičavost oblikom malenih i ujednačenih kocki. Nisu baš tipični čvarci, je li im tipičan barem okus? Brzo smo se uvjerili da za skepsu nema mjesta. Kupili smo sedam pakiranja, od 90 do 250 grama. Istina, možda zato što smo došli gladni, ali nitko se ni na koje nije pretjerano žalio. Ovisno o afinitetima, iskakali su favoriti. 

1. PPK: 4,75 eura/200 g

Ovi su izgledom pobrali simpatije odmah na početku, a dobar dojam nije splasnuo ni nakon kušanja. "Lijepo su stisnuti, a opet ne prejako", hvale ih već na prvi pogled. "Možda malo fali soli, ali klasika", kaže jedan. Drugi hvale i hrskavost i okus. "Dalo bi ih se puno pojesti", kaže netko drugi zaključuje: "Jako ukusni, meni najbolji."

2. Dr. Pigley: 4,38 eura/200 g

Male kockice kod nekih izazivaju sumnjičavost, kod drugih simpatije. Pitamo se kakvi su ti, tako nestandardnog oblika. Ali brzo razbijamo predrasude. Ovo je jako dobro. Čini se da se svima sviđa što nisu previše stisnuti, nego ostanu pomalo spužvasti, zadovoljavajuće mesnati, odnosno "masni na fini način", kako je to sročio kolega. "Puno bijelog, pravilno rezani", glasi jedan komentar. "Slatki zalogaji, finiji su mi do prethodnih, uzet ću još", kaže članica žirija. "Malo masni, ali odlični", neki je generalni zaključak. 

3. Slavonski čvarci Mesorad: 5,69 eura/250 g

Dosta su svijetli, čini nam se na prvi pogled. Sve je stvar ukusa, neki ih vole mesnatije, neki hrskavije, no za neke u našem žiriju, ovi su možda mrvicu premasni. Drugi kažu bi još malo i posolili. "Mislim da su OK hrskavi", ipak stižu i pohvale. Neki prosjek, rekli bismo za ove.

4. Silma Premium: 3,59 eura/90 g

Ove doista možemo zamisliti da ih jedemo kao grickalice, tamaneći ih polako uz neku utakmicu ili film. "Jako stisnuti, kao čips. S ovima ne treba puno kruha, išli bi dobro uz pivo", jedan je komentar, a svi se slažu da je koncept zanimljiv. I drugi uz ovo maštaju o pivu. "Sviđa mi se što nema previše masnoće i mogla bih još pojesti", kaže netko. Ali žiri nije jednoglasan. "Žilavi, pretanki, premalo masni", jedan je od komentara.

5. Okusi zavičaja: 4,99 eura/250 grama

Nema previše primjedbi na okus. Da su malo jače pečeni, vidi se po tamnijoj nijansi, ali hrskavost im je zato zadovoljavajuća. To svi redom hvale. Tko voli takvu teksturu, s ovima će biti zadovoljan. "Tko tako voli, super", zaključuje netko.

VEZANI ČLANCI:

6. Vajda: 5,69 eura/250 g

"Fali soli, ali može se i naknadno posoliti", kaže netko. Riječ je o konkretnim kaloričnim čvarcima, idealnim za zimu, kad je dobro i malo se 'potkožiti'. "Masni, ali dosta dobri", kaže jedan član žirija, dok članici tima ipak to ne odgovara. Netko komentira da su vrlo fini i hrskavi, drugima su prepraškasti. 

7. Okusi zavičaja - slavonski: 4,64 eura/250 g   

Ovi su izgledom stvarno kao domaći. U pakiranju ih ima svakakvih oblika i veličina. Sviđa nam se taj nestandardizirani obrazac, odnosno "vuče na domaći uradak", kako je to sročio kolega, dok su drugi klimali glavom. Neki vele da su izvrsni. "Malo premasni, mislim da bi ih trebalo još stisnuti, ali vrlo dobar aftertaste", stigla je još jedna pohvala. No ima i skeptičnih: "Premasni, malo soli", kaže netko. 

* stavovi izneseni u ovom tekstu su neovisna mišljenja ljudi koji su sudjelovali u analizi i nisu službeni stav Večernjeg lista

VIDEO Testirali smo aparat za brijanje koji svi hvale: 'Bacio sam sve ranije kupljene britvice'

 

 

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Centurion
Centurion
14:56 09.12.2023.

Nekada hrana za bacanje i siromaje , danas delicija. Nemam riječi, ali fakat preskupooo. Zašto je propalo Rimsko carstvo? Nisu cijenili čvarke🤣.

Avatar rubinet
rubinet
11:33 09.12.2023.

Moramo biti ponosni na naše čvarke.Oni su naša povijest,sadašnjost i budućnost.Podigli su gladne naraštaje i još su tu. Trebalo bi ih (ako već nisu?) zaštititi zakonom. .Osobno, priznajem,malo su mi premasni . I rijetko ih, kao čovjek s mora, jedem. Ponekad ,kad sam u Slavoniji ili Zagrebu

CV
cvaljo
16:06 09.12.2023.

Bomboni od svinje :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije