Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nešto i za 30%

Dobre vijesti: Ikea snižava cijene, znamo kada, za koliko i koji će proizvodi biti jeftiniji

Zagreb: Popunjeno parkiralište i velik broj kupaca koji su posjetili robnu ku?u Ikea
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/5
11.02.2024.
u 08:00

Do kraja kolovoza ukupno 4440 proizvoda trebalo bi koštati manje nego lani u isto vrijeme, a najviše će se pojeftinjenje osjetiti na ormarima, policama, regalima, sofama

Ikea, nekadašnja meka većine kupaca s ovih prostora (i ne samo s njih...) u potrazi za nekim od artikala za opremanje doma – bilo da se radi o namještaju ili običnoj čaši – u zadnje je vrijeme mnoge odbila povišenim cijenama. Uslijedilo je neminovno uspoređivanje iznosa koje za jednak proizvod valja dati u Hrvatskoj i u drugim zemljama, nedavno smo bili razočarani jer za isti Tossberg stolac koji u Njemačkoj stoji 99 eura u našoj Ikei treba izdvojiti 218 eura.

- Ikea konstantno pokušava održati svoje cijene pristupačnima, pa je tako posljednjih mjeseci u Hrvatskoj ponudila nove niže cijene za više od 500 svojih proizvoda. Vrijedi naglasiti da to nije jednokratna akcija, već doista nova niža cijena tih proizvoda. Prilikom ulaska na neko tržište osnova za određivanje cijena situacija na tom tržištu, što uključuje poreze i druga davanja, cijene energenata, logističke karakteristike, primanja građana, prisutnost konkurencije... – pojasnili su tada iz Ikee. Sada su pak najavili dobre vijesti: Ikea Jugoistočna Europa snižava cijene gotovo polovine svojeg asortimana, a niže cijene na određenim će proizvodima osvanuti do 31. kolovoza. Dugoročni im je cilj dosezanje razina prilagođenih inflaciji prije pandemije. Ovo je trenutno, kažu, najvažniji zadatak za tvrtku Ikea, koja i ubuduće želi prednjačiti snižavanjem cijena. 

VEZANI ČLANCI:

- Nakon prvi važnih koraka u poslovnoj godini 2023., Ikea Jugoistočna Europa nastavlja ulagati u pristupačnost te će tijekom 2024. godine uložiti 47 milijuna eura u snižavanje cijena. Ulaganje će obuhvatiti sve dijelove asortimana, što će rezultirati s više od 46% svih proizvoda s dugoročno sniženim cijenama. Tvrtka će se fokusirati na sniženje cijena najtraženijih proizvoda na svakom operativnom tržištu regije (Rumunjska, Hrvatska, Srbija i Slovenija). Mnoge najpopularnije obitelji proizvoda - Bestå, Kallax, Malm, Friheten, Pax, Poäng - već sada imaju nižu cijenu, a tijekom sljedećih mjeseci očekuju se sniženja u cijelom asortimanu s naglaskom na rješenja za odlaganje - navodi se u Ikeinom priopćenju.

Dakle, možemo očekivati da će se najavljeno pojeftinjenje najbolje vidjeti na ormarima, policama, regalima, bibliotekama... Na nekima od njih već su istaknute niže cijene. Primjerice, najprodavaniji u svojoj kategoriji, dvokrilni ormar Pax/Bergsbo sada stoji 184,49 eura, a ranije mu je cijena bila 197,77 eura. Također bestseler, dva metra širok ormar Pax/Hasvik s kliznim vratima košta 438,01 euro, bio je 477,83 eura. Zidna polica Lack duga 30 cm s 5,30 eura pojeftinila je na 3,97 eura, cijena Hemnes vitrine s tri ladice spustila se s 398,04 na 344,95 eura. Siva Besta TV klupa s vratima i ladicama sada je 388,87 eura, bila je 416,78. Popularna sofa na razvlačenje Friheten, s prostorom za odlaganje, košta 451,13 eura, ranije je stajala 504,21 euro. Tijekom poslovne godine 2024. (od 1. rujna 2023. do 31. kolovoza 2024.), Ikea Hrvatska smanjit će cijene 4440 proizvoda za prosječno 12%, najavljuju iz te tvrtke. Navode da će neki od već najpristupačnijih proizvoda doživjeti dugoročna sniženja cijena do 30% te da će najomiljenije obitelji proizvoda, kao što su Bestå i Pax, imati 15% nižu cijenu. 

Friheten kutna sofa na razvlačenje
Foto: IKEA

- Nakon što smo primijetili neka pozitivna gospodarska kretanja, a uz izvrsne rezultate koje smo postigli prošle godine, odlučili smo nastaviti ulagati u našu pristupačnost – želimo prenijeti uštede na kupce i nastaviti ulagati u cijene kako bismo ih održavali što nižima. Svjesna je poslovna odluka imati manje marže kako bismo pružili podršku ljudima koji žele najbolje iskoristiti svoje domove. Uvijek težimo biti uz što više ljudi i smatramo da je to sada, s rastućim troškovima života, važnije nego ikada. Vjerujemo da je postati još pristupačnijima, bez kompromisa u kvaliteti, obliku, funkciji i održivosti, također način na koji nastavljamo svoj trend rasta – kazala je Ekaterina Egorova, glavna direktorica i direktorica za održivost u Ikei Jugoistočna Europa. 

Iz tvrtke Ikea Jugoistočna Europa također navode da su lani više puta povećali plaće djelatnicima, što je u poslovnoj godini 2023. povećalo prihode hrvatskih djelatnika za prosječno 21,15%. Ovaj trend nastavio se i u novoj financijskoj godini, pa su ovog siječnja plaće djelatnika ponovno povećane, ovoga puta za prosječno 16%. Pritom su najviše povećane plaće zaposlenika u nižim platnim razredima. Usto, tvrtka je u regiju uložila 6,3 milijuna eura za isplatu bonusa, a dodatnih 1,1 milijuna eura bruto će se u ožujku uplatiti za doprinose privatnim mirovinskim fondovima Tack!

Komentara 2

LI
Linomedo
16:08 12.02.2024.

Ja više ne kupujem tamo od kada su razotkrivene razlike u cijenama. Kad im padne prodaja, sniziti će cijene.

BS
Berekin ST
12:43 11.02.2024.

PROMO? Evo gledam cijenu BRIMNES kreveta, u hr 375 eura a u njemackoj 349... zakljucak: ikea snizava cijenu proizvoda koji se malo prodaju a cijena najpopularnijih proizvoda je i dalje skuplja. Znaci da u biti nisu nista smanjili cijene KADD OVCE I DALJE KUPUJU!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije