Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počinje prodaja

Deset auta XD spremno za prodaju. Prva vožnja u srijedu u Frankfurtu

'26.02.2010., Zagreb, Hrvatska - Vjekoslav Majetic direktor tvrtke Dok-Ing koja u Zenevi na auto sajmu predstavlja svoj prototip elektro automobila Doking XD. Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL'
'Dalibor Urukalovic/PIXSELL'
12.09.2011.
u 14:00

U zagrebačkom Dok-ingu nadaju se da će od XD-a načiniti globalni statusni automobil.

Prvi hrvatski električni automobil XD, namijenjen gradskoj vožnji, od idućeg bi se tjedna mogao naći na cestama diljem svijeta. Nulta serija XD-a iz tvorničke hale zagrebačke tvrtke Dok-Ing, koja broji deset vozila, spremna je za globalnu isporuku.

Premijera u Frankfurtu

U odnosu na prije dvije godine predstavljeni prototip XD-a, prvim kupcima ponuditi će se potpuno redizajniran i usavršen model električnog vozila za gradsku vožnju, ekskluzivno za Večernji list najavio je inovator tog automobila Vjekoslav Majetić. Svjetska premijera vozila koje već sutra možete imati u svom vlasništvu bit će u srijedu, na sajmu automobila u Frankfurtu. Oni koje je XD zagolicao na kupnju, moći će ga isprobati na jedan dan, te se uvjeriti u performanse motora, unutrašnjosti i voznih svojstava tog jedinstvenog hrvatskog proizvoda, poručuju iz Dok-inga.

– Kada smo prije dvije godine izašli u javnost s prototipom, bili smo među prvima u svijetu u tom segmentu auto-industrije, no nedostatak novca za masovnu proizvodnju oslabio nam je tržišne pozicije.

Impresivne performanse

Kontaktirali su s nama u međuvremenu investitori iz Indije koji su od XD-a željeli napraviti jeftino električno vozilo, no mi ga vidimo kao statusni automobil koji će imati i nešto višu cijenu – kazao je inovator Majetić koji se ujedno nada kako će njegov XD postati globalno vozilo s natpisom "Made in Croatia". U Frankfurtu ga čekaju potencijalni investitori iz grupacije Porsche, kao i zainteresirani auto-ulagači iz Kanade, koji će odlučiti gdje će biti podignuta XD-ova tvornica.

Do tada u prodaju kreće prvih deset automobila na električni pogon, plod isključivo domaće pameti i teško prikupljenog novca za tu važnu investiciju. Električni automobil ima primamljive performanse. Brzinu od 100 km/h postiže za samo 7.7 sekundi, a pri vožnji ne emitira ugljični dioksid. Predviđen je za vozača i dva putnika koji se udobno smještaju u kabini dugoj 1,7 metara.

Komentara 24

Avatar patkovic
patkovic
20:31 12.09.2011.

trebaju dati garanciju na bateriju tj broj pređenih km i njen kapacitet, inače je to skup sport , da su tehnički bolji svi bi samo njih vozili

MI
Ministar
14:21 12.09.2011.

Vidi se da je žensko pisalo ovaj članak.Dvije najvažnije stvari nije spomenula.Cijenu i domet.

IZ
Intruder_ZD
07:05 17.09.2011.

Mene zanima za te elektricne aute kako se ponasaju zimi na velikim hladnocama. . Koliko traje baterija po kisi, mraku i ukljucenim grijanjem? Te podatke nisam nigdje vidio!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije