Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kome možemo vjerovati

Preporučili serviseri: Napravili top listu auto osiguranja

Foto: HUAS
1/2
15.09.2023.
u 10:26

Osiguranjima smo u 2022. ukupno za obavezno auto osiguranje uplatili 409.875.270 eura, a ona su za štete platila upola manje. Istovremeno, obvezna auto osiguranja poskupila su 9,37 posto

Croatia osiguranje najbolje je osiguranje od autoodgovornosti u Hrvatskoj, a na drugom je mjestu Wiener. Na začelju su, pak, Adriatic i Euroherc. Pokazala je to najnovija anketa u kojoj je glavno pitanje bilo koje osiguranje hrvatski serviseri mogu preporučiti, odnosno koje pokazuje najviše volje za suradnju s vlasnikom vozila koje je sudjelovalo u nesreći. Iza ove ankete stoji Hrvatska udruga auto struke (HUAS) koja okuplja limare, lakirere, mehaničare, obrtnike, dobavljače dijelova, boja, lakova…. Njihovi su članovi sastavili rang listu hrvatskih osiguravatelja u kontekstu obrade, procjene i isplate šteta vlasnicima vozila po obveznom i kasko osiguranju. Kako bi utvrdili tko je tko u auto osiguranjima proveli su anketu između 112 hrvatskih servisera koji svakodnevno rade s osiguravateljima i koji stoga znaju na koga se vlasnik vozila može osloniti, a koga bi, kažu, trebalo zaobići. Hrvatski serviseri, dakle, preporučuju Croatia osiguranje i Wiener. 

- Savjetujemo potrošačima i vozačima da ne biraju najjeftinije, jer takvi su u hrvatskom slučaju daleko najgori. Prema službenim podacima Hrvatskog ureda za osiguranje, osiguranjima smo u 2022. ukupno za obavezno auto osiguranje uplatili 409.875.270 eura, a ona su za štete platila upola manje (221.774.969). Istovremeno, obvezna auto osiguranja rasla su 9,37% u cijeni, dok je likvidacija samo 3,9% veća nego 2021. – navode iz HUAS-a.

Dalje pojašnjavaju da ukupna zaračunata bruto premija obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti u 2022. iznosi spomenutih 409.875.270 eura, što predstavlja porast od 9,37% odnosno povećanje premije u apsolutnom iznosu od 35.122.018 eura. Ukupno je tijekom 2022. izdano 2.707.285 polica osiguranja, što je 4,26% ili 110.718 police više u odnosu na prethodnu 2021. godinu. Ukupno je za štete temeljem obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti isplaćeno 221.774.969 eura ili 16,1% više nego 2021. godine kada je isplaćeno 190.968.117 eura. Prosječno isplaćeni iznos po šteti je veći za 3,9% te iznosi 2.009 eura. Najveći udio na tržištu obveznog auto osiguranja - koje je u Hrvatskoj i dalje dominantnije u odnosu na kasko osiguranje - imaju Adriatic osiguranje (27,68%), Euroherc osiguranje (25,16%) te Croatia osiguranje (18,86%). Dakle navedena tri osiguranja drže 71,7% obveznog auto osiguranja.

Konkretno anketno pitanje za servisere glasilo je: koji osiguravatelj je po Vašem mišljenju i iskustvu najbolji u odnosima prema oštećenicima? Od 100 posto podrške Croatia osiguranje je zadobilo povjerenje njih čak 45,5 posto. Za Adriatic osiguranje nitko od ispitanika nije kazao da radi dobro. Iz istog koncerna je i pretposljednje, najlošije rangirano osiguravajuće društvo koje se bavi auto osiguranjima. Euroherc je zavrijedio svega 3,6 posto podrške, a ništa bolji rezultat nisu polučili iz HOK osiguranja. Drugoplasirano Wiener osiguranje zavrijedilo je 10,7 posto podrške. Grawe i Generali su treći s po osam posto podrške, slijedi Uniqa sa 7,1% te Allianz s 5,4% podrške.

- Njihov je rezultat zapravo još i bolji kad se zna da imaju manje od pet posto udjela na našem tržištu. To otkriva kako su do tog rezultata došli i s upola manjim udjelom na tržištu od prvoplasiranog Croatia osiguranja. Slično se može kazati i za Grawe te za Generali, jer riječ je o osiguravateljima koji nisu po broju korisnika među prvih pet. Stoga je katastrofalan i poražavajući rezultat Adriatic osiguranja i Euroherca, osiguravajućih kuća istog koncerna koji zajedno drže više od polovice portfelja osiguranja, 52,84 posto. Kompanije koje drže 27,68 posto te 25,16 posto imaju svega jedan posto podrške hrvatskih servisera koji popravljaju automobile i koji ih vraćaju u stanje prije štetnog događaja – ukazuju iz Hrvatske udruge auto struke.

Njihova je anketa obuhvatila 112 glasova različitih hrvatskih servisa koji imaju veliki udio na tržištu. Prema procjenama HUAS-a, anketirani kontroliraju više od 60 posto ukupnog tržišta servisa u Hrvatskoj. Anketa je obuhvatila gotovo svakog petog servisera koji ima direktan poslovni kontakt s osiguravajućim kućama. Ističu da članovi HUAS-a nisu dali nijedan glas osiguratelju koji ima najveći udio na tržištu, Adriatic osiguranju. Njihov Euroherc na posljednjem je mjestu od onih koji su dobili glasove.

Nakon prometne nesreće, na prvom su mjestu stradale osobe, a potom valja razmisliti i o nastaloj materijalnoj šteti
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

- Dakle, dva osiguratelja koji imaju najveći udio na tržištu po prodaji polica po obveznom osiguranju nemaju nikakve odnose sa servisima i loši su u odnosima s potrošačima-vozačima. Očigledno postoji anomalija na tržištu. Sasvim je suprotno u Europskoj uniji, gdje su u pravilu najveći ujedno i najbolji osiguravatelji. S druge strane, ako gledamo tržišni udio, relativno mali Wiener, Grawe, Uniqa osiguranje zapravo imaju dobre odnose sa servisima, u rangu s Croatia osiguranjem. Isto vrijedi i za kasko police – kažu iz HUAS-a. 

Povlače paralelu sa Njemačkom, gdje najveći udio na tržištu osiguranja ima Allianz osiguranje s kojim su i vozači najzadovoljniji. Hrvatska udruga auto struke sebe opisuje kao neovisnu,neprofitnu interesnu udrugu poslodavaca auto struke u Republici Hrvatskoj. Najavljuju da uskoro slijedi anketa i o leasing društvima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije