Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KUPE + SUV

BMW X4 kao manja i lakša alternativa X6

BMW X4
Foto: BMW
1/4
19.03.2014.
u 17:00

U ponudi će biti motori poznati iz modela X3 u rasponu od 184 do 313 KS, a model xDrive 20d u prosjeku troši od 5,0 do 5,4 l /100 km

Napraviti križanca kupea i SUV-a BMW se sjetio prvi i još 2008. godine na platformi SUV-a X5 ponudio model X6. Robustan i atraktivan model X6 odlično se prodaje, ali ima svoje mane, jednostavno je pretežak. Uvjerili smo se u to prije nekoliko godina na BMW-ovom zimskom treningu. Kada na snijegu i ledu jače prokliže masa od njegovih 2300 kg, gotovo ju je nemoguće bilo kakvim manevrom vratiti na pravu putanju.

Sada su Bavarci, u vrijeme kada su sve oči uprte prema novitetima sa Salona automobila u Ženevi, objavili prve fotografije novog modela. X4 umanjena je verzija X6-ice, čije su linije bile inspiracija dizajnerima BMW-a, čiji je šef vanjskog dizajna naš Domagoj Đukec.

Niži dva cm od modela X3

Ipak, novi X4 s kupeovskom linijom krova djeluje još sportskije. Prednji kraj je vrlo sličan Seriji 3 i modelu X3, na čijoj je platformi X4 i nastao.

S modelom X3 dijeli i motore, prijenos i pogon. I interijer je gotovo identičan, a jedina bitna razlika je što je kod X4 stražnja klupa koncipirana za dvoje putnika (ali mogu se prevesti i troje). Stražnja se klupa može preklopiti u omjeru 40:20:40. BMW X4 je od modela X3 14 mm duži i 36 mm niži, a u njemu će se sjediti 20 mm niže, što će, dakako, pogodovati sportskom dojmu i performansama.

Foto: BMW

Kupci mogu birati između tri benzinska i tri dizelska motora iz BMW EfficientDynamics obitelji, u rasponu snage od 184 do 313 konjskih snaga. Svi motori zadovoljavaju EU6 standard ispušnih plinova. Valja istaknuti novu generaciju 2-­litrenog dizelskog motora u BMW­-u X4 xDrive20d.

Snažan, a skroman

Njegova prosječna potrošnja je između 5,0 i 5,4 l/100 km uz emisiju CO2 između 131 i 141 g/km, a uz 8-stupanjski Steptronic automatski mjenjač novi X4 postavlja i nove standarde u potrošnji goriva i emisiji CO2. Moderan četverocilindrični motor razvija 190 konja i najveći okretni moment od 400 Nm.

BMW EfficientDynamics tehnološki paket smanjuje potrošnju goriva i emisiju CO2. Uključuje auto start/stop funkciju kao i funkciju krstarenja (uz automatski mjenjač s osam brzina) i regeneraciju energije kočenja.Opcijski se nude prednja svjetla i prednje maglenke u LED tehnologiji. Od naprednih sustava izdvajamo head­-up display u boji, driving assistant plus koji uključuje upozorenje o prelasku u drugu traku, aktivni tempomat... Na tržište novi BMW X4 dolazi tijekom srpnja.

Ključne riječi

Komentara 1

SA
sarma22
18:03 19.03.2014.

mislio sam da n može gore od X6, al ovi u BMW-u su stvarno sišli s pameti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije