Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIMAC

Bez obzira na novo sjedište, proizvodnja ostaje u zemlji

11.03.2015., Zagreb - Hrvatska tvornica elektricnih automobila najvisih performansi Rimac Automobili. Photo:
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
09.04.2016.
u 12:19

Ulagači u tehnološke tvrtke čija je vrijednost više desetaka milijuna eura žele sjedište gdje je poslovanje jednostavnije

Iako se Mate Rimac silno odupirao i imao istinsku želju sjedište tvrtke zadržati u Hrvatskoj, svima iz područja brzorastućih tvrtki bilo je jasno da će s rastom tvrtke i novim ulaganjima i preseljenje biti neophodno. Kako kažu Rimčevi prijatelji, Mate je emotivac te je i njemu teško što je taj trenutak vjerojatno došao, ali i shvaćaju da za svaku tvrtku iz tehnološkog sektora čija se vrijednost broji u desecima milijuna eura ulagač utvrđuje sjedište koje je za njega sigurnije te isto tako i znaju da je pametnije to prihvatiti jer samo se tako tvrtka može i dalje razvijati.

– Da je odbio ulaganje s kojim ide i preseljenje napravio bi loše sebi i Hrvatskoj – komentira poduzetnik Saša Cvetojević.

Porezne oaze

Uostalom, ako i sjedište ne bude u Hrvatskoj, uprava, razvoj i proizvodnja, poručio je Rimac, ostat će u zemlji. Rimac je moguće preseljenje tvrtke najavio neki dan objasnivši da će drugi krug ulaganja u tvrtku biti puno veći od prvotnih 10 milijuna eura, zbog čega će investitori tražiti da sjedište tvrtke bude u nekoj drugoj državi, dok će proizvodnja i razvoj i dalje ostati u Hrvatskoj. Dodao je i kako su se u prvom krugu ulaganja uspjeli izboriti da sjedište ostane u Hrvatskoj. Više od toga nije nam htio komentirati. Mnoge hrvatske brzorastuće tvrtke učinile su isto pa tako Cvetojević kaže da je on proizvodnju ostavio ovdje, ali marketing i prodaju preselio u SAD jer je tamo jednostavnije poslovati. Stoga je zahtjev ulagača u Rimac automobile, čije se ime još ne zna, dijelom vezan za složenost poslovanja u Hrvatskoj, ali većim dijelom za činjenicu da ulagač želi imati sjedište tamo gdje poznaje porezni sustav. Očekuje se jedino da će Rimac sa svojim odvjetnicima uspjeti postići dogovor s ulagačima o tome gdje će biti sjedište. Često se zbog jednostavnosti poslovanja kao poželjna sjedišta spominju zemlje poput SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Nizozemske...

Širenje proizvodnje u zemlji

Cvetojević kaže kako postoji i problem kadra jer tvrtka poput Rimčeve traži i vrhunski kadar za, primjerice, dizajn. Kod nas nema takvog studija pa se mora naći strani kadar, a kako Hrvatska ima problem s kvotama za uvoz radne snage, lakše je tu osobu zaposliti u sjedištu izvan Hrvatske. Zato je i moguće da će u nove sjedište tvrtke Rimac preseliti upravo dizajn, možda i prodaju. A proizvodnja u Hrvatskoj s novim ulaganjima sigurno će se i širiti te će se i ovdje povećati broj zaposlenika. Rimčeva tvrtka trenutačno ima 150 zaposlenika, a vrijednost joj je procijenjena na 70 milijuna eura.

>> Rimac najavio da bi mogao odseliti sjedište tvrtke izvan Hrvatske

>> Rimčev superautomobil na struju prodan Talijanu za oko milijun eura

Komentara 18

TO
tonkica
12:45 09.04.2016.

Ovo sa kvotama bas i nije istina, to je muljanje sto pisu. Jeino kaj je tocno da ulagac zeli prebaciti sjediste u inozmestvo zbog poreza i jednostavnijeg poslovanja...nasa vrla drzava nije bas poznata po jednostavnoj birokraciji.

ST
strsljen2013
12:40 09.04.2016.

Svaka čast ali postaješ dosadan. Bit će onako kako to bude htio ulagač ili nečeš dobiti novce. Takva je računica.

WA
wannabenovinari
14:41 09.04.2016.

Kada će se moći vidjeti neko neovisno testiranje Concepta_One?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije