Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI BROJ MAGAZINA AUTOSTYLE NA KIOSCIMA

Hrvatskim vozačima država iz džepova godišnje otme gotovo deset milijardi kuna!

AutoStyle
Foto: VL
1/4
13.03.2015.
u 13:58

Donosimo i rezultate testiranja ljetnih guma u najčešćim dimenzijama

Raznim nametima država vozačima godišnje uzme jednu prosječnu plaću – oko 5500 kuna! Trenutno je u Hrvatskoj registrirano 1783 milijuna motornih vozila, što znači da ukupna otimačina iz džepova vozača na godišnjoj razini doseže gotovo deset milijardi kuna! Točan iznos nije moguće izračunati jer se iznosi koje državi plaća svaki vozač razlikuju, odnosno ovise o karakteristikama pojedinog vozila te broju kilometara koje godišnje prelazi konkretan vozač.

No i ovaj je okvirni iznos dovoljna potvrda financijske preopterećenosti naših vozača, koji su državi uvijek bili idealni za punjenje blagajne kroz razne namete poput naknade za registraciju, okoliš, tehničke preglede, cestarine, trošarine. Država vlasnicima vozila u Hrvatskoj dere kožu gdje god stigne.

Prema našem istraživanju, prosječni hrvatski vozač za prosječno korištenje automobila samo za najnužnije troškove državi za svakojake namete uplati 5503 kune. To je čak 58 posto cjelokupnog iznosa koji izdvoji za registraciju, troškove goriva automobila, osiguranja i cestarine, a država ga još “počasti” i porezom na posjedovanje vozila. Vlasnika automobila do 10 godina starosti, naime, svake godine u poštanskom sandučiću dočeka i čestitka porezne uprave o obvezi plaćanja poreza na cestovna motorna vozila.

Ona ovisi o starosti vozila i snazi motora (plaća se za osobna vozila i motocikle), a iznosi od 200 do 1500 kuna. Nadalje, svaki put kad vozač ode napuniti rezervoar goriva, državi uplati otprilike pola plaćenog iznosa na benzinskoj pumpi. Država kroz trošarinu i razne naknade te PDV od svake litre benzina uzima oko 50%. Pa tako, ako godišnje prelazi 11.000 kilometara, kolika je prosječna godišnja kilometraža vlasnika osobnog automobila u Hrvatskoj, a prosječna potrošnja mu je 7,5 litara benzina na 100 km, prema današnjoj cijeni goriva (9,52 kune) za benzin bi ukupno platio 7854 kune, što znači da državi plaća 3927 kuna.

Više o ovoj temi pročitajte u utorak, 17. ožujka, u novom broju magazina AutoStyle. Novi broj Večernjakova magazina za automobile i lifestyle donosi i rezultate testiranja ljetnih guma u najčešćim dimenzijama – za gradske i kompaktne automobile – ali i temu o naprednim tehnologijama koje automobilima već danas omogućavaju da samostalno ubrzavaju, koče, skreću, komuniciraju. Doznajte više i o osvježavanju interijera automobila, o novim ekološkim poticajima uz koje povoljnije možete kupiti i motocikle te četverocikle na struju, o brojnim novitetima koji su od početka godine stigli u Hrvatsku...

U utorak ne propustite superpaket Večernji list + Autostyle za samo 10 kuna na svim kioscima!

Novi AutoStyle u utorak će se moći kupiti uz Večernji list za samo tri kune.

Foto: VLm

Ključne riječi

Komentara 2

BS
@bserver
10:47 17.03.2015.

Ovo je država po modelu JFK. Ne razmišlja kako pomoći građanima već sili građane da uzdržavaju preskupu državu. Ukratko, tlaka i nameti!

DA
darkog
15:05 19.03.2015.

Količina gluposti koju pišu novinari na portalima izgleda da je bezgranična. Citiram :"Trenutno je u Hrvatskoj registrirano 1783 milijuna motornih vozila". Toliko registriranih vozila možda nema na cijelom svijetu. Da je ta brojka točna to bi značilo da na svakog građana hrvatske otpada oko 400 motornih vozila. Novinarčiću gdje si bio kada se u osnovnoj školi učilo osnove matematike?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije