Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMENA I ADRESE

Tvrtke moraju otkriti tko je sve ilegalno skidao film

Matthew McConaughey i Jared Leto
Foto: Matt Crossick/Press Association/PIXSELL
07.04.2015.
u 16:15

Pružatelji internetskih usluga tvrde da bi otkrivanje ovih informacija bilo kršenje privatnosti

Australski sud naredio je pružateljima internetskih usluga da predaju detalje o svojim klijentima optuženima za ilegalno skidanje popularnog filma "The Dallas Buyers Club".

Slučaj je pokrenuo Dallas Buyers Club LLC, američka tvrtka koja posjeduje prava na film. Federalni sud naredio je šesterima tvrtkama da otkriju imena i adrese onih koji su skidali film. Podnositelji tužbe tvrde da su identificirali 4726 jedinstvenih IP adresa s kojih je njihov film dijeljen putem BitTorrenta, prenosi BBC.

Pružatelji internetskih usluga koje se tereti u ovom slučaju, a među kojima je i iiNet, drugi najveći australski provider, tvrde da bi otkrivanje ovih informacija bilo kršenje privatnosti. Dallas Buyers Club LLC bi nakon dobivanja informacija morao dokazati da je došlo do kršenja autorskih prava.

Australci su inače među najvećim svjetskim ilegalnim skidačima. Vjeruje se da tome doprinose veliko kašnjenje kod objave novih filmova i televizijskih serija i više cijene za digitalne sadržaje.

>> Filmaši: Neka Bog blagoslovi internet

>> Novi zakon u Japanu – za ilegalno skidanje do dvije godine zatvora

Komentara 8

DU
Deleted user
17:10 07.04.2015.

Zar ne koriste VPN? Drugo u nekim zemljama kao nasoj je dozvoljeno skidanje al ne i sharanje jer placamo kroz namete za medije. Trece, bilo tko se moze spojiti na tvoj kucni wifi spot, nisi duzan imati zastitu niti odgovarati za to.

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
22:29 07.04.2015.

Australci su inače među najvećim svjetskim ilegalnim skidačima.Pa naravno,jer nisu ludi da se razbacuju svojim novcem i da ga poklanjaju strancima. Američki servisi kao što je Getty Images znaju kako građanima Hrvatske uzeti novac. Poslali su niz opomena hrvatskim web stranicama koje su bez dozvole istaknule cijele ili izmijenjene fotografije iz njihove baze. Šalju tužbe u ime tvrtke Guliver images koja inače zastupa Getty images u Hrvatskoj, te vlasnicima portala koji su nedopušteno objavili Gettyjeve fotografije nudi izbor: uplata novčanog iznosa ili kaznena prijava koja može rezultirati i zatvorskom kaznom.Traže novac za slike skinute sa besplatnog madjarskog servisa. Ako se malo bolje prouči o čemu se zapravo radi, vidi se da je to prije organizirani kriminal nego zaštita intelektualnog vlasništva.I sada da tvrtke takvima daju vaše podatke. Pa svi bi nas tužili za sve i svašta da smo povrijedili autorska prava samo da izvuku novac a tu su interesni lobiji, velike korporacije, i male skupine političara.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
18:03 07.04.2015.

Pa nisu problem skidaci, nego oni koji poslije dijele i preprodaju film.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije