Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U RETROVIZORU Austin-Healey Sprite stvoren je prije gotovo pola stoljeća

Austin-Healey Sprite - britanska žabica

aut_zaba_tx.jpg
import
08.01.2007.
u 13:06

Prije gotovo pola stoljeća - točnije 1958. godine - rođen je Austin-Healey Sprite, danas nezaobilazno poglavlje povijesti britanske autoindustrije, ali i zanimljiv dio vrijednijih kolekcija oldtimera.

Nastao je na temelju razgovora oca i sina Healey o potrebi koja je iskrsnula na tržištu, potrebi za jeftinim dvosjedom "žabljega pogleda", koji je u konačnici prodan u 48.999 primjeraka, uz veliku potražnju i za rabljenim primjercima. Posebno su mu u to doba bili naklonjeni mladići, jer se Sprite pokazao idealnim za slamanje ženskog otpora - jeftin a atraktivan.

Britanska "žabica" mogla je potegnuti do 126 kilometara na sat, a do stotke joj je trebalo oko pola minute. Pod prednjim poklopcem je bio linijski 4-cilindarski agregat koji je iz 948 prostornih centimetara izvlačio 42,5 konjske snage pri 3300 okretaja u minuti. Snaga se prenosila preko ručnog mjenjača sa četiri stupnja prijenosa, a u Spriteove prednosti se ubrajalo i odlično ležanje na cesti.

Vlasnike ovog automobila nije obeshrabrivala činjenica da su bili  ovisni o vremenskoj prognozi. Naime, krov ih - čak i kad je bio podignut - nije mogao sačuvati od lošeg vremena. Da dođu do rezervnog kotača, morali su se dobro pomučiti, a prtljaga se u prtljažnik mogla stavljati i iz njega vaditi samo kad su sjedala bila spuštena...

Kako bi smanjio troškove proizvodnje, proizvođač nije ugradio čak ni vanjske ručke za otvaranje vratiju. No, te mane nikoga nisu smetale. Štoviše, smatrali su ih dijelom šarma Austin-Healeyevog Spritea.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije