Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LA Auto Show

Zvijezde Mazda3 i kultni Porsche 911

Los Angeles Auto Show
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
04.12.2018.
u 21:59

Dizelaši i dalje ostaju u ponudi Mazde3, a novost je SkyActive-X benzinac s potrošnjom dizelaša

Na Los Angeles Auto Showu, najvažnijem salonu automobila u SAD-u otkad je detroitski, nakon velike krize “motor cityja”, izgubio prijašnji značaj, predstavljeno je nekoliko globalno bitnih noviteta, kao i zanimljivih koncepata.

Dakako, premijerno je prikazan i veći broj noviteta koji su namijenjeni isključivo američkom tržištu, poput Hyundaijevog velikog SUV-a Palisade, novog Nissan Murana koji se u Europi više ne prodaje i njihove velike limuzine Maxime ili Jeepova pick-up velikana Gladiatora.

Los Angeles Auto Show
1/20

Najvažniji novitet za naše kupce svakako je nova, treća generacija Mazde3, japanskog kompakta koji je u ovoj godini najprodavaniji automobil u svojoj “golf” klasi, gledamo li hrvatske privatne kupce. Nova trojka dizajnom se oslanja na trenutačni model, ali donosi još smjeliji Kodo dizajnerski jezik koji predstavlja jednostavnu formu. Japanski kompakt donosi vrlo izražen stražnji C stup. Zaista hrabro. Peterovratni hatch dugačak je 445,9 centimetara i uz međuosovinski razmak od 272,5 cm među najprostranijima je u segmentu. Sedanska izvedba sada je - možemo reći prema dizajnu, ali i povećanju dimenzija - s dužinom od 466 centimetara zaista “mala šestica”.

Novi 1,8-litreni dizelaš

Mazda ne odustaje od dizelskih motora u kompaktnoj klasi, poput nekih proizvođača koji su to najavili, primjerice, Toyota i Volvo, a od 2021. i Honda. To je možda i pravi dokaz da dizel u Europi još nije mrtav, jer se Mazda kao jedan od manjih proizvođača temelji isključivo na profitabilnosti u ovom trenutku, te si ne može dopustiti određene gubitke nauštrb budućnosti.

Tako će umjesto dosadašnja dva dizelaša 1,5 i 2,2 nova “trojka” nuditi srednje rješenje – novi 1,8-litreni D SkyActive dizelski motor sa 115 konja. Kod benzinaca već poznata gama koja i dalje pliva kontra struje bez turbopunjača nudi tri varijante – motor G 1,5 sa 100, zatim G 2,0 sa 121 i 165 konjskih snaga.

Ali, u novoj će Mazdi3 prvi put biti ponuđen i SkyActive-X motor, 2-litreni benzinac sa 190 KS i 230 Nm, koji u radu kombinira značajke benzinskog i dizelskog motora (smjesu pali kompresijom), pa je potrošnja 30% manja nego kod usporedivog benzinca.

“Elfer” od 120 tisuća eura

Drugi najznačajniji novitet je osma generacija kultnog automobila – Porschea 911. “Elfer”, uz dobro poznate linije koje već 55 godina samo evoluiraju, nudi još bolju opremu, vozne osobine i unaprijeđene motore - početni 3,0 twinturbo sa 285 KS u osnovnoj verziji Carrere, dok Carerra S sada ima 450 KS. Cijena u Njemačkoj kreće od 120.125 eura.

Stiže Audijev konkurent Tesli S s 590 konja

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Prekrasan koncept sportske električne kupe-limuzine e-tron GT u Los Angelesu je sasvim opravdano predstavio March Lichte, glavni šef dizajna Audija. Ne sumnjamo da će ovom dizajnerskom remek-djelu biti vrlo sličan serijski model koji bi 2020. godine trebao stići u prodajne salone. To dokazuje i unutrašnjost koja je gotovo spremna za proizvodnju. Performanse su supersportske – automobil dug 496 centimetra pokreću dva elektromotora, po jedan na svakoj osovini, ukupne snage 590 KS. Snaga se prenosi na sva četiri kotača i raspodjeljuje pomoću torque vectoringa. Ubrzanje s mjesta do 100 km/h traje samo 3,5 sekundi, dok mu do 200 km/h treba 12 sekundi. Maksimalna mu je brzina 239 km/h.

Baterije su litij-ionske, a baterijski paket ima kapacitet 90 kWh. Punit će se na brzim punjačima s naponom i do 800 V, čak i indukcijski, bežično. Do 80% može se napuniti za 20 minuta. Doseg s jednim punjenjem je 400 km.

Pogledajte video najgore parkiranih auta na hrvatskim cestama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije