Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savjet za vozače

Jednim potezom možete brže zagrijati motor automobila zimi, a snizit će se i potrošnja goriva

Ilustracija
Pixabay
20.01.2021.
u 10:24

Kad je grijanje uključeno ventilator koristi cirkulaciju rashladne tekućine kako bi ugrijao vozilo

Tijekom zime kada su temperature vrlo niske vozačima je važno što prije zagrijati motor automobila, a taj se proces može ubrzati na jedan učinkovit način. 

Stajanje na parkingu s uključenim motorom ne dolazi u obzir, važno je krenuti te u prvih nekoliko minuta isključiti grijanje. Naime, kako piše Revija HAK, kad je grijanje uključeno ventilator koristi cirkulaciju rashladne tekućine kako bi ugrijao vozilo kroz takozvani heat exchanger ili izmjenjivač topline. To snižava temperaturu rashladne tekućine, a time je motoru potrebno više vremena da se zagrije.

Uvođenjem navike isključivanja grijanja na nekoliko minuta, motor će se brže ugrijati te će se sniziti potrošnja goriva.

VIDEO Na inauguraciji Joe Bidena pit će se vino iz Hrvatske!

Ključne riječi

Komentara 2

SO
Sobrudolf
11:36 20.01.2021.

Srecom pa sam pozivio dovoljno dugo da procitam ovaj epohalno pametni savjet! Sad sam bogatiji za jedno zivotno vozacko iskustvo, koje je i inace poznato svakome vozacu, ali ne i VL!

JO
josmalopanestalo
00:02 03.02.2021.

jel treba potegnuti čok ili ga vratiti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije