Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgovor na optužbe

M. Vojković: Emporion nikada s Josipovićem nije ništa potpisao

'05.03..2012., Zagreb - Marko Vojkovic, vlasnik tvrtke Emporion i Emporion usluge koji sudajuju sa ZAMP-om. Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL'
'Boris Scitar/VLM/PIXSELL'
10.03.2012.
u 15:01

Kada bi ZAMP naplatio sve naknade od svojih korisnika, mi bismo u deset godina zaradili 17 milijuna kuna, što je teško očekivati

Teške su optužbe pale na račun predsjednika Ive Josipovića u slučaju ZAMP-a, Zaštite autorskih muzičkih prava, i iznenadile javnost. Tereti ga se da je pogodovao prijatelju Marku Vojkoviću i omogućio mu unosan posao jer njegova je tvrtka Emporion sklopila posao sa ZAMP-om, koji je aktivan i danas, a za koji nikada nije raspisan javni natječaj.

Što misli o optužbama, prijateljstvu s Josipovićem i počecima poslovnog odnosa Emporiona i Hrvatskog društva skladatelja (HDS-a) za Večernji list otkriva sam Marko Vojković.

U bazi 2,5 milijuna autora

Kako je Emporion dobio posao s HDS-om?

Tadašnji predsjednik društva Adalbert Marković i tajnik Ivo Josipović pozvali su me na sastanak. HDS nakon raspada bivše države, u kojoj su cijela obrada i posao bili centralizirani u Beogradu u sklopu SOKOJ-a, nije imao svoj sustav. Kao tvrtka koja je imala određeno iskustvo i reference u IT rješenjima nije bilo upitno zašto su nas pozvali. Napravili smo analizu, predložili model, a onda se ispostavilo da HDS nema kako platiti. Bili smo spremni tu priču razvijati pa smo definirali naknadu u obliku postotka od naplaćenih prava, što je svjetska praksa. Otad svake godine pregovaramo o ugovoru i smanjenju troškova.

Kada je potpisan prvi ugovor?

Prvi ugovor sklopili smo 20. siječnja 1993. godine. Potpisao ga je predsjednik društva Adalbert Marković. Odmah da riješimo, nikada s današnjim predsjednikom Josipovićem nismo ništa potpisali, čak ni kada je bio tajnik. Ne zato što nismo htjeli, već zato što je društvo funkcioniralo tako da ima svoje predsjedništvo i predsjednika koji ga predstavlja.

Što je predviđeno tim ugovorom?

Vođenje knjigovodstvenog poslovanja, automatska obrada podataka koja se odnosi na mala autorska i mehanička prava te savjetovanje pri ostalim poslovima vezanim uz IT. Riječ je o ogromnom sustavu obrade podataka, u bazi ima 2,5 milijuna autora glazbenih djela, sa svim njihovim podacima. To je poput dva mirovinska sustava Hrvatske. U naplati pratimo 30 tisuća korisnika, od HRT-a kao pojedinačno najvećeg, HT-a, kabelskih operatora, radiopostaja, klubova, kafića, i ostalih koji se mjesečno zadužuju. Godišnje evidentiramo više stotina milijuna minuta izvedbi na temelju kojih se raspodjeljuje novac. Od 1993. godine prihod je s tadašnjih pola milijuna maraka narastao na više od stotinu milijuna kuna u 2011. godini.

Emporion kontinuirano surađuje s HDS-om i posao ugovara bez javnog natječaja? Zašto?

Očekivati da će 1992. godine HDS kao udruga u transformaciji iz bivše u samostalnu hrvatsku državu raspisati javni natječaj u Narodnim novinama i prikupiti ponude za nešto za što ni sami ne znaju što im sve treba je iluzorno. Smatram da smo mi taj posao dobili jer je naš prijedlog rješenja bio najprihvatljiviji u odnosu na druge ponuđene. Sve govori da je izbor bio dobar, jer je naš prijedlog rješenja bio baziran na efikasnosti. Ponavljam, naša naknada direktno ovisi o ostvarenim prihodima.

Zakon o autorskim i srodnim pravima usvojen je 2003. godine. Koliko su promjene Zakona mijenjale vaše poslovanje sa ZAMP-om?

Osamostaljenjem pa sve do donošenja novih zakona država je preuzela zakon iz bivše države, tako da su prava postojala i 1992. i 1993. godine. U 1997. Zakon o izmjenama i dopunama proširen je za izvođačka prava, 1999. je proširen za diskografska prava, a 2003. je napravljen novi zakon koji je sve to što je do tada bilo uvrstio u skladu s europskim smjernicama. Jedina novost bila je naknada za prazne nosače. Zakonskim promjenama naše je poslovanje u smislu usluga koje smo davali ZAMP-u raslo u obimu.

Najveći zagovornik toga Zakona bio je vaš prijatelj Ivo Josipović. Kako komentirate optužbe da je baš tim Zakonom izravno pogodovano vama kako biste povećanim poslom ostvarili i veću dobit?

Da me je netko 2003. godine pitao tko će danas biti predsjednik države, mislim da bih Josipovića uvrstio na 999. mjesto na ljestvici. Zapravo, mislim da i on sam nije razmišljao o tome. Iluzija je da je netko u HDS-u uz predsjedništvo od deset članova, uz Nadzorni odbor, uz odbor za ZAMP, uza Skupštinu, nekome pogodovao. Nemoguće je da su baš svi toliko naivni. To ne zaslužuje ozbiljan komentar.

Kako je za Emporion završila 2011. godina? Koliko ste od HDS-a uprihodli?

Nama taj posao nije svake godine profitabilan i 2011. je bila jedna od tih godina. Na Emporion uslugama imamo iskazanu knjigovodstvenu veliku dobit zbog toga što fakturiramo naknadu koju znamo da nikada nećemo naplatiti, jer ni ZAMP neće naplatiti naknadu od korisnika. Primjerice, za otpise potraživanja koje su u zastari iz 2004. i 2005. godine morat ćemo otpisati 14 milijuna kuna. Za 2011. godinu fakturirali smo HDS-u 33 milijuna kuna. Od toga ćemo naplatit 18 milijuna kuna i time pokriti stvarni trošak, a razliku ćemo otpisati najvjerojatnije kroz pet godina kako i ZAMP bude otpisivao nenaplaćena potraživanja od korisnika. Kada bi ZAMP naplatio sto posto naknada mi bismo u deset godina zaradili 17 milijuna kuna, što je teško očekivati. Znači, mi fakturiramo ZAMP-u našu uslugu kao da će sto posto biti naplaćeno. Događa se da se prihod koji je iskazan u našoj bilanci, i koji u nekim godinama doseže i 28, 30 i 34 milijuna kuna, nikada neće ostvariti, a mi smo na njega morali platiti porez na dobit. U 2011. godini ukupni porezi uplaćeni državi po svim osnovama ovog cijelog sustava iznosili su 58 milijuna kuna.

ZAMP je na istoj adresi kao i Emporion. Koliko plaćaju najam i kako komentirate optužbe da ste ih vi namamili u skuplji prostor u kojemu plaćaju previsoku cijenu najma?

ZAMP je jednostavno prerastao prostor u Rendićevoj ulici i taj stari najam nije bio ništa jeftiniji od trenutačnog. ZAMP prostore unajmljuje za 15 eura po četvornom metru, u cijenu ulazi namješten prostor i osigurano parkiranje.

Trošak najma koji ZAMP plaća mora biti u okviru ukupnog troška. Znači, ako su oni unajmili skupi prostor, jedini je način da održe troškove u dopuštenom okviru da smanje naknadu Emporion uslugama. Koliko god da je Emporion skuplje iznajmio prostore, toliko bi oni umanjili naknadu Emporion uslugama.

U posljednje tri godine Emporion je, po izvješćima, uprihodovao 115 milijuna kuna, a u izvješćima HDS-a piše da su Emporionu isplatili između 24 i 25 milijuna kuna. O čemu se radi? Tko prikazuje pogrešne podatke?

Emporion fakturira ZAMP-u ukupan trošak, a ono što mu se plaća je umanjeno za sve troškove samog ZAMP, što je u prosjeku oko trećine ukupnog troška. Podaci su identični, što potvrđuju i revizorska izvješća.

Koliko ste tijekom 10 godina zaradili, ako ste mogli, kako kažete, zaraditi 17 milijuna kuna?

Zaradili smo, ne računamo li investiciju i dalji razvoj koji moramo obaviti da bismo održali sustav, oko milijun kuna godišnje.

Moramo početi investirati u razvoj novih platformi i u razdoblju od dvije godine imamo dvostruki trošak dok to ne razvijemo. Obavljamo i onaj dio posla koji stvara trošak kontinuirano, a ne utječe na prihod, jer je i to u skladu s našim obvezama iz ugovora. Naš je prihod definiran po postotku od naplate.

Neplatiše mali korisnici

Tko su najčešći neplatiše?

Najčešći neplatiše su mali korisnici. Njihove mjesečne naknade su oko 150 kuna. Teško je uprijeti prstom i reći tko su najgori. Televizije, radiopostaje i veće pravne osobe su relativno uredni platiše.

Kakav je vaš odnos s predsjednikom Josipovićem?

Naš je odnos prijateljski u pravom smislu te riječi i nikada ga nisam pomiješao s poslovnim odnosom niti prebacio na odvjetnički ured. Sve bih napravio da njegov mandat uspije zbog svih građana. Što se politike tiče, naši su politički svjetonazori različiti.

Komentara 64

BR
Brandfackel2
15:10 10.03.2012.

Hahaha, netko je ovdje dobro napisao prije par dana... Tko je zampio, zampio je...

OS
osica
15:12 10.03.2012.

- ma tko je uopće mislio na potpis.?

BA
babilon
11:48 11.03.2012.

emporion nikada ništa nije potpisao ni s sanaderom ni yusipovićem, jer ta pljačka se dogodila za vrijeme lopova sanadera, i trenutačnog predsjednika yusipovića

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije