Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Željko Žužić

Mesićev ‘najdraži’ tajkun uhićen zbog 420 mil. kuna

željko žužić
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
30.12.2013.
u 19:30

Žužić je uhićen u svojoj kući u Velikoj Gorici u ponedjeljak rano ujutro, a sumnjiče ga za zloporabu položaja

Željko Žužić (55), velikogorički tajkun, uhićen je u ponedjeljak rano ujutro u svojoj kući u Velikoj Gorici.

Kako se neslužbeno doznaje, Žužiću je policija pokucala na vrata jer ga se sumnjiči za zloporabu položaja i ovlasti, odnosno porezno dugovanje, a u zbiru riječ je o sumi koja se penje na nevjerojatnih 420 milijuna kuna. Konkretnije, Žužić se sumnjiči da nije platio najmanje 40 milijuna kuna poreza te da je na nezakonit način stekao nekretnine vrijedne 380 milijuna kuna. Da je Žužić uhićen, potvrdio je i njegov odvjetnik Davorin Budin.

Pretraga u Solidumu

Policija je u ponedjeljak pretraživala Žužićevu kuću u Velikoj Gorici te poslovne prostore u njegovu vlasništvu poput trgovačkog centra Solidum te trgovačkog društva Poljoprivredna stanica. Neslužbeno se doznaje da su pregledavali opsežnu dokumentaciju o poslovanju Žužićevih tvrtki, ali i da je policija Žužića na oku imala već dulje. Konkretnije, zanimalo ih je njegovo poslovanje budući da se on već u nekoliko navrata našao na meti Porezne uprave jer nije mogao pravdati razliku između svojih prihoda i rashoda.

Nadalje, kako se neslužbeno doznaje, pod posebnom lupom istražitelja našle su se Žužićeve tvrtke Velkom, Solidum i Solidum Žužić jer se sumnja da je iz jedne u drugu prebacivao dugovanja. S obzirom na praksu u ovakvim situacijama, može se očekivati da će istražiteljima trebati neko vrijeme da pregledaju Žužićevu poslovnu dokumentaciju koja ih zanima te izuzmu ono što im je potrebno za kriminalističko istraživanje. Nakon toga on će vjerojatno biti doveden pred tužitelje kako bi dao iskaz, a ako nakon toga tužiteljstvo zatraži da mu se odredi istražni zatvor, slijedi mu i dovođenje pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Kontroverzna obitelj

Željko Žužić u medijima je poznat kao kontroverzna osoba, a posljednjih godina on i njegova obitelj često su “gostovali” na stranicama novinskih crnih kronika. Za to je ponajprije bio “zaslužan” Žužićev sin Hrvoje koji je 2007., vozeći pijan i prebrzo, skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginula Ružica Pavić, dok je njezin dečko bio teško ozlijeđen te je ostao invalid. Zbog te je nesreće Hrvoje Žužić bio osuđen na pet godina zatvora, no pušten je na uvjetni otpust prije isteka kazne. Mlađem Žužiću to nije bio prvi put da je za volan sjeo alkoholiziran jer je do te nesreće već imao podeblji prekršajni dosje zbog prebrze vožnje, vožnje bez dozvole, vožnje u alkoholiziranom stanju...

Prometni prekršaji nisu strani ni Željku Žužiću pa je i on zbog prebrze vožnje, vožnje u pijanom stanju i tome sličnog višestruko prekršajno kažnjavan. Sa sinom je na stranicama crnih kronika “gostovao” i nakon što su jednom prigodom porazbijali jedan kafić u Glini, i to zato što ih je konobarica nakon cjelodnevnog pijančevanja odbila poslužiti.

Žužić je svojevremeno kazneno prijavljivan i zbog krađe struje, a svoju poslovnu karijeru počeo je kao tipičan hrvatski privatizacijski tajkun – prvo je bio vozač kamiona, zatim je počeo raditi u poljoprivrednoj industriji, a zatim se prebacio na drvoprerađivačku industriju. Smatra se da je jedan od najvećih proizvođača parketa u zemlji te je vlasnik trgovačkog centra Solidum, Šarića, petrinjskog Finela i niza drugih tvrtki. Od grada Velike Gorice kupio je komunalnu tvrtku Velkom koja je imala koncesiju na vađenje šljunka iz Čiča pa je Žužić postao glavni opskrbljivač šljunkom na gradnji autoceste Zagreb – Sisak. Nisu zanemarive ni njegove političke veze jer se u političkim kuloarima Žužić spominjao kao jedan od većih financijera kampanja bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, čime se impliciralo da je Mesić svojevremeno bio njegov politički zaštitnik.

Cijelu biografiju Željka Žužića pročitajte ovdje.

Komentara 127

PR
pravakuna
17:03 30.12.2013.

Hoće li se Linić sjetiti i Nine Pavića i EPH koji duguju državi 600 milijuna ili je 380 milijuna više od 600 milijuna?

SE
sestrićna
20:52 30.12.2013.

jel ima koja afera a da u nju nije umješan veliki tkz antifašist mesić?

DU
Deleted user
19:33 30.12.2013.

Osnovao tvrtku 2006 MRAMOR BUZETA d.o.o. Buzeta bb, Glina Djelatnost:0811, Vađenje ukrasnoga kamena i kamena za gradnju, vapnenca, gipsa, krede i škriljevca, broj zaposlenih 12 5 godina izvozili kamen iz kamenoloma cestom širene 4,5 metra. dnevo preko 200 kamiona, dvosmjernojerno kamionima sa preko 60 tona ukupne mase. Potpuno uništili ceste, pretvorili je u makadam. Istu uređivali sami za što brži izvoz, potrgali sve ograde oko ceste, uništili odvodne kanale, istu proširili na preko 6 metara. Sada se nasipa kamenjem služi za izvoz drveta iz okolnih šuma i za promet onima koji moraju isti koristiti jer nema druge. Opet istu cestu kontrolira Žužić preko Cesta-Sisak koju je kupio i istu uništio. Sada su ceste-Sisak podizvođač radova na istim cestama. Jaka sprega moćnika koje nije briga za ljude koji uništavaju svoja vozila vozeći se tim cestama. Bilo bi najmanje pošteno da država koja je sve to tolerirala 5 godina, naplati uništavanje državne imovine od onih koji su se okoristili, i da istu cestu vrati u prvobitno stanje. To je samo 4 kilometra ceste za koju je potrebno nekoliko milijuna kuna. Sada se uništava cesta od Šibina prema Glini, koja će za nekoliko godina isto biti makadam. Žalosno je da u 21 stoljeću u Europskoj Uniji postoje slučajevi poput ovog. Marina Lovrić županica SMŽ, 2010 godine se zgražala kad je bila u posjeti naselju Buzeta, od obećanja da će istu urediti do danas ništa. Opet samo dokaz da je politika i moćnici radili što su htjeli. Osobno će mi biti drago ako je tome došao kraj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?